Door naar content

Wijnavontuur op Sicilië: Nederlandse slijters op bezoek bij Pellegrino

19 oktober 2023

Begin oktober 2023 bracht een select gezelschap Nederlandse slijters een bezoek aan het Siciliaanse wijnhuis Pellegrino. Ze genoten van smaakvolle proeverijen en brachten onder andere een bezoek aan de historische wijnkelders in Marsala.

Naar Palermo

Op woensdag 4 oktober 2023 moesten de slijters – en Joris Post van De Monnik Dranken – vroeg uit de veren. Zij gingen met de eerste vlucht van de dag vanuit Rotterdam naar Palermo om zo halverwege de ochtend al aan te komen bij Cantine Pellegrino in Marsala.

Hier werd 2 dagen eerder nog het einde van het oogstseizoen gevierd. Dit jaar lag de opbrengst overigens een stuk lager dan andere jaren en dat werd veroorzaakt door hevige regenval en extreme warmte op Sicilië.

Historische wijnkelders in Marsala

Direct na de ontvangst bij het bekende Siciliaans wijnhuis volgde een tour - onder leiding van Giuseppe Barraco, de exportmanager van Pellegrino - door de historische kelders van Cantine Pellegrino in Marsala. In deze kelders staan de Marsala-wijnen centraal.

Buiten bij de ingang van de kelders staan diverse druivenrassen aangeplant om te laten zien van welke druiven de wijnen worden gemaakt. Binnen werd de rijke geschiedenis van Pellegrino duidelijk voor de Nederlandse slijters.

John Woodhouse

Allereerst kwam John Woodhouse (een Engelse koopman) aan bod. Woodhouse was extreem enthousiast over de kwaliteit van de versterkte Marsala-wijnen en hij zorgde ervoor dat de wijnen ook buiten de landsgrenzen van de toenmalige Koninkrijken van Sicilië en Napels bekend werden.

Josephine Despagne

Een ander interessant en belangrijk persoon binnen de ‘Pellegrino-familie’ is Josephine Despagne. Zij was de vrouw van Carlo Pellegrino, hij richtte het wijnhuis op in 1880.

Josephine had een zeer grote invloed op hem en het wijnhuis. Sindsdien hebben vrouwen altijd een belangrijke en prominente rol gespeeld in de lange geschiedenis van het wijnhuis.

Eigen kuiperij en bijzondere rijtuigen

De tour ging verder langs de eigen kuiperij van Pellegrino, die lang in gebruik is geweest voor het maken van wijnvaten. De Nederlandse bezoekers zagen de vele vaten Marsala-wijn en een collectie historische Siciliaanse rijtuigen.

Deze rijtuigen werden vroeger voor transport gebruikt en later alleen nog voor trouwerijen en nationale feestdagen. De rijtuigen zijn handgemaakt en uniek in zijn soort.

Proeverij in de kelder

De tour werd vervolgd met een proeverij in de historische kelders. Daarbij kregen de bezoekers wijnen uit de vaten in de kelders te proeven en werd er uitleg gegeven over de verscheidenheid van Marsala-wijnen; droog, zoet, licht amber, donker gekleurd enzovoort.

Er werden 3 wijnen geproefd

1. Riserva Solera
2. Benjamin Bip
3. Uncle Jospeh

Deze werden gecombineerd met lokale lekkernijen

1. Schapenmelk kaas
2. Amandel bisquit
3. 80% pure chocolade

Siciliaanse lunch, Salt Pans en zonsondergang

Na de rondleiding door de historische wijnkelders werden de Nederlandse slijters meegenomen naar de 3e verdieping van de wijnwinkel waar men genoot van een heerlijke Siciliaanse lunch met lokale producten.

Het uitzicht over de meest westelijk gelegen punt van Marsala was adembenemend mooi. Vanaf hier kun je de omliggende eilanden goed zien liggen.

Na een moment van rust werd er koers gezet naar de Salt Pans langs de westkust van Sicilië. Deze zoutpannen vormen een historisch landschap waar zoutwinning al eeuwenlang plaatsvindt.

Dit gebied kenmerkt zich door roze waterbassins, traditionele windmolens en een uniek ecosysteem. De Nederlandse slijters gingen met een bootje het water op en genoten van de zonsondergang en daarna was het de hoogste tijd voor een heerlijk Italiaans diner met fruit de mer vooraf, gevolgd door tonijn.

Cardilla winery en omgeving

Dag 2 stond in het teken van een bezoek aan de Cardilla winery. Hier worden de stille wijnen gemaakt, onder andere de Tenute di Famiglia-serie.

Dit wijnhuis kent alle technieken van deze tijd om op moderne wijze wijnen te maken. Begin augustus zijn ze hier gestart met de oogst van 2023. Dit betekent dat – op het moment van het bezoek - enkele wijnen ongeveer 20 dagen ‘op de tanks’ lagen.

Er werden samples van grillo, cataratto en malvasia uit deze tanks geproefd. Het verse sap had intense smaken waarbij de typische kenmerken van de druivenrassen op extreme wijze naar voren kwamen.

Het verse grillo-sap dat werd geproefd was het sap van de gazzerotta grillo superiore. Dit is een kloon die ze bij Pellegrino zelf hebben gecreëerd en waar sinds 1980 een patent op rust. Dit unieke druivenras is alleen voor eigen gebruik.

Tenute di Famiglia-serie

In de kelders volgde een proeverij met wijnen uit de Tenute di Famiglia-serie. Er stond een mooie line-up klaar met onder andere de Grillo, Cataratto, Malvasia, Nero d’Avola, Syrah en Malbec.

Malbec op Sicilië

Pellegrino is het eerste wijnhuis dat een 100% van malbec-druiven gemaakte wijn op de markt heeft gebracht in Italië. Dit is mede noodzakelijk vanwege de verandering in het klimaat en de daarbij behorende extreme hitte gedurende de zomerperiode. Het heeft Pellegrino 8 jaar gekost om deze malbec op de markt te krijgen.

Uniek micro-klimaat

De wijnen zijn afkomstig van ‘single vineyards’ en elke wijngaard heeft een uniek micro-klimaat. Bij Grillo – Il Salinero is de invloed van de zee bijvoorbeeld erg groot. De wortels van deze wijnranken zijn goed bestand tegen de zoute ziltige bodem.

Netten in de wijngaarden beschermen tegen de harde, sterke zeewind en het zout. Zout tast de bladeren aan die de druiven beschermen tegen de felle zon.

Organic gecertificeerd

Slakken die op de wijngaard afkomen worden in het voor- en najaar met de hand verwijderd. De slakken worden meegenomen om soep van te maken (in combinatie met aardappelen, ui en courgette).

Lunch en bezoek bergdorpje Erice

Na het proeven van de wijnen werd er uitgebreid geluncht aan zee en kon men genieten van wat vrije tijd aan het water.

In de avond werd een bezoek gebracht aan het charmante bergdorpje Erice. Hier had men een prachtig zicht over de eerder bezochte zoutpannen. Daarnaast staat het dorpje bekend om zijn oude historische smalle straatjes en prachtige zonsondergangen.

Havenstad Trapani

Vanuit Erice was het ongeveer een half uurtje rijden naar Trapani. De Nederlanders maakten een wandeling door deze levendige stad aan de Tyrreense Zee en de Middellandse Zee.

De stad beschikt niet alleen over fraaie middeleeuwse architectuur, zoals de indrukwekkende kathedraal van San Lorenzo, maar staat ook bekend om zijn uitstekende Mediterrane keuken die wordt gekenmerkt door verse zeevruchten en regionale specialiteiten.

Tegen 21:00 uur was het de hoogste tijd voor het diner. Men meerde aan bij Bistro Gennaio 30 en kregen wederom een tafel vol met vis voorgeschoteld. Bij de octopus werd een fles Gazerotta Grillo Superiore geschonken. Deze wijn is afkomstig van de Gazerotta wijngaard met 40 jaar oude wijnstokken. Er staat slechts 1 hectare en vanwege de oude wijnstokken is de opbrengst zeer laag.

Wijngaarden, Mazara del Vallo en archeologie in Selinunte

Op de laatste dag van de Pellegrino-trip werden de wijngaarden van Tenute di Famiglia-wijnen bezocht.

Il Salinero

De start was bij Il Salinero (grillo). Pierfilippo – de 6e generatie Pellegrino – leidde het gezelschap met trots rond en vertelde over de herkomst van de druiven.

Pierfilippo is onderdeel van een zeer enthousiaste nieuwe generatie en is mede-initiatiefnemer in de aanplant van malbec. Hij beschikt over een zeer brede biologische kennis en weet alles over het microklimaat. Alle details met betrekking tot de biologisch gecertificeerde wijngaarden werden hier doorgenomen.

Gazerotta

De verdere verkenning bracht hen naar de wijngaarden van Gazerotta, dieper landinwaarts waar de maritieme invloed minder merkbaar was. Hier floreren voornamelijk de blauwe druivenrassen nero d’avola, frappato en malbec.

Opmerkelijk is de aanwezigheid van 40 jaar oude grillo-stokken, verantwoordelijk voor de (bij Bistro Gennaio 30 geproefde) Gazerotta Grillo Superiore. Deze druiven worden met de hand geplukt.

Van oost naar west

Terwijl de meeste wijnstokken hier in een noord-zuidelijke richting zijn aangeplant, vormt de malbec een uitzondering, met aanplant van oost naar west. Dit werd bepaald door de beperkte ruimte op het moment van de aanplant. Gelukkig ondervindt dit geen negatieve gevolgen, dankzij de overvloedige zonuren die Sicilië kenmerken.

Gazerotta Superiore-range

Na het bezoek aan de wijngaarden waar de Gazerotta Superiore-range werd geproefd, reden ze door naar de vissershavenstad Mazara del Vallo.

Mazara del Vallo

Mazara del Vallo is een schilderachtig vissershavenstadje dat ruim 50.000 inwoners telt. De stad staat bekend om zijn historische charme en mediterrane karakter. De haven, een levensader van de stad, toont kleurrijke vissersboten die dobberen in het glinsterende water.

Mazara del Vallo is niet alleen een visserijcentrum, maar ook een plek waar culturen samenkomen. Het historische centrum ademt een Arabische invloed uit, zichtbaar in de smalle straatjes, pleinen en architectuur. Het oude kasteel, de satellietstad Kasr, getuigt van het Arabische verleden.

De stad biedt ook een heerlijke culinaire ervaring. Langs de kronkelende straatjes bevinden zich traditionele visrestaurants waar je kunt genieten van verse zeevruchten en lokale specialiteiten. Hier genoot het reisgezelschap dan ook van een uitgebreide lunch.

Archeologisch Park van Selinunte

Een hoogtepunt van Mazara del Vallo is het Archeologisch Park van Selinunte, een korte rit verderop. Dit park herbergt indrukwekkende Griekse tempels en overblijfselen uit de oudheid, waaronder de Tempel van Hera en de Akropolis.

Afsluiten in Marsala

's Avonds werd er afgesloten met een diner in Marsala. De stad stond in het teken van de aftrap van het 250 jaar Marsala DOC FEST. Met dit driedaagse festival - dat van 6 t/m 8 oktober plaatsvond - wordt gevierd dat de wereld dankzij John Woodhouse de versterkte wijnen van Marsala ontdekte.


Bedankt

Tijdens het diner werd Giuseppe uitgebreid bedankt voor de fantastische dagen op Sicilicië, waarbij hij samen met zijn collega Ute de Nederlanders in de watten heeft gelegd.

Joris: “We kunnen terugkijken op een zeer mooie reis, waarbij we zijn ondergedompeld in het Italiaanse leven. We genoten van de vele rondleidingen, de Italiaanse keuken en het heerlijke zomerse weer. Langs deze weg willen we alle deelnemende slijters en het team van Pellegrino nogmaals hartelijk bedanken voor het mede mogelijk maken van deze geweldige reis.”

Wijnen De Monnik Dranken

Bekijk ons assortiment wijnen

Wijn assortiment De Monnik Dranken

Als wijnimporteur c.q. wijngroothandel hebben wij de laatste jaren een veelomvattend portfolio kunnen opbouwen.

Mede dankzij de expertise van ons Brand Management team beschikt De Monnik Dranken over een uitgebreid assortiment kwaliteitswijnen voor horeca, slijterij & wijnhandel.

 

Lees meer over ons aanbod wijnen

 

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top