Taiwan-tastisch: Patrick en Floor bezoeken Kavalan
Begin november 2023 reisden Patrick van Egmond en Floor Zanderink af naar Taiwan. Ze waren uitgenodigd door de Kavalan Distillery in Taiwan. Daar werden ze met open armen ontvangen om vervolgens ‘overgoten’ te worden met fantastische gerechten, interessante bezoeken en natuurlijk heerlijke whisky!
Tapei Take-off
Op zondag 5 november moesten Patrick en Floor al vroeg uit de veren om via Parijs naar Taipei, de hoofdstad van Taiwan, te vliegen. 10 films en 6 podcasts verder, kwamen ze in de ochtend van maandag 6 november aan in Taipei.
Samen met twee afgevaardigden van La Maison du Whisky uit Frankrijk werden ze hier opgepikt door Aurora Chang en Stephen Teng – beide Regional Manager bij Kavalan.
Taipei 101
De volgende dag arriveerde ook de tweekoppige delegatie uit Engeland. En vervolgens was het ook daadwerkelijk tijd om de Taipei 101 te ‘beklimmen’.
De flessen van Kavalan zijn geïnspireerd op dit 508 meter hoge gebouw dat tot juli 2007 het hoogste gebouw ter wereld was.
Na een heerlijke lunch met onder andere dumplings, werd de lift naar boven gepakt. In slechts 37 seconden stond het 8-tal op de 89e verdieping met rondom uitzicht over Taipei.
Ook verdieping 101 werd bezocht: dat is immers de verdieping waarnaar het gebouw is vernoemd.
King Car Group & Mr. Albert Lee
In de avond was het tijd voor een bijzonder diner met de CEO van The King Car Group: Albert Lee. The King Car Group is het moederbedrijf van Kavalan, maar ook van onder andere ‘Mr. Brown Coffee’ en ‘Buckskin Beer’.
Waar het in Nederland gebruikelijk is om elkaar de hand te geven wanneer men zich voorstelt, wordt in Taiwan een visitekaartje afgegeven met twee handen en een buiging. Nadat Mr. Lee de avond opende met een praatje, kwam het eten op tafel en werd de whisky ingeschonken.
Kavalan Whisky Bar
Na het indrukwekkende diner, werden de wegen van mr. Lee, de whiskyambassadeurs en de importeurs weer gescheiden. Op de 3e verdieping van een gebouw midden in Taipei, bevindt zich de Kavalan Whisky Bar.
Hier moet natuurlijk een bezoek aan worden gebracht. In de bar kan er onder andere whisky van het vat worden gedronken en kunnen er zeer bijzondere cocktails worden besteld.
Waar Floor koos voor de ‘Rose’ cocktail met Kavalan Podium Whisky, lychee, witte wijn en honing, liet Patrick zich verwennen met de ‘Cumin’ cocktail met Kavalan Triple Sherry Cask, gentiaan en Oolong thee.
De Kavalan Distilleerderij
De volgende dag was het dan eindelijk zover: het bezoek aan de distilleerderij stond op de planning. Na eerst nog langs het kustgebied te rijden en een bijzondere 10-gangen lunch met Japanse invloeden te nuttigen, reed het taxibusje richting Yilan. Hier, genesteld in een weelderige groene omgeving, in Noordoost Taiwan, ligt Kavalan.
De distilleerderij dankt haar naam aan de inheemse Kavalan-bevolking welke ooit in het thuisland Yilan woonde. De bouw van de distilleerderij was het hoogtepunt van een droom van Tien-Tsai Lee, de oprichter van het familiebedrijf King Car.
De droom bestond al langer, maar doordat de Taiwanese staat een monopolysysteem hanteerde voor de alcoholproductie, bleef het bij een droom. Nadat Taiwan in 2002 lid werd van de WHO, bedacht Tien-Tsai Lee zich geen moment en begon hij de basis te leggen van de eerste whisky van Taiwan.
Stills & Barrels
Onder leiding van senior blender Zerose Yang, werd de rondleiding vervolgd met een bezoek aan de distilleerketels. Met in totaal 10 paar distilleerketels, is de productiecapaciteit van Kavalan maar liefst 10 miljoen flessen op jaarbasis.
Nadat het fermentatieproces werd geïnspecteerd, de ketels waren bewonderd en de fruitige new-make was geproefd, was het tijd voor de volgende stop: de vaten. Normaliter kan men het vatenmagazijn niet bezoeken, maar voor de groep werd graag een uitzondering gemaakt.
Aangekomen in het magazijn werd door Patrick al snel gezien dat alle vaten zijn vastgebonden met een soort brede tie-rips. Zerose Yange legt uit dat dit is omdat Taiwan nogal vaak wordt getroffen door aardbevingen.
Door het vastbinden van de vaten, wordt het risico dat de vaten omvallen en het vloeibare goud wordt verspild verkleind. Uiteraard werd ook direct uit het vat geproefd: namelijk een 13-jaar oude Kavalan whisky uit een PX vat: één van de meest kostbare vaten uit het magazijn.
Floor over de whisky: “Deze PX whisky is als een romantische film in een fles. Het gedroogde fruit en de karamel spelen de hoofdrol in een smaakvol liefdesverhaal, waar elke slok als een kus op je tong voelt.”
Night Market
Bij terugkomst in Taipei stond er nog een bezoek aan een Night Market op de planning. Night Markets zijn een bekend begrip in Taiwan. Vele kraampjes bieden allerlei Taiwanese lekkerheden aan, zoals ‘Stinky Tofu’, ‘Xiaolongbao’ en ‘Bubbelthee’.
Culturele activiteiten en lokaal eten
De laatste twee dagen stonden vooral in het teken van culturele activiteiten en lokaal eten.
Eén van de mooiste tempels van Taipei, de ‘Lungshan Temple’, werd bezocht. Er werd gewandeld rondom ‘old town’ en, om alle gemaakte kilometers van de afgelopen dagen te verwerken, werd iedereen getrakteerd op een uur durende voetmassage.
Uiteraard werd er ook aan Patrick’s favoriete hobby voldaan: eten. Lunchen bij lokale foodstands en dineren in het Buckskin restaurant, waar King Car Group tevens de eigenaar van is.
Xiè Xie (Bedankt)
Langs deze weg willen wij Aurora, Stephen en alle anderen die deze reis mogelijk hebben gemaakt hartelijk bedanken voor de prachtige ervaring.
Wat doen wij?
De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken
Groothandel
Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.
Merkenbouwer
Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.
Importeur
Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.