Door naar content

2 heerlijke alternatieve witte wijnen voor bij asperges met Hubrecht Duijker

08 mei 2023

Voor de maand mei 2023 proefde Hubrecht Duijker weer een flink aantal wijnen, waaronder twee interessante witte wijnen van De Monnik Dranken. Een smaakvol alternatief voor bij asperges.

Asperges en wijn

Het aspergeseizoen is Ă©Ă©n van de belangrijkste culinaire seizoenen in Nederland. Het seizoen start traditiegetrouw begin april, maar kwam dit jaar vanwege het koude voorjaar traag op gang.
Het is - nu het eindelijk wat warmer wordt - de perfecte tijd om te experimenteren met verschillende wijn-spijscombinaties.

Witte wijn

Witte wijn wordt gezien als dé begeleider van het 'witte goud'. Zoals bij elk gerecht hangt de keuze voor een wijn ook samen met de wijze waarop het hoofdingrediënt wordt bereid en wat erbij geserveerd wordt.

Alternatieve wijnen

Hubrecht Duijker is een gerenommeerde Nederlandse wijnschrijver die al meer dan 50 jaar actief is in de wijnwereld. Hij proefde met de Cémant Cuvée Julien van Dopff en de Phebus Torrontés twee alternatieve wijnen voor bij asperge-gerechten.

Dopff au Moulin Crémant Cuvée Julien met asperges ham en ei

Dopff au Moulin Crémant Cuvée Julien

Hubrecht Duijker over de Crémant Cuvée Julien van Dopff:

“Er lijkt een eeuwigdurende discussie gaande te zijn over de vraag welke witte wijn het beste is bij verse witte asperges. Pinot blanc (weißburgunder)? Droge riesling? Verdicchio? Sauvignon blanc? Verdejo? Grüner veltliner?

Crémant d’Alsace

Letterlijk proefondervindelijk heb ik een favoriet gekozen; de Dopff Cuvée Julien. Dit is een kostelijke Crémant d’Alsace die is samengesteld uit gelijke delen pinot blanc en de daarmee verwante auxerrois.

Auberge de l’Ill

Een bubbelwijn die zo goed is dat hij geschonken wordt in Auberge de l’Ill, een toprestaurant in de Elzas. Bij onze eerste, heerlijke asperge-schotel van dit jaar kwam de Cuvée Julien wederom ter tafel – en dat was opnieuw genieten. De wijn bood fijne belletjes, schuimde flink en toch beschaafd, en bood in zijn levendige smaak o.a. mild wit fruit en een vleugje anijs.”

Asperges met gesmolten boter en hollandaisesaus

De Dopff au Moulin Crémant Cuvée Julien is een uitstekende keuze als je op zoek bent naar een mousserende wijn die past bij asperges met gesmolten boter en hollandaisesaus.

Door zijn frisheid en fruitige aroma's vormt hij een perfecte aanvulling op de zachte smaak van de asperges en de romige hollandaisesaus.

Asperges met ham, eieren en gesmolten boter

Asperges met ham, eieren en gesmolten boter is de traditionele wijze om asperges te serveren. Het is hierbij belangrijk dat de wijn de zachte smaak van asperges niet overheerst en de Crémant Cuvée Julien leent zich uitstekend om bij dit gerecht uit te schenken.

De zachte, licht aromatische smaak van de wijn gaat mooi samen met de delicate smaak van de asperges, terwijl de frisheid van de wijn de vettigheid van de gesmolten boter goed in balans brengt.

Phebus

Naast de Dopff au Moulin Crémant Cuvée Julien proefde Hubrecht Duijker ook de Phebus Torrontés. Phebus is een bekende naam in de wereld van Argentijnse wijnen en staat bekend om zijn kwaliteit en unieke karakter. De wijnen worden gemaakt door de gepassioneerde wijnmaker Hervé Joyaux Fabre, die meer dan 30 jaar ervaring heeft in de wijnindustrie.

Phebus Torrontés met asperges en vis

Phebus Torrontés

Hubrecht Duijker over de Phebus Torrontés:

"Een echte lentewijn, stuivend en subtiel, is de verfijnde Torrontés uit Argentinië van het huis Phebus.

Zoektocht

Net als andere wijnhandelaren in Bordeaux droomde Hervé Joyaux Fabre ervan om zelf een wijngaard te bezitten. En dus een soort tweede leven te beginnen. Maar waar?

Na lang zoeken, samen met zijn sterk sturende, intensief meewerkende vrouw Diane, werd het ruim dertig jaar geleden Argentinië. Op drie verschillende locaties daar bezit het echtpaar inmiddels ongeveer 580 hectare.

Het belangrijkste wijnmerk is Phebus waarvan de Torrontés 2022 uit Mendoza komt. Soms kan Torrontés zwoel druivig geuren en smaken, maar die van Phebus werd juist fris gestijld, met in zijn aroma alleen een hint van witte druiven, naast frisse citrus à la limoen, een vleugje lychees en een discreet kruidje.”

Asperges met vis

Phebus Torrontés is een Argentijnse wijn die bekend staat om zijn frisse en fruitige smaak, gecombineerd met een verfijnde elegantie. Deze eigenschappen maken het een perfecte match voor gerechten met een lichte en delicate smaak, zoals asperges met vis.

De aroma's van de torrontés-druif zijn bloemig en fruitig, met hints van citrus en perzik. Deze aroma's zorgen voor een mooie balans met de zachte en subtiele smaken van de asperges en de vis. De frisse en fruitige smaak van de wijn vult de lichte smaak van de asperges en de vis aan, terwijl de verfijnde elegantie van de wijn de smaken van het gerecht versterkt.

Een ander voordeel van de Phebus Torrontés is dat het een licht alcoholgehalte heeft, waardoor het goed past bij lichte gerechten. Het hoge zuurgehalte in de wijn zorgt ook voor een aangename en verfrissende smaak, die de smaak van de asperges en de vis versterkt.

Al met al is Phebus Torrontés de perfecte keuze voor het combineren van wijn met asperges en visgerechten. De delicate aroma's en frisse smaak van de wijn passen perfect bij de subtiele smaken van de asperges en de vis, en zorgen voor een harmonieuze combinatie die de smaakpapillen zal verrassen.

Wijnen De Monnik Dranken

Bekijk ons assortiment wijnen

Wijn assortiment De Monnik Dranken

Als wijnimporteur c.q. wijngroothandel hebben wij de laatste jaren een veelomvattend portfolio kunnen opbouwen.

Mede dankzij de expertise van ons Brand Management team beschikt De Monnik Dranken over een uitgebreid assortiment kwaliteitswijnen voor horeca, slijterij & wijnhandel.

 

Lees meer over ons aanbod wijnen

 

Back to top