Door naar content

Glen Scotia Double Cask favoriet in Kudelstaart

20 oktober 2023

Op donderdagavond 5 oktober 2023 organiseerde úw topSlijter van Lammeren uit Kudelstaart een whiskyproeverij met de whisky’s van Loch Lomond en Glen Scotia. De whisky die de revival van de roemruchte Glen Scotia distilleerderij inluidde was deze avond de favoriet onder de whiskyliefhebbers.

Uitverkocht dorpshuis ‘t Podium

Drie weken voor het whiskyproefevenement was de zaal van het dorpshuis in Kudelstaart al volgeboekt. Vincent moest zelfs het uithangbord met de aankondiging naar binnen halen om te voorkomen dat mensen teleurgesteld zouden worden.

Op donderdagavond 5 oktober 2023 was het eindelijk zover: maar liefst 560 glazen met diverse whisky's werden ingeschonken. Zeventig enthousiaste gasten verzamelden zich in het dorpshuis, waar de zaal doordrongen was van de heerlijke geur van de verschillende whiskyvarianten.

Loch Lomond en Glen Scotia

Namens De Monnik Dranken was Arjan Hartkamp naar Kudelstaart afgereisd. Hij vertelde de bezoekers deze avond over de distilleerderijen van Loch Lomond en Glen Scotia en voorzag de whisky’s tijdens het proeven van commentaar.

Hieronder de line-up van deze avond:

  • Loch Lomond Inchmurrin 12 Years Old Single Malt Whisky
  • Loch Lomond 12 Years Old Single Malt Whisky
  • Loch Lomond Single Grain Mizunara Finish
  • Loch Lomond Inchmoan Smokey 12 Years Old Single Malt Whisky
  • Glen Scotia 10 Years Old Single Malt Whisky
  • Glen Scotia 15 Years Old Single Malt Whisky
  • Glen Scotia Double Cask Single Malt Whisky
  • Glen Scotia Victoriana 54,2% Single Malt Whisky
Uitgelicht

In dit nieuwsbericht lichten we de Glen Scotia Double Cask Single Malt Whisky wat verder uit. Deze whisky was één van de favorieten onder de whiskyliefhebbers en de Double Cask luidde bovendien de revival van Glen Scotia in.

Glen Scotia

In de jaren 90 van de vorige eeuw werd Glen Scotia overgenomen door de Loch Lomond Group. De whisky die er werd gedistilleerd was voornamelijk bedoeld voor blended whisky’s. De distilleerderij leed in die tijd een anoniem bestaan.

Glen Scotia

Glen Scotia

In de jaren 90 van de vorige eeuw werd Glen Scotia overgenomen door de Loch Lomond Group. De whisky die er werd gedistilleerd was voornamelijk bedoeld voor blended whisky’s. De distilleerderij leed in die tijd een anoniem bestaan.

Iain McAlister

Dat veranderde toen Iain McAlister in 2008 in dienst trad bij Glen Scotia. Iain is een kind van Campbeltown. Hij werd er geboren en groeide slechts 20 kilometer van de distilleerderij op.

Productieproces verbeterd

Vanaf de eerste dag was het zijn doel om de roemruchte historie en traditie van Campbeltown naar voren te laten komen in de whisky’s van Glen Scotia. Het gehele productieproces werd onder de loep genomen en waar nodig verbeterd.

Double Cask

Tijdens dit transformatieproces moest er natuurlijk wel geld worden verdiend om de distilleerderij draaiende te houden. Dat gebeurde met de vaten whisky die al in de pakhuizen van Glen Scotia lagen te rijpen.

NAS-whisky

Iain McAlister en zijn team introduceerden de Double Cask. Deze whisky heeft eerst een aantal jaar – het is een non-age statement whisky – op first-fill bourbonvaten gerijpt en daarna een jaar op PX-sherryvaten.

Het gebruik van de Pedro Ximénez sherryvaten geeft deze whisky een zoete, fruitige smaak die mooi in balans wordt gehouden door de rijke en volle smaken van de ex-bourbonvaten.

Revival

Deze eerste whisky van de Glen Scotia distilleerder ‘in nieuwe stijl’ werd goed ontvangen door de whiskyliefhebbers. Daarmee markeert de Double Cask het begin van een ware revival van Glen Scotia en de wederopstanding van Campbeltown als vooraanstaande whiskyregio.

Bedankt

Langs deze weg willen we úw topSlijter van Lammeren, dorpshuis ’t Podium en de enthousiaste whiskyliefhebbers hartelijk bedanken voor de geweldige avond. Ook willen we Vincent van Lammeren nogmaals feliciteren met het 30-jarige bestaan van de slijterij.

Glen Scotia distilleerderij

WHISKY FROM THE WHISKIEST PLACE IN THE WORLD

Glen Scotia

Glen Scotia is afgelopen jaar veel in het nieuws geweest. De distilleerderij werd verkozen tot Distillery of the year 2022 en daarnaast ook nog eens bekroond werd met de oorkonde voor de Best Single Malt of the Year 2022.

De distilleerderij uit Campbeltown was daarmee de eerste distilleerderij ooit die beide titels in één jaar verkreeg.

Lees meer over Glen Scotia whisky uit Campbeltown

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top