The Art of Drinks 2023: proeven, ontdekken en genieten van een wereld van dranken
Van zaterdag 28 t/m maandag 30 oktober 2023 vond de derde editie van The Art of Drinks plaats. Drie dagen genoten professionals uit de drankenindustrie van een wereld van dranken, de nieuwste innovaties en inspirerende seminars.
In de sfeervol ingerichte Amsterdamse Gashouder kwamen de mooiste dranken ter wereld samen. Bezoekers konden genieten van bekende wijnmakers, bierbrouwers en distillateurs, die samen met bartenders, sommeliers en chefs hun eindeloze liefde voor het vak deelden.
Wereld van dranken
Met maar liefst 70 verschillende stands was het festival een waar paradijs voor liefhebbers van (non-) alcoholische dranken.
Van verfijnde wijnen en intrigerende spirits tot verrassende cocktails, de bezoekers werden getrakteerd op een uitgebreide en smaakvolle reis door de wereld van dranken.
Innovaties
Tijdens de 3e editie van The Art of Drinks lieten toonaangevende merken en distributeurs zien wat ze doen op het gebied van innovatie en productontwikkeling.
Franklin & Sons
In de concurrerende wereld van premium mixers is innovatie en productontwikkeling enorm belangrijk. Dat hebben ze bij Franklin & Sons goed begrepen.
Ze blijven de norm verleggen door nieuwe smaakcombinaties te verkennen, hoogwaardige ingrediënten te gebruiken en duurzame productiemethoden te gebruiken. Hierdoor blijft het merk vooroplopen en verrassen ze de markt met unieke, ongeëvenaarde premium mixers.
Inspirerende seminars en tastings
Iedere dag konden de bezoekers genieten van een aantal interessante seminars, workshops en tastings op de stands.
Internationaal erkende experts zoals Billy Walker van The GlenAllachie en Mark Reynier van Waterford Whisky waren naar de Gashouder gekomen. Het publiek luisterde aandachtig naar de inspirerende verhalen van deze legendes uit de whiskywereld.
Ook waren er seminars en tastings met single malt whisky’s zoals Glencadam en kon men uitgebreid kennismaken met fantastische wijnen van Bodegas Portia uit Ribera del Duero of Tahbilk uit Australië.
Cocktails
Op verschillende locaties in de Gashouder konden de bezoekers genieten van heerlijke cocktails. Tussen de stand van Franklin & Sons en ‘de schatkamer’ van Ronald Anneveldt stond een grote cocktailbar, waar de liefhebbers van cocktails hun hart konden ophalen.
Hier liet Max van Helvoirt – samen met een aantal andere cocktailspecialisten – zien én proeven hoe je de meest heerlijke cocktails maakt. De bezoekers genoten van cocktails als Dorado ’N Stormy, Old Smoke en Around the Campfire
Dorado ‘N Stormy
El Dorado 12yo, ½ limoen, F&S Ginger Beer, Garnering: Halve limoen van het uitpersen met Angostura bitters.
Old Smoke
1 kaneelstokje branden, 30 ml Big Peat, 1 suikerklontje, 1 dash Peychaud Bitters, 2 dashes Angostura Bitters. Garnering: Sinaasappelzeste
Around the Campfire
30 ml Loch Lomond Steam & Fire, 20 ml Pellegrino - Marsala Superiore Riserva Oro Dolce BIP Benjamin, 20 ml Grapefruitsap, 10 ml monin honey. Garnering: Burned Marshmallow op prikker
Japan
Voor deze editie van The Art of Drinks werd de bloeiende drankencultuur uit het land van de rijzende zon onder de aandacht gebracht. Sakenomism had een eigen sectie op het festival. Daar kon het publiek Sake, Shochu en Japanse whisky proeven en ook waren er diverse seminars met deze Japanse spirits.
Mars whisky
Mars Whisky, ons eigen Japanse whiskymerk, mocht natuurlijk niet ontbreken op het festival. Mars had – samen met whisky’s als Kavalan uit Taiwan, Rampur uit India en Ninkasi uit Frankrijk - een plekje gevonden op de Wereld Whisky’s stand.
Onderscheidend blending- en rijpingsproces
Mars Whisky onderscheidt zich ten opzichte van andere whiskymerken door het unieke blending- en rijpingsproces.
Wereld van Wijn
Zowel wijnprofessionals als de ‘gewone’ liefhebber konden hun hart ophalen tijdens de 3e editie van The Art of Drinks. Dit jaar konden zij terecht bij maar liefst 25 gerenommeerde wijnhuizen.
Vanuit alle hoeken van de wereld waren wijnproducenten naar de Amsterdamse Gashouder gekomen om in totaal ongeveer 400 wijnen te presenteren. Een unieke gelegenheid voor gepassioneerde wijnkenners om niet alleen te proeven, maar ook om de boeiende verhalen achter elke wijn te ontdekken.
Whisky
Op het gebied van whisky viel er veel te proeven en te ontdekken. Met 40 whiskymerken en zo’n 300 verschillende whisky’s was deze veelzijdige sterke drank goed vertegenwoordigd op The Art of Drinks.
Bezoekers werden uitgenodigd om te genieten, te proeven en de verfijnde aroma's en complexe smaken te ontdekken die elke druppel van deze whisky's te bieden had.
Meikle Tòir
Billy Walker was laaiend enthousiast over Meikle Tòir. De core-range van Meikle Tòir is de eerste release – sinds de overname van The GlenAllachie distilleerderij in 2017 - waarbij zowel het distillatie- als het rijpingsproces volledig in handen is van Billy Walker en zijn team.
Vaten-management
Tijdens de tastings beantwoorde Billy vele vragen. Hij ging daarbij dieper in op de importantie van vaten-management en gaf daarbij aan dat het dankzij zijn goede connecties mogelijk was om bijvoorbeeld de Wine Cask Series uit te brengen.
Experimenteren
Ook vertelde hij dat het vinden van kwalitatief goede vaten een steeds grotere opgave wordt. Billy Walker zou graag nog meer willen experimenteren met bijvoorbeeld Japans Mizunara-eikenhout vanwege de hoge hoeveelheid tannines en de poreusheid van het hout, wat de interactie met de whisky verhoogd.
Livemuziek en foodtrucks
Bij mooie dranken hoort natuurlijk ook goede muziek en lekker eten. Zo zorgde het swingende Riverside Trio voor livemuziek op de zondag.
Ook waren er verschillende foodtrucks te vinden op het festivalterrein, van perfecte espresso’s en verse cappuccino’s tot de high-end catering van Bistro Nomade.
Bedankt
Langs deze weg willen wij alle standhouders, de organisatie en alle bezoekers bedanken voor het mede mogelijk maken van dit geslaagde evenement. We hopen dat iedereen genoten heeft en kijken uit naar de komende edities van The Art of Drinks!
Wat doen wij?
De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken
Groothandel
Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.
Merkenbouwer
Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.
Importeur
Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.