Door naar content

The Art of Drinks 2023: proeven, ontdekken en genieten van een wereld van dranken

02 november 2023

Van zaterdag 28 t/m maandag 30 oktober 2023 vond de derde editie van The Art of Drinks plaats. Drie dagen genoten professionals uit de drankenindustrie van een wereld van dranken, de nieuwste innovaties en inspirerende seminars.

In de sfeervol ingerichte Amsterdamse Gashouder kwamen de mooiste dranken ter wereld samen. Bezoekers konden genieten van bekende wijnmakers, bierbrouwers en distillateurs, die samen met bartenders, sommeliers en chefs hun eindeloze liefde voor het vak deelden.

Wereld van dranken

Met maar liefst 70 verschillende stands was het festival een waar paradijs voor liefhebbers van (non-) alcoholische dranken.

Van verfijnde wijnen en intrigerende spirits tot verrassende cocktails, de bezoekers werden getrakteerd op een uitgebreide en smaakvolle reis door de wereld van dranken.

Innovaties

Tijdens de 3e editie van The Art of Drinks lieten toonaangevende merken en distributeurs zien wat ze doen op het gebied van innovatie en productontwikkeling.

Franklin & Sons

In de concurrerende wereld van premium mixers is innovatie en productontwikkeling enorm belangrijk. Dat hebben ze bij Franklin & Sons goed begrepen.

Ze blijven de norm verleggen door nieuwe smaakcombinaties te verkennen, hoogwaardige ingrediënten te gebruiken en duurzame productiemethoden te gebruiken. Hierdoor blijft het merk vooroplopen en verrassen ze de markt met unieke, ongeëvenaarde premium mixers.

Inspirerende seminars en tastings

Iedere dag konden de bezoekers genieten van een aantal interessante seminars, workshops en tastings op de stands.

Internationaal erkende experts zoals Billy Walker van The GlenAllachie en Mark Reynier van Waterford Whisky waren naar de Gashouder gekomen. Het publiek luisterde aandachtig naar de inspirerende verhalen van deze legendes uit de whiskywereld.

Ook waren er seminars en tastings met single malt whisky’s zoals Glencadam en kon men uitgebreid kennismaken met fantastische wijnen van Bodegas Portia uit Ribera del Duero of Tahbilk uit Australië.

Cocktails

Op verschillende locaties in de Gashouder konden de bezoekers genieten van heerlijke cocktails. Tussen de stand van Franklin & Sons en ‘de schatkamer’ van Ronald Anneveldt stond een grote cocktailbar, waar de liefhebbers van cocktails hun hart konden ophalen.

Hier liet Max van Helvoirt – samen met een aantal andere cocktailspecialisten – zien én proeven hoe je de meest heerlijke cocktails maakt. De bezoekers genoten van cocktails als Dorado ’N Stormy, Old Smoke en Around the Campfire

Dorado ‘N Stormy

El Dorado 12yo, ½ limoen, F&S Ginger Beer, Garnering: Halve limoen van het uitpersen met Angostura bitters.

Old Smoke

1 kaneelstokje branden, 30 ml Big Peat, 1 suikerklontje, 1 dash Peychaud Bitters, 2 dashes Angostura Bitters. Garnering: Sinaasappelzeste

Around the Campfire

30 ml Loch Lomond Steam & Fire, 20 ml Pellegrino - Marsala Superiore Riserva Oro Dolce BIP Benjamin, 20 ml Grapefruitsap, 10 ml monin honey. Garnering: Burned Marshmallow op prikker

Japan

Voor deze editie van The Art of Drinks werd de bloeiende drankencultuur uit het land van de rijzende zon onder de aandacht gebracht. Sakenomism had een eigen sectie op het festival. Daar kon het publiek Sake, Shochu en Japanse whisky proeven en ook waren er diverse seminars met deze Japanse spirits.

Mars whisky

Mars Whisky, ons eigen Japanse whiskymerk, mocht natuurlijk niet ontbreken op het festival. Mars had – samen met whisky’s als Kavalan uit Taiwan, Rampur uit India en Ninkasi uit Frankrijk - een plekje gevonden op de Wereld Whisky’s stand.

Onderscheidend blending- en rijpingsproces

Mars Whisky onderscheidt zich ten opzichte van andere whiskymerken door het unieke blending- en rijpingsproces.

Wereld van Wijn

Zowel wijnprofessionals als de ‘gewone’ liefhebber konden hun hart ophalen tijdens de 3e editie van The Art of Drinks. Dit jaar konden zij terecht bij maar liefst 25 gerenommeerde wijnhuizen.

Vanuit alle hoeken van de wereld waren wijnproducenten naar de Amsterdamse Gashouder gekomen om in totaal ongeveer 400 wijnen te presenteren. Een unieke gelegenheid voor gepassioneerde wijnkenners om niet alleen te proeven, maar ook om de boeiende verhalen achter elke wijn te ontdekken.

Pellegrino op The Art of Drinks 2023

Pellegrino

Giuseppe Barraco nam de bezoekers mee op een smaakvolle reis door de zonovergoten wijngaarden van ons Siciliaanse wijnhuis Pellegrino.

De gasten werden uitgenodigd om de rijke nuances en karakteristieken van deze beroemde wijnen te ontdekken.

Bijzondere wijnreis

Joris Post en Guiseppe haalden herinneringen op over de bijzondere wijnreis naar Pellegrino die Joris samen met een aantal slijters had ondernomen begin van oktober 2023. Guiseppe leidde de Nederlanders rond op Sicilië, waar de historische wijnkelders en vele wijngaarden werden bezocht en ondertussen genoot het gezelschap van de vele wijnen en het Italiaanse leven.

Whisky

Op het gebied van whisky viel er veel te proeven en te ontdekken. Met 40 whiskymerken en zo’n 300 verschillende whisky’s was deze veelzijdige sterke drank goed vertegenwoordigd op The Art of Drinks.

Bezoekers werden uitgenodigd om te genieten, te proeven en de verfijnde aroma's en complexe smaken te ontdekken die elke druppel van deze whisky's te bieden had.

Billy Walker met The GlenAllachie

It's all about Billy

Juliette Buchan zei het al toen fotografen zich verdrongen om een mooi plaatje te schieten van Billy Walker, terwijl zijn gasten gebiologeerd luisterden naar zijn verhalen: “It’s all about Billy”.

Levende whiskylegende

En dat zegt eigenlijk genoeg over de status van deze levende whiskylegende. Billy Walker zit al meer dan 50 jaar in het vak en beschikt over een enorme kennis op het gebied van whisky.

Streven naar perfectie

Tijdens proeverijen (op de stand van The GlenAllachie) en het seminar op zaterdagavond vertelde Billy op gepassioneerde wijze hoe ze bij The GlenAllachie streven naar perfectie. De uitgave van The GlenAllachie 10 Years Old in batches is daar een mooi voorbeeld van.

Meikle Tòir

Billy Walker was laaiend enthousiast over Meikle Tòir. De core-range van Meikle Tòir is de eerste release – sinds de overname van The GlenAllachie distilleerderij in 2017 - waarbij zowel het distillatie- als het rijpingsproces volledig in handen is van Billy Walker en zijn team.

Vaten-management

Tijdens de tastings beantwoorde Billy vele vragen. Hij ging daarbij dieper in op de importantie van vaten-management en gaf daarbij aan dat het dankzij zijn goede connecties mogelijk was om bijvoorbeeld de Wine Cask Series uit te brengen.

Experimenteren

Ook vertelde hij dat het vinden van kwalitatief goede vaten een steeds grotere opgave wordt. Billy Walker zou graag nog meer willen experimenteren met bijvoorbeeld Japans Mizunara-eikenhout vanwege de hoge hoeveelheid tannines en de poreusheid van het hout, wat de interactie met de whisky verhoogd.

Livemuziek en foodtrucks

Bij mooie dranken hoort natuurlijk ook goede muziek en lekker eten. Zo zorgde het swingende Riverside Trio voor livemuziek op de zondag.

Ook waren er verschillende foodtrucks te vinden op het festivalterrein, van perfecte espresso’s en verse cappuccino’s tot de high-end catering van Bistro Nomade.

Bedankt

Langs deze weg willen wij alle standhouders, de organisatie en alle bezoekers bedanken voor het mede mogelijk maken van dit geslaagde evenement. We hopen dat iedereen genoten heeft en kijken uit naar de komende edities van The Art of Drinks!

Wijnen De Monnik Dranken

Bekijk ons assortiment wijnen

Wijn assortiment De Monnik Dranken

Als wijnimporteur c.q. wijngroothandel hebben wij de laatste jaren een veelomvattend portfolio kunnen opbouwen.

Mede dankzij de expertise van ons Brand Management team beschikt De Monnik Dranken over een uitgebreid assortiment kwaliteitswijnen voor horeca, slijterij & wijnhandel.

 

Lees meer over ons aanbod wijnen

 

Spirits De Monnik Dranken

Bekijk ons assortiment spirits

Spirits assortiment De Monnik Dranken

Bij De Monnik Dranken hebben we een uitgebreid assortiment gedistilleerde dranken. Deze importmerken komen vanuit alle delen van de wereld.

We hebben de afgelopen jaren niet alleen onze positie als whiskyimporteur kunnen verbeteren, maar ook rum, gin, cognac en brandy behoren tot ons portfolio.

 

Lees meer over ons aanbod spirits

 

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top