Door naar content

Horecateam De Monnik Dranken weer een stukje wijzer op het gebied van cocktails

10 februari 2023

Op maandag 6 februari 2023 hebben het horecateam, de brand-ambassadors en het team brandmanagement spirits een bezoek gebracht aan The Flying Dutchmen Cocktails in Amsterdam, om hier een uitgebreide cocktailcursus bij te wonen van Timo Janse.

The Flying Dutchmen Cocktails

The Flying Dutchmen Cocktails, gelegen in hartje Amsterdam, is de cocktailbar van Tess Posthumus en Timo Janse. De bar is klein, maar heeft het grootste assortiment aan dranken van Nederland. Met meer dan 800 unieke dranken is het een waar cocktailparadijs.

Naast het grote assortiment valt de bar ook regelmatig in de prijzen. Zo hebben ze al meerdere keren de prijs ‘beste cocktailbar van Nederland’ gewonnen, maar staan ze ook in de Europese hitlijsten hoog aangeschreven. Een bezoek waard voor iedere cocktailliefhebber van Nederland.

Hoog tijd voor een cocktailcursus

De Nederlandse consument wordt steeds wijzer en wil ook steeds vaker weten waar een product vandaan komt. Wat zit er precies in voordat ze het bestellen? Dit gebeurt ook in de cocktailwereld. Goede producten op een bijzondere manier gemaakt zijn steeds meer van belang. Om bijzondere cocktails te maken is er wel een basis nodig. Hoog tijd dus voor een cocktailcursus!

Onder het motto ‘You need to learn how to walk, before you can start running’ gaf Timo Janse het team van De Monnik Dranken een uitgebreide uitleg over het gebruik en maken van cocktails. Terug naar de basis en de klassiekers van de cocktailwereld. Vanuit daar kan er gebouwd worden en kan het team van De Monnik Dranken goed advies geven waarbij er ruimte is voor de creativiteit van de bartender.

De line-up

Van ‘jiggers’ tot ‘barspoons’ en van ‘builden’ tot ‘shaken’

De line-up

Om 12 uur verzamelde het team zich bij The Flying Dutchmen Cocktails aan de Singel 460 in Amsterdam. Hier werden ze gelijk aan het werk gezet. Met het maken van 11 cocktails in 4 uur moest er hard gewerkt worden en werden de armspieren goed getraind. Gelukkig had Timo alles voorbereid en klaargezet.

Er zat een perfecte opbouw in de line-up van de cocktails. Van ‘jiggers’ tot ‘barspoons’ en van ‘builden’ tot ‘shaken’: alle cocktailtermen passeerden de revue.

Barrel Aged Genever 8YO

Filliers Belgian Mule

Als eerste was de Belgian Mule met Filliers Barrel Aged Genever 8YO aan de beurt.

Rustig beginnen met een – redelijk – makkelijke cocktail. Maar hoe makkelijk het ook lijkt, balans is altijd belangrijk! Het juist afmeten van de verschillende ingrediënten en het zelf proeven zijn cruciaal.

Klik hier voor het recept.

Hayman’s Tom Collins

Hayman’s Old Tom Gin

Hayman’s Tom Collins

De Tom Collins is een echte klassieker en met het uitbrengen van de Hayman’s Old Tom heeft de Hayman familie deze cocktail weer helemaal terug op de kaart gezet.

Het is een erg frisse cocktail op basis van gin, citroensap, suikersiroop en sodawater. Heerlijk om van te genieten op een warme zomerdag.

Klik hier voor het recept.

Epicurean Horse’s Neck

The Epicurean Blended Malt Whisky

Epicurean Horse’s Neck

Opnieuw een echte klassieker!

De cocktail ‘Horse’s Neck’ dankt haar naam aan de lange sliert citroenschil welke over het glas heen hangt en er –met een beetje fantasie – uit ziet als de nek van een paard.

Klik hier voor het recept.

Smokehead Never Felt Bitter

Smokehead High Voltage

Smokehead Never Felt Bitter

Tijd voor een nieuw element: het branden van een limoenschijfje voor extra geur- en smaakbeleving. Bijpassend bij de rokerige smaak van Smokehead, welke tegelijkertijd een fris tintje krijgt door de limoen.

Klik hier voor het recept.

El Dorado Rum Old Fashioned

El Dorado Rum 12YO

El Dorado Rum Old Fashioned

Wederom een klassieker: de Old Fashioned, maar dan met rum. Dit is een cocktail welke enig geduld en oefening nodig heeft.

Het is één van de oudste en bekendste cocktails ter wereld. Doordat de ingrediënten alleen alcohol bevatten en geen mixer zoals tonic of soda, is het geen cocktail welke je in één slok wegdrinkt.

Klik hier voor het recept.

Clairin Communal Daiquiri

Clairin Communal

Clairin Communal Daiquiri

Tijd om te gaan shaken! En niet voor zomaar een cocktail, maar voor een Daiquiri. Voor menig teamlid van De Monnik Dranken een all-time favorite.

Slechts drie ingrediënten, maar met Clairin Communal een ware smaakbom.

Klik hier voor het recept.

Godet Sidecar

Godet No1 Cocktail Exclusive

Godet Sidecar

Misschien wel de meest populaire cognaccocktail die er bestaat: de Sidecar. Deze wordt op een soortgelijke wijze gemaakt als de Daiquiri.

Doordat het een vrij zure cocktail is, is het gebruikelijk om de helft van de rand van het glas te bedekken met een suikerlaagje. Zo kan degene die de cocktail opdrinkt, zelf bepalen of hij/zij er een zoetje bij wilt of niet.

Klik hier voor het recept. 

Pravda Espresso Martini

Pravda Vodka

Pravda Espresso Martini

Niet elke klassieke cocktail is populair, maar deze is dat zeker wel.

De Espresso Martini, ook wel de ‘ESMA’ genoemd in de volksmond, kent een ware renaissance op de Nederlandse markt.

Klik hier voor het recept.

Orchard Banger

The Epicurean Dutch Courage Edition

Orchard Banger

3 jaar geleden kreeg de cocktailbar Dutch Courage, waar Tess en Timo ook de eigenaren van zijn, de kans om hun eigen The Epicurean whisky te blenden en te ontwerpen.

Een unieke kans welke ze met beide handen hebben aangegrepen.

De ‘Orchard Banger’ is dan ook een cocktail bedacht door het team van Dutch Courage en heeft een typisch Nederlands karakter!

Ingrediënten:

  • 40ml       The Epicurean Dutch Courage Edition
  • 15ml       Van Meer’s Stroopwafel Likeur
  • 30ml       Citroensap
  • 20ml       Troebele appelsap
  • 7,5ml      Soof Siroop Zoete Aardappel, kaneel en appel
  • Garnering | een kleine stroopwafel

Bereidingswijze:

Vul een shaker met ijs. Voeg alle ingrediënten toe en schud goed. Zeef de inhoud in een tumbler glas en garneer met een stroopwafeltje.

 

Whiskey Sour

Buffalo Trace Bourbon Whiskey

Whiskey Sour

Een ‘sour’ cocktail is een categorie aan cocktails waarbij als basis een sterke drank wordt gebruikt, met citrussap voor het zuurtje en meestal, suikersiroop voor het zoetje. Vaak wordt er ook ei aan toegevoegd voor een mooie schuimlaag.

De Whiskey Sour is misschien wel de populairste sour die er is, maar daarnaast zijn er eindeloze variaties zoals de Pisco Sour, de Amaretto Sour of bijvoorbeeld de Brandy Sour.

Voor een vegan-versie kan er ook aquafaba worden gebruikt in plaats van eiwit. Aquafaba is het vocht dat in een blik kikkererwten zit.

Klik hier voor het recept.

Spear Med

Spearhead Single Grain Whisky

Spear Med

Last but not least: geen klassieker deze keer, maar een eigen creatie van Spearhead.

Een verfrissende cocktail met mandarijn, whisky en citroen. Deze cocktail wordt twee keer gezeefd (Double Strain), zodat er geen oneffenheden overblijven in het uiteindelijke resultaat.

Klik hier voor het recept.

Bedankt

Via deze weg willen wij Timo Janse hartelijk danken voor de leuke, maar vooral leerzame middag bij The Flying Dutchmen Cocktails

Perfect Serve

Cocktail time!

Perfect Serve

Van 'jiggers' tot 'barspoons' en van 'builden' tot 'shaken'. Ontdek de lekkerste en mooiste creaties op onze cocktailpagina.

Bekijk hier alle cocktails.

Back to top