Door naar content

Bezoek wijnmaker Alejandro Galaz van Viña Ventisquero

22 september 2023

Op donderdag 7 en vrijdag 8 september 2023 waren Alejandro Galaz en Nicolas Kowalski in Nederland. Ze kwamen vanuit Chili om de Grey wijnen, de Tara-serie en de Icon-range te promoten. Alejandro is wijnmaker bij Ventisquero en Nicolas is de exportmanager van dit Chileense wijnhuis.

Bezoek slijterijen & wijnwinkels

Donderdag 7 september gingen de heren met accountmanager Karlijn Vink op pad. Overdag werden meerdere slijterijen & wijnwinkels bezocht, waaronder Mitra Bunschoten- Spakenburg. Wijnmaker Alejandro vertelde onderweg naar het eerste bezoek over de extreme omstandigheden in de Chileense wijngebieden waar een aantal van de Grey- en Tara wijnen hun oorsprong vinden.

Eénmaal aangekomen bij Ingrid, eigenaresse van Mitra Bunschoten- Spakenburg, moest al het moois dat Chili te bieden heeft uiteraard geproefd worden. De fascinerende Tara wijnen kregen daarbij extra aandacht.

Tara wijnen uit de Atacama woestijn

Wijnmaker Alejandro gaf aan dat het zeer uitdagend was voor het wijnmakersteam om wijnen te maken op de droogste plek op aarde: de Atacama woestijn. Voordat er met succes wijnen geproduceerd konden worden, gingen er vele leerzame jaren aan vooraf. De eerste wijnstokken gingen vrij kort na het aanplanten dood.

Zout

De wijnmakers van Ventisquero leerden dat de wijnstokken niet tegen de hoge concentratie zout in de bodem konden. Door studies en veel te experimenteren zijn ze er achter gekomen dat de wijnstokken uitsluitend in leven kunnen worden gehouden door het zout uit de bodem deels weg te spoelen middels irrigatie.

Grey wijnen in Zeewolde

Alejandro, Nicolas en Karlijn gingen vervolgens richting Zeewolde. Bij Martijn, eigenaar van Mitra Thiele werd uitleg gegeven over de Grey-serie. Aan de hand van een korte Powerpoint-presentatie werden alle Grey wijnen stuk voor stuk besproken en geproefd. Martijn gaf aan dat dit hem in staat stelt meer over de wijnen te vertellen en de klant ook beter te kunnen adviseren over de Grey wijnen.

Wijnproeverij bij The Harlem Social Club

In de avond waren Alejandro, Nicolas en Karlijn te gast bij The Harlem Social Club, een wijnbar in Haarlem die met veel plezier werkt met de Grey G.C.M. (Garnacha/Carinena/Mataro). In samenwerking met Wine Unplugged was deze masterclass georganiseerd, waarbij het mooiste dat Chili op wijngebied voortbrengt geproefd kon worden.

Nicolas gaf een inleiding over het wijnhuis Viña Ventisquero en over Chili als wijnland. Daarna nam Alejandro het woord om de wijnen stuk voor stuk te bespreken en te proeven met de deelnemers van de proeverij.

Roger, eigenaar van wijnbar The Harlem Social Club, verzorgde heerlijk bijpassende hapjes, wat de avond compleet maakte. De oesters met limoenzeste en tabasco, gecombineerd met de mineralige Grey Sauvignon Blanc, bleek een perfecte combinatie.

Salestraining Grey-, Tara- en Icon-wijnen

Op vrijdagochtend kwamen Alejandro en Nicolas naar ons kantoor voor een salestraining. De accountmanagers kregen uitleg over de Grey, Tara en Icon wijnen van Ventisquero en uiteraard werden de wijnen ook geproefd. Tot de favorieten van de buitendienst behoorden de Grey Syrah, de Tara Viognier Solera en de Vertice Carmenère/Syrah.

Na een zeer leerzame ochtend vertrokken de heren in de middag, samen met Brand Manager Wine Bouke Wijlens, richting Amsterdam, waar 's avond wederom een proeverij op de agenda stond. Onderweg werd Wijnhandel-Slijterij Le Tonneau nog bezocht, waarbij eigenaar Kees erg onder de indruk was van de Obliqua Carmenère.

Wijnbar Rayleigh & Ramsey Westerpark

In Amsterdam vond bij wijnbar Rayleigh & Ramsey Westerpark in de avond de proeverij plaats. De 25 deelnemers luisterden aandachtig naar de verhalen van Alejandro en Nicolas en genoten zichtbaar van de wijnen. Daarnaast verzorgde Rayleigh & Ramsey heerlijke bijpassende charcuterie en kazen om de avond compleet te maken.

De proeverij bestond uit 4 flights, waarbij telkens 2 wijnen naast elkaar werden geproefd:

Flight 1:
780707 Ventisquero - Grey Sauvignon Blanc
780675 Ventisquero - Grey Chardonnay

Flight 2:
780680 Ventisquero - Tara White Wine 1 (Chardonnay)
780695 Ventisquero - Tara White Wine 2 (Viognier Solera)

Flight 3:
780666 Ventisquero - Grey GCM (Garnacha, Carinena & Mataro)
780693 Ventisquero - Tara Red Wine 1 (Pinot Noir)

Flight 4:
780688 Ventisquero - Grey Carmenère
780694 Ventisquero - Tara Red Wine 2 (Syrah): Selectie van mooie kazen

Bedankt

Via deze weg willen wij Alejandro en Nicolas van Viña Ventisquero bedanken voor hun komst. Daarnaast willen wij graag The Harlem Social Club, Rayleigh & Ramsey en Wine Unplugged bedanken voor de uitstekende organisatie van de proeverijen.

Wijnen De Monnik Dranken

Bekijk ons assortiment wijnen

Wijn assortiment De Monnik Dranken

Als wijnimporteur c.q. wijngroothandel hebben wij de laatste jaren een veelomvattend portfolio kunnen opbouwen.

Mede dankzij de expertise van ons Brand Management team beschikt De Monnik Dranken over een uitgebreid assortiment kwaliteitswijnen voor horeca, slijterij & wijnhandel.

 

Lees meer over ons aanbod wijnen

 

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top