Door naar content

Taiwan-tastisch: Patrick en Floor bezoeken Kavalan

17 november 2023

Begin november 2023 reisden Patrick van Egmond en Floor Zanderink af naar Taiwan. Ze waren uitgenodigd door de Kavalan Distillery in Taiwan. Daar werden ze met open armen ontvangen om vervolgens ‘overgoten’ te worden met fantastische gerechten, interessante bezoeken en natuurlijk heerlijke whisky!

Tapei Take-off

Op zondag 5 november moesten Patrick en Floor al vroeg uit de veren om via Parijs naar Taipei, de hoofdstad van Taiwan, te vliegen. 10 films en 6 podcasts verder, kwamen ze in de ochtend van maandag 6 november aan in Taipei.

Samen met twee afgevaardigden van La Maison du Whisky uit Frankrijk werden ze hier opgepikt door Aurora Chang en Stephen Teng – beide Regional Manager bij Kavalan.

Sun Yat-Sen en Elephant Mountain

Sun Yat-Sen en Elephant Mountain

Na een korte stop bij het hotel en een lunch, was het tijd om er op uit te gaan. Onder leiding van Aurora en Stephen werd er een bezoek gebracht aan de Sun Yat-Sen Memorial Hall.

Dit gebouw en plein is gebouwd in 1972 en laat het leven van Dr. Sun Yat-sen zien en de revolutie welke hij leidde.

Na wat historie te hebben opgeslokt, was het tijd om een wandeling te maken naar de ‘Elephant Mountain’.

Dit was een flinke klim en maar liefst 600 traptreden later, werd de groep beloond met een prachtig uitzicht over Taipei en de Taipei 101 – het bekende en hoogste gebouw van Taipei.

Taipei 101

De volgende dag arriveerde ook de tweekoppige delegatie uit Engeland. En vervolgens was het ook daadwerkelijk tijd om de Taipei 101 te ‘beklimmen’.

De flessen van Kavalan zijn geïnspireerd op dit 508 meter hoge gebouw dat tot juli 2007 het hoogste gebouw ter wereld was.

Na een heerlijke lunch met onder andere dumplings, werd de lift naar boven gepakt. In slechts 37 seconden stond het 8-tal op de 89e verdieping met rondom uitzicht over Taipei.

Ook verdieping 101 werd bezocht: dat is immers de verdieping waarnaar het gebouw is vernoemd.

King Car Group & Mr. Albert Lee

In de avond was het tijd voor een bijzonder diner met de CEO van The King Car Group: Albert Lee. The King Car Group is het moederbedrijf van Kavalan, maar ook van onder andere ‘Mr. Brown Coffee’ en ‘Buckskin Beer’.

Waar het in Nederland gebruikelijk is om elkaar de hand te geven wanneer men zich voorstelt, wordt in Taiwan een visitekaartje afgegeven met twee handen en een buiging. Nadat Mr. Lee de avond opende met een praatje, kwam het eten op tafel en werd de whisky ingeschonken.

Kavalan Triple Sherry Cask

Kavalan Triple Sherry Cask

De Kavalan Triple Sherry Cask werd als eerste geserveerd en nadat Floor ‘Ganbei’ riep, in de veronderstelling dat het proost betekende in het Mandarijn, was de toon van de avond gezet.

Het betekent namelijk geen proost, maar ‘bottoms up’. Oftewel: het glas moet in één keer leeg.

Dit liet mr. Lee zich geen twee keer zeggen en zodoende scandeerde het woord ‘Ganbei’ om de paar minuten rond.

De avond stond in het teken van heerlijke Taiwanese gerechten, dankbaarheid en natuurlijk Kavalan.

Naast het zestal uit Europa, schoven er ook een viertal whiskyambassadeurs aan: Steve Beal, Ingvar Ronde, Tobias Gorn en Colin Hampden.

Kavalan Whisky Bar

Na het indrukwekkende diner, werden de wegen van mr. Lee, de whiskyambassadeurs en de importeurs weer gescheiden. Op de 3e verdieping van een gebouw midden in Taipei, bevindt zich de Kavalan Whisky Bar.

Hier moet natuurlijk een bezoek aan worden gebracht. In de bar kan er onder andere whisky van het vat worden gedronken en kunnen er zeer bijzondere cocktails worden besteld.

Waar Floor koos voor de ‘Rose’ cocktail met Kavalan Podium Whisky, lychee, witte wijn en honing, liet Patrick zich verwennen met de ‘Cumin’ cocktail met Kavalan Triple Sherry Cask, gentiaan en Oolong thee.

De Kavalan Distilleerderij

De volgende dag was het dan eindelijk zover: het bezoek aan de distilleerderij stond op de planning. Na eerst nog langs het kustgebied te rijden en een bijzondere 10-gangen lunch met Japanse invloeden te nuttigen, reed het taxibusje richting Yilan. Hier, genesteld in een weelderige groene omgeving, in Noordoost Taiwan, ligt Kavalan.

De distilleerderij dankt haar naam aan de inheemse Kavalan-bevolking welke ooit in het thuisland Yilan woonde. De bouw van de distilleerderij was het hoogtepunt van een droom van Tien-Tsai Lee, de oprichter van het familiebedrijf King Car.
De droom bestond al langer, maar doordat de Taiwanese staat een monopolysysteem hanteerde voor de alcoholproductie, bleef het bij een droom. Nadat Taiwan in 2002 lid werd van de WHO, bedacht Tien-Tsai Lee zich geen moment en begon hij de basis te leggen van de eerste whisky van Taiwan.

Kavalan distilleerderij bezoek Patrick van Egmond en Floor Zanderink
STR Cask Treatment

Kavalan was de eerste distilleerderij die in samenwerking met wijlen Dr. Jim Swan – pionier en adviseur van de Schotse whisky-industrie – de tegenwoordig alom bekende STR (Shaved, Toasted, Re-charred) Cask Treatment te gebruiken. Tijdens de rondleiding werd de groep dan ook getrakteerd op een vurig momentje in de distilleerderij.

World Whisky Producer of The Year

Rondlopen bij de Kavalan distilleerderij voelt bijna als rondlopen in een dorp. Met onder andere twee rijpingsmagazijnen – en een derde in aanbouw -, twee distilleerderijen, een bottelarij en een conventiecenter, is het een goede dag voor de stappentellers.

Het is ook niet voor niets één van de meest bezochte distilleerderijen ter wereld en wint met regelmaat prijzen voor de distilleerderij. Onlangs heeft Kavalan nog de titel ‘World Whisky Producer of The Year’ gewonnen bij de International Spirits Challenge 2023.

Stills & Barrels

Onder leiding van senior blender Zerose Yang, werd de rondleiding vervolgd met een bezoek aan de distilleerketels. Met in totaal 10 paar distilleerketels, is de productiecapaciteit van Kavalan maar liefst 10 miljoen flessen op jaarbasis.

Nadat het fermentatieproces werd geïnspecteerd, de ketels waren bewonderd en de fruitige new-make was geproefd, was het tijd voor de volgende stop: de vaten. Normaliter kan men het vatenmagazijn niet bezoeken, maar voor de groep werd graag een uitzondering gemaakt.

Aangekomen in het magazijn werd door Patrick al snel gezien dat alle vaten zijn vastgebonden met een soort brede tie-rips. Zerose Yange legt uit dat dit is omdat Taiwan nogal vaak wordt getroffen door aardbevingen.
Door het vastbinden van de vaten, wordt het risico dat de vaten omvallen en het vloeibare goud wordt verspild verkleind. Uiteraard werd ook direct uit het vat geproefd: namelijk een 13-jaar oude Kavalan whisky uit een PX vat: één van de meest kostbare vaten uit het magazijn.

Floor over de whisky: “Deze PX whisky is als een romantische film in een fles. Het gedroogde fruit en de karamel spelen de hoofdrol in een smaakvol liefdesverhaal, waar elke slok als een kus op je tong voelt.”

DIY Blending Experience bezoek Patrick van Egmond en Floor Zanderink
DIY Blending Experience

Het indrukwekkende bezoek werd afgesloten met een ‘Do It Yourself Blending Experience’. Vier Kavalan whisky’s – een ex-bourbon finish, een port finish, een sherry finish en een peated – werden voorgeschoteld om hier zelf een heerlijke blend van te maken.

In stilte werd er zeer geconcentreerd te werk gegaan door de groep en stelde iedereen zijn favoriete blend Kavalan samen. Hierna werd de blend in een prachtige fles en doos gedaan, als aandenken voor thuis.

Patrick vatte het bezoek tijdens de terugreis naar Taipei goed samen: “We zijn vandaag ondergedompeld in een wereld van ambacht en aroma’s. Elk moment ademde vakmanschap, van de selectie van de ingrediënten tot het rijpingsproces. Een ervaring die de kunst van whiskyproductie tot leven bracht en één die ik nooit ga vergeten.”

Night Market

Bij terugkomst in Taipei stond er nog een bezoek aan een Night Market op de planning. Night Markets zijn een bekend begrip in Taiwan. Vele kraampjes bieden allerlei Taiwanese lekkerheden aan, zoals ‘Stinky Tofu’, ‘Xiaolongbao’ en ‘Bubbelthee’.

Culturele activiteiten en lokaal eten

De laatste twee dagen stonden vooral in het teken van culturele activiteiten en lokaal eten.

Eén van de mooiste tempels van Taipei, de ‘Lungshan Temple’, werd bezocht. Er werd gewandeld rondom ‘old town’ en, om alle gemaakte kilometers van de afgelopen dagen te verwerken, werd iedereen getrakteerd op een uur durende voetmassage.

Uiteraard werd er ook aan Patrick’s favoriete hobby voldaan: eten. Lunchen bij lokale foodstands en dineren in het Buckskin restaurant, waar King Car Group tevens de eigenaar van is.

Xiè Xie (Bedankt)

Langs deze weg willen wij Aurora, Stephen en alle anderen die deze reis mogelijk hebben gemaakt hartelijk bedanken voor de prachtige ervaring.

Meer over Kavalan

Meer over Kavalan

Hoge kwaliteit en complexe smaken

De whisky's van Kavalan staan bekend om hun hoge kwaliteit en complexe smaken. Het Taiwanese merk heeft een sterke reputatie opgebouwd in de whiskywereld sinds de oprichting in 2005 en heeft talloze prijzen gewonnen voor zijn single malt whisky's.

Bijzonder klimaat

De whisky’s van Kavalan onderscheiden zich door tropische, fruitige en zoete karakters. De whisky's komen tot stand door het gebruik van lokale grondstoffen en zorgvuldige rijping in de hete en vochtige klimatologische omstandigheden van Taiwan. Deze omstandigheden zorgen voor een snellere rijping en een intensere interactie tussen het hout van de vaten en de whisky, wat resulteert in een smaak die anders is dan die van bijvoorbeeld Schotse whisky's.

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top