Door naar content

Jasper van den Heuvel wint Lafite Laureaat en is Vinoloog van het Jaar 2023

02 februari 2023

Jasper van den Heuvel is de trotse winnaar van het Lafite Laureaat 2023. Deze door De Monnik Dranken en Domaines Barons de Rothschild Lafite gesponsorde prijs is verbonden aan het behalen van de titel Vinoloog van het Jaar.

Vinoloog van het Jaar

Jasper mag zich niet alleen gedurende een jaar ‘Vinoloog van het Jaar’ noemen, ook wint hij  een bezoek aan Château Lafite Rothschild in Bordeaux. Op de tweede plaats eindigden ex aequo Lisa van der Werf en Karin Muires.

De finale in Oldenzaal

Jaarlijks organiseren de Verenigde Vinologen Nederland (VVN) en De Monnik Dranken een competitie om de titel Vinoloog van het Jaar. Op vrijdag 27 januari 2023 vond – na meerdere voorrondes – de finale plaats in Oldenzaal.

Tijdens de finale dienden de negen beste blindproevers twaalf wijnen in een blindproeverij te identificeren middels een aantal vragen.

Signatuur wijnen

Signatuurwijnen

De test begon met 8 ‘signatuurwijnen’ (4 wit en 4 rood). Signatuurwijnen zijn wijnen waar een land of een gebied zich mee identificeert.

Denk bijvoorbeeld aan sauvignon blanc in combinatie met Marlborough of tannat met Uruguay. In totaal waren er 4 landen cq gebieden vertegenwoordigd in de finale met elk een witte en een rode signatuurwijn.

De finalisten moesten eerst het druivenras van deze 8 signatuurwijnen invullen. Vervolgens dienden de blindproevers te beslissen welke witte signatuurwijn hoort bij welke rode signatuurwijn; de wijnen van elk paar (4 duo’s in totaal) waren dus afkomstig uit hetzelfde land/gebied van herkomst. Van de laatste vier wijnen, moest wederom het druivenras worden bepaald en de leeftijd / jaargang van de wijnen.

Jasper van den Heuvel

Jasper van den Heuvel versloeg de andere finalisten en scoorde vooral goed op het onderdeel met de signatuurwijnen. “Een knappe prestatie, aangezien deze duo’s van signatuurwijnen veel finalisten op het verkeerde been zette,” aldus de jury bestaande uit Cees van Casteren en Andrea de Leeuw.

Op de tweede plaats eindigden ex aequo Lisa van der Werf en Karin Muires, zij ontvingen 2 mooie flessen wijn en een kristallen Lafite Rothschild karaf.

Privé bezoek Château Lafite Rothschild

De Monnik Dranken draagt de vinologen een warm hart toe en stelt daarom, samen met Domaines Barons de Rothschild Lafite, een fraaie prijs ter beschikking: de winnaar wordt met partner uitgenodigd voor een privé bezoek aan Château Lafite Rothschild.

Gefeliciteerd

De Monnik Dranken feliciteert Jasper Van den Heuvel, Lisa van der Werf en Karin Muires  met deze knappe presentatie.

Finalisten Vinoloog van het Jaar finale 2023
  • Martin Favié
  • Jasper Van den Heuvel
  • Angelique Meulendijks
  • Rik van Nieuwkerk
  • Bjorn Scholten
  • Bernard Witzel
  • Lisa van der Werf
  • Ed Carper
  • Karin Muires
Wijnen De Monnik Dranken

Bekijk ons assortiment wijnen

Wijn assortiment De Monnik Dranken

Als wijnimporteur c.q. wijngroothandel hebben wij de laatste jaren een veelomvattend portfolio kunnen opbouwen.

Mede dankzij de expertise van ons Brand Management team beschikt De Monnik Dranken over een uitgebreid assortiment kwaliteitswijnen voor horeca, slijterij & wijnhandel.

 

Lees meer over ons aanbod wijnen

 

Back to top