Door naar content

509 wijnen in de spotlights op MWX 2023 in Studio 21 te Hilversum

15 maart 2023

Op maandag 13 maart 2023 vond De Monnik Wine Experience plaats in de foyer van Studio 21 op het Mediapark in Hilversum. Vanaf 11.00 uur stonden ongeveer 509 wijnen open om geproefd te worden door de massaal toegestroomde bezoekers.

Warm welkom

Bij binnenkomst werden de gasten welkom geheten door Hans en Luuk Olde Monnikhof. Daarna kregen zij van Cindy Wigbels en Maaike Eekma de bestellijsten uitgereikt.

44 stands

Vervolgens kon men terecht bij de 44 stands met wijnen van onze wijnleveranciers. Het was gelijk vanaf het begin al gezellig druk in de sfeervolle setting van Studio 21. De bezoekers bestonden uit slijters, wijnhandelaren, horecaondernemers en enkele wijnjournalisten.

Wijnen proeven

De meeste bezoekers waren naar de Wine Experience gekomen om nieuwe wijnen te ontdekken, welke het assortiment kunnen aanvullen of verbeteren. Denk daarbij aan Moulin Touchais, Narratur of A6mani.

Ook werden er nieuwe jaargangen van wijnhuizen die al tot het assortiment behoorden geproefd. Of nieuwe toevoegingen, zoals bijvoorbeeld de Mooiplaas Classic Chardonnay en de Mille Miglia serie van Villa Trasqua.

Inspireren

Bovendien gaf een slijter aan het contact met collega’s belangrijk te vinden op zo’n dag. Samen ideeën opdoen en horen wat er wel of niet goed loopt in de winkel.

Wijnen uit Frankrijk - Monnik Wine Experience 2023

Van Bordeaux tot Bourgogne, Loire, Elzas en de Champagne-streek

Wijnen uit Frankrijk

Wie wijn zegt, zegt Frankrijk en dat geldt andersom ook. Bij binnenkomst stonden wijnen uit de beroemde Franse wijnstreken klaar om geproefd te worden. Van Bordeaux tot Bourgogne, Loire, Elzas en de Champagne-streek.

Loire

Bij de eerste wijntafel kwam de Loire aan bod. Daarbij sprong ondermeer de Vouvray Extra Brut ‘Insolite’ van Denis Meunier in het oog.

Dit is een biologische mousserende wijn uit Vouvray.

Moulin Touchais | Coteaux du Layon

Eén van de meest tot de verbeelding sprekende wijnhuizen uit de Loire is Moulin Touchais. Gelegen aan de Layon, een zijriviertjes van de Loire, wordt hier al vele jaren een heel bijzondere en complexe dessertwijn gemaakt. De wijn – gemaakt van chenin blanc-druiven – bereikt zijn top pas na minimaal twintig jaar!

In Hilversum kon men twee varianten proeven; één uit 2005 en één uit 2011.

Amfora wijnen van Narratur

Amfora wijnen van Narratur

Pierre-Jean Rotivel vertelde de bezoekers het verhaal achter de Amfora-wijnen van Narratur.

Dit is een interessant verhaal, niet alleen vanwege de lange geschiedenis, maar vooral vanwege de opvoeding van deze wijn.

Wijnen die een opvoeding hebben gehad in amfora’s worden net zoals wijnen die rijpen in houten vaten blootgesteld aan een minimale hoeveelheid zuurstof door de poriën.

Het grote verschil is dat, in tegenstelling tot rijping op hout, er geen geur- & smaakstoffen worden afgegeven aan de wijn. De wijnen hebben daardoor zijdezachte tannines, maar zonder de houttonen.

Zandstenen amforen

Dankzij de rijping op amfora’s van zandsteen ontstaan er wijnen die veel expressiever zijn dan RVS-gerijpte wijnen. Narratur-wijnen zijn aromatisch en fris, met zijdezachte tannine, maar zonder de houttonen.

Rijke geschiedenis

In de Languedoc, tussen Afde en Béziers wordt al sinds de Romeinse tijd wijnbouw bedreven.

De wijnen uit dit gebied werden dankzij de Via Domitia – ondanks allerlei sancties vanuit Rome – naar alle delen van het Romeinse rijk verspreid.

Italiaanse wijnen

Via Narratur wijnen is het een kleine stap -niet via de Via Domitia, maar een gewone trap - naar de Italiaanse wijnen. Op de eerste verdieping stond een mooie selectie van onze Italiaanse wijnen uitgestald.

Fantastische wijngebieden

Italië kent met o.a. Piemonte, Veneto, Toscane en Sicilië een aantal fantastische wijngebieden. Via Angelo Negro, Bellussi, Sartori, Sella & Mosca en Pellegrino kwamen de bezoekers uit bij Villa Trasqua, Viticcio en A6mani.

Villa Trasqua

Ons Toscaanse wijnhuis Villa Trasqua was met 3 personen vertegenwoordigd op deze Monnik Wine Experience; Duccio Dogi, Sara Pianigiani en Alan Hulsbergen. Zij hadden een prachtig assortiment wijnen meegenomen naar Hilversum.

Mille Miglia

Ieder jaar wordt er een ‘Mille Miglia-editie’ uitgebracht in gelimiteerde oplages. Deze reeks wijnen is vernoemd naar de Mille Miglia, een legendarische Italiaanse rally met klassieke auto’s.

Vader en zoon Hulsbergen zijn hartstochtelijke liefhebbers van klassieke auto’s en zijn sponsor van de Mille Miglia.

A6mani wijn uit Italië - Monnik Wine Experience 2023

Puglia - Zuid-Italië

A6mani

Naast Villa Trasqua stonden de wijnen van A6mani. Veel van de aanwezige slijters en wijnhandelaren waren benieuwd naar ons nieuwe wijnhuis uit Puglia.

Angelo Cotugno en Jelle Wijsmans konden dan ook rekenen op ruime belangstelling.

Salento in Puglia

Zij lieten een 6-tal wijnen proeven uit de regio Salento. Dit is het schiereiland in het zuiden van Puglia en vormt de bekende hak van Italie.

In deze regio wordt al sinds de oudheid wijn gemaakt.

Golan Heights Winery met Yael Gai

Golan Heights Winery

Natuurlijk was Yael Gai ook aanwezig met ‘haar’ wijnen van Golan Heights Winery. Yael brengt met enige regelmaat een bezoek aan Nederland. Zo was ze in oktober bij de 2e editie van The Art of Drinks en in november voor het heerlijke Golan Heights Diner in Gouda.

Voor velen is Yael dan ook een bekend gezicht en ook in Hilversum vertelde ze op enthousiaste wijze over de wijnen die in 3 series op de markt worden gebracht; Hermon, Gamla en Yarden.

Yarden Cabernet Sauvignon

De Yarden Cabernet Sauvignon is daarbij de meest onderscheiden wijn van Golan Heights Winery. De afgelopen jaren wordt deze wijn standaard opgenomen in de Wine Spectator top-100 beste wijnen.

Wijncocktails

Tegenover Yael Gai bemande Max van Helvoirt de cocktailbar.

In het begin lieten de bezoekers de cocktailbar van Max nog een beetje links liggen, maar gaandeweg de middag ontstond er steeds meer belangstelling.

Max had dan ook een aantal heerlijke wijncocktails samengesteld en deze werden goedkeurend ontvangen; van Quady Electra Caipirinha tot Mezcal Margarita en een alcoholvrije Spicy Mango Mimosa.

Electra Caipirinha
 • 60 ml Quady Red Electra Moscato
 • 20 ml Santo Grau
 • 4 limoenpartjes
 • 1 el rietsuiker
 • 2 basilicumblaadjes
 • Garnering: basilicumblad
Mezcal Margarita
 • 30 ml Quady Essensia Orange Muscat
 • 30 ml La Herencia de Mezcal
 • 20 ml limoensap (halve limoen)
 • 20 ml sinaasappelsap
 • Garnering: sinaasappelzeste en/of chili/lime poeder rim
Spicy Mango Mimosa (alcoholvrij)
 • 10 ml Monin Spicy Mango
 • 20 ml mangosap
 • Aftoppen met Lighthouse Sparkling Alcoholfree
 • Garnering: mangoschijf

Duitsland en Oostenrijk

Op de eerste verdieping stonden ook Winzer Krems, Weingut Heid en de alcoholvrije wijnen van Lighthouse opgesteld.

Er gebeuren in Duitsland mooie dingen op wijngebied en als wijnland staan onze oosterburen weer helemaal op de kaart.

Winzer Krems

Namens Winzer Krems was Thomas Brunner naar Nederland afgereisd. Hij liet de bezoekers een aantal toegankelijke frisse Oostenrijkse wijnen proeven, waaronder de Kellermeister Grüner Veltliner Privat.

Masterclasses - Monnik Wine Experience 2023

Masterclasses

Tijdens de Monnik Wine Experience vonden er een drietal masterclasses plaats.

Dopff au Moulin, Angelo Negro en Quinta de Chocapalha

Robert Handjes, Annalisa Palluda en Andrea Tavares namen uitgebreid de tijd om dieper in te gaan op een aantal interessante onderwerpen:

 • Dopff au Moulin Riesling Grand Cru Schoenenbourg: 5 jaargangen door Etienne-Arnaud en Robert Handjes.
 • Angelo Negro: de invloed van terroir op de Nebbiolo, door Annalisa Palluda.
 • Quinta de Chocapalha: verrassende inheemse druiven uit Portugal door Andrea Tavares.
Loch Lomond Wine Cask Finishes

Loch Lomond Wine Cask Finishes

Naast 509 wijnen kon men ook een drietal bijzondere whisky's van Loch Lomond proeven. Deze hebben een finish ondergaan op wijnvaten. Een aantal wijnleveranciers van De Monnik Dranken had hiervoor vaten geleverd aan de Loch Lomond distilleerderij.

Arjan Hartkamp liet in Studio 21 de volgende Loch Lomond Wine Cask Finishes proeven:

 • Loch Lomond Whisky Golan Heights Winery Yarden Cabernet Sauvignon Finish 10 YO
 • Loch Lomond Whisky Viticcio Bolgheri Finish 10 YO
 • Loch Lomond Whisky Cantine Pellegrino Marsala Superiore Riserva Oro Dolce Finish 10 YO
Masterclasses - Monnik Wine Experience 2023

Spanje en Portugal

Op een kleine verhoging - naast de piano - konden de bezoekers genieten van de Spaanse en Portugese wijnen.

Montecillo & Osborne

Maarten van Dam liet de wijnen van Bodegas Montecillo proeven. Daarnaast had hij sherry en port van Osborne meegenomen naar Hilversum.

Wine by Nature

Robin Vos had de biologische (en veganistische) wijnen van Wine by Nature op de proeftafel staan. Deze wijnen zijn afkomstig van 630 wijnboeren uit La Mancha, die samen een coöperatie vormen.

Bodegas Portia & Condesa de Leganza

De tafel daarnaast werd bemand door Carlos Moreno. Hij liet de wijnen van Bodegas Portia en Condesa de Leganza proeven.

 

Quinta de Chocapalha

Quinta de Chocapalha mag met recht een familiebedrijf genoemd worden. In de jaren ’80 kochten Alice en haar man Paulo Tavares da Silva het wijnbedrijf. Ze investeerden fors in wijngaarden en wijnkelder. Ook dochter Andrea is actief binnen het Portugese wijnhuis.

Andrea was aanwezig om de bezoekers wijnen te laten proeven van typische Portugese rassen zoals de arinto, verdelho, tinta roriz, touriga nacional, touriga franca en castelão. Maar ook wijnen met internationale druivenrassen als syrah en chardonnay behoren tot het assortiment van Quinta de Chocapalha.

Mooiplaas wijn uit Zuid-Afrika

Mooiplaas | Alvi’s Drift | Benguela Cove

Zuid-Afrika

Met Mooiplaas, Alvi’s Drift en Benguela Cove stonden drie van onze vier Zuid-Afrikaanse wijnhuizen op de MWX.

Mooiplaas & Alvi's Drift

Bij Mooiplaas liet Louis Roos de bezoekers kennismaken met de nieuwe Classic Chardonnay en Junel van der Merwe van Alvi’s Drift schonk o.a. de nieuwe Pinotage van de 221-serie uit.

Benguela Cove

Ranulf Sessions liet namens Benguela Cove 5 nieuwe wijnen proeven. Waaronder uit de Vinography-serie de Sauvignon Blanc en Malbec.

Nieuwe Wereld Wijnen

De meeste ‘Nieuwe Wereld Wijnen’ stonden in het midden van Studio 21 opgesteld.

Vanaf de piano van Hans Freie gezien kwamen de bezoekers de Australische wijnen van Tahbilk en McPherson tegen, gevolgd door Hunter’s (met Paris Bowling).

Quady Aperitiif & Sweet Wines

Quady

Namens Quady waren Andrew en Laurel Quady aanwezig in Hilversum. Dit bijzondere en inspirerende echtpaar maakt al sinds 1975 prachtige dessertwijnen op basis van muskaat druiven in de Amerikaanse staat Californië.

Orange Muscats

In Nederland genieten de rode Muscats, de Elysium en de Red Electra grote bekendheid, maar beide Orange Muscats zijn minstens zo speciaal.

Electra Caipirinha

De wijnen van Quady zijn niet alleen geschikt als dessertwijn. maar vormen ook een uitstekende basis voor heerlijke wijncocktails. Cocktailspecialist Max van Helvoirt nam Quady Red Electra Moscato als basis voor zijn smaakvolle cocktail Electra Caipirinha.

 

 

 

Zuid-Amerikaanse wijnen

Phebus

De Argentijnse wijnen van Phebus komen uit de beste gebieden van Mendoza en Patagonië. Daar zijn de omstandigheden ideaal voor de malbec en andere druivenrassen. In Hilversum liet Nicola Pattison o.a. de nieuwe Reservado Sauvignon Blanc Mendoza proeven.

Viña Ventisquero

Nico Kowalski vertelde de bezoekers alles over de wijnen van ons Chileense wijnhuis Viña Ventisquero. De wijnen van Ventisquero zijn overzichtelijk verdeeld in een aantal duidelijk onderscheiden ranges, van uiterst betaalbare, toegankelijke wijnen voor alledag tot het allerbeste dat Chili aan wijn voortbrengt.

Andeluna

Het kleine Argentijnse wijnhuis Andeluna maakt een aantal uitzonderlijke en kostbare topwijnen. Deze worden onder de naam Pasionado op de markt gebracht en behoren tot het allerbeste dat Argentinië voortbrengt. Alicia Casale liet de Cabernet Franc, Malbec en Cuatro Cepas uit de Pasionado-serie proeven.

Bedankt

Bij het verlaten van Studio 21 kregen de bezoekers een MWX-tas uitgereikt met daarin o.a. het Cellar Book 2023. Hierin staat een duidelijk en uitgebreid overzicht van het gevarieerde wijnaanbod van De Monnik Dranken.

Langs deze weg willen wij alle bezoekers en onze wijnleveranciers bedanken voor hun komst en het mede mogelijk maken van deze fantastische editie van De Monnik Wine Experience!

Wijnen De Monnik Dranken

Bekijk ons assortiment wijnen

Wijn assortiment De Monnik Dranken

Als wijnimporteur c.q. wijngroothandel hebben wij de laatste jaren een veelomvattend portfolio kunnen opbouwen.

Mede dankzij de expertise van ons Brand Management team beschikt De Monnik Dranken over een uitgebreid assortiment kwaliteitswijnen voor horeca, slijterij & wijnhandel.

 

Lees meer over ons aanbod wijnen

 

Back to top