Door naar content

Quady Red Electra Moscato Black Muscat, een bijzondere dessertwijn

04 oktober 2023

In de categorie ‘zoet’ proefde Hubrecht Duijker voor de maand oktober van 2023 onder andere de Quady Red Electra Moscato Black Muscat. Niet als onderdeel van de zomerse wijncocktail Red Electra Caipirinha, maar ‘gewoon’ als sprankelende dessertwijn.

Een zoete beleving

De zomer maakt dit jaar weinig aanstalten om plaats te maken voor de herfst, maar we gaan het toch hebben over dessertwijnen.

Uiteraard kunnen dessertwijnen het hele jaar door gedronken worden, al gebeurt dat vooral tijdens de feestdagen waarmee we het jaar afsluiten en deze sfeervolle dagen komen in rap tempo naderbij.

Via smaakvolle wijn- en spijscombinaties, van het bijzondere wijnhuis Quady uit Californië en wat Hubrecht Duijker van deze wijn vindt komen we op het eind van dit nieuwsbericht toch nog even terug op de wijncocktail Red Electra Caipirinha.

Quady Red Electra Moscato Black Muscat

Quady Red Electra Moscato Black Muscat

Sprankelend en speels

Deze sprankelende zoete wijn, met een alcoholpercentage van 5%, is samengesteld uit de black muscat-druif en staat bekend om zijn zoete karakter.

De zonnige wijngaarden van Californië geven de druiven de nodige rijpheid, resulterend in een licht helderrode wijn.

Het bouquet onthult aroma’s van vers rood fruit als aardbeien, frambozen en subtiele muskaatdruiven.

De wijn is licht mousserend en voegt een extra - speelse - dimensie toe.

Over Quady

Achter de Red Electra Moscato staat Quady Winery, een familiebedrijf in Californië dat gespecialiseerd is in dessertwijnen.

In 1975 verruilden Andrew en Laurel Quady hun hectische baan in Zuid-Californie voor een nieuwe uitdaging als wijnmakers. Hun eerste grote succes was een portachtige rode wijn van de zinfandel-druif. In hun winery in het plaatsje Madera (Central Valley, California) ontwikkelden zij zich van wijnhobbyisten tot enthousiaste professionals.

In 1980 volgde Essensia, een witte versterkte wijn van de orange muscat, in 1983 gevolgd door Elysium, een rode specialiteit van de black muscat. In Europa is deze druif bekend onder de naam muscat hambourg.

Door de grote vraag uit binnen- en buitenland werd het bedrijf vernieuwd en kregen de Quady’s in 1984 versterking van twee enthousiaste wijndeskundigen, Michael Blaylock (oenoloog) en Cheril Russell (marketing). Sindsdien zijn aan het assortiment enkele nieuwe specialiteiten toegevoegd, waaronder Electra.

In Nederland genieten beide rode Muscats, de Elysium en de Red Electra, grote bekendheid. Maar de beide Orange Muscats, met hun subtiele aroma´s van sinaasappelbloesem, zijn minstens zo speciaal: Essensia is een intrigerende, complexe wijn.

Wijn & spijs combinaties

De veelzijdigheid van de Red Electra Moscato maakt het een geschikte metgezel voor diverse gerechten. Hier zijn enkele wijn- en spijscombinaties:

Zoete desserts

Serveer deze wijn met desserts zoals aardbeientaart, frambozenmousse, of een eenvoudige chocoladefondue. De zoetheid van de wijn contrasteert mooi met de smaken van de desserts.

Zachte kazen

Probeer de wijn met zachte kazen zoals brie of camembert. De romigheid van de kaas helpt de zoetheid van de wijn te verzachten.

Fruitige salades

Een lichte, fruitige salade met bessen en een vleugje munt kan een verfrissende combinatie vormen. De levendige smaken van het fruit passen goed bij de natuurlijke zoetheid van de wijn.

Hubrecht Duijker over Quady Red Electra Moscato Black Muscat

“Bij Quady Winery maakt men wijnen (vooral) op basis van muskaatdruiven. Soms bevatten deze 15 procent alcohol, maar Andrew en diens team maken ook vederlichte soorten, zoals de Red Electra Moscato Black Muscat die slechts 5,5 procent bevat.
De nu beschikbare 2021 is een combinatie van orange muscat met black muscat/muscat de hambourg. Deze koel te serveren, medium rode wijn verlokt met zijn frisse zoetheid en jammige rode, tevens bessige fruit. Delicious bij en op desserts met rode vruchten.”

Tijd voor een wijncocktail?

Wijncocktails worden steeds populairder. Een cocktail op basis van dessertwijnen zoals Quady Red Electra Moscato Black Muscat is niet alleen voor de lange en zwoele zomeravonden. Ze vormen ook een verrassende keuze bij het kerstdiner of tijdens de vreugdevolle momenten van Oud & Nieuw.

Tijdens de meest recente editie van de Monnik Wine Experience heeft cocktailspecialist Max van Helvoirt een aantal cocktails samengesteld, waaronder twee cocktails met Quady dessertwijnen:

Electra Caipirinha
  • 60 ml Quady Red Electra Moscato
  • 20 ml Santo Grau
  • 4 limoenpartjes
  • 1 el rietsuiker
  • 2 basilicumblaadjes

Garnering: basilicumblad

Benodigdheden: glas, muddler, barlepel

Neem een stevig glas, doe de limoenpartjes en rietsuiker erin om te muddlen. Vul het glas met crushed ice, en voeg de Santo Grau toe. Even goed roeren met een barlepel.

Top het glas af met de Red Electra en garneer met de basilicumblaadjes.

Mezcal Margarita
  • 30 ml Quady Essensia Orange Muscat
  • 30 ml La Herencia de Mezcal
  • 20 ml limoensap (halve limoen)
  • 20 ml sinaasappelsap

Garnering: sinaasappelzeste en/of chili/lime poeder.

Benodigdheden: shaker, zeefje, cocktailglas

Vul een shaker met ijs. Schenk alle ingrediënten hierin en schud goed. Zeef in een glas waar ook ijs in zit en garneer eventueel met een sinaasappelzeste.

Wijnen De Monnik Dranken

Bekijk ons assortiment wijnen

Wijn assortiment De Monnik Dranken

Als wijnimporteur c.q. wijngroothandel hebben wij de laatste jaren een veelomvattend portfolio kunnen opbouwen.

Mede dankzij de expertise van ons Brand Management team beschikt De Monnik Dranken over een uitgebreid assortiment kwaliteitswijnen voor horeca, slijterij & wijnhandel.

 

Lees meer over ons aanbod wijnen

 

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top