Door naar content

Meikle Tòir, een nieuw geturfd avontuur van Billy Walker

26 september 2023

Meikle Tòir wordt uitgesproken als ‘mee-kuhl tor’ en is een nieuwe geturfde single malt whisky uit de Speyside. De lancering van Meikle Tòir is een fraaie mijlpaal voor The GlenAllachie Distillery, waarbij passie en vakmanschap samenkomen in een ongeëvenaarde geturfde Schotse single malt whisky.

Het grote avontuur

De core-range van Meikle Tòir is de eerste release – sinds de overname van The GlenAllachie distilleerderij in 2017 - waarbij zowel het distillatie- als het rijpingsproces volledig in handen is van Billy Walker en zijn team.

Meikle Tòir wordt op de distilleerderij gezien als ‘The Big Pursuit’. De whisky onderscheidt zich door zijn robuuste rokerige smaak en karakter.

Turf

De productie van deze geturfde single malt vindt slechts 6 weken per jaar plaats. In tegenstelling tot veel Schotse distilleerderijen die turf uit de kuststreek gebruiken, maakt Meikle Tòir gebruik van turf van het vasteland. De turf die wordt gebruikt is afkomstig van St. Fergus in Aberdeenshire.

De turf die hier gestoken wordt staat bekend om zijn specifieke eigenschappen en smaakkarakteristieken die kunnen variëren van diep rokerig tot aards en kruidig.

Fermentatieproces

Meikle Tòir onderscheidt zich door het gebruik van een lange fermentatietijd van 160 uur, bijna driemaal langer dan de industriestandaard. Dit draagt bij aan een fruitig, esterrijk karakter van de whisky, wat de smaakervaring verrijkt.

Het kernassortiment

Het kernassortiment van Meikle Tòir bestaat uit The Original, The Sherry One en The Chinquapin One, daarnaast is er ook een kleine small batch release; The Turbo 2023 Edition. Elke whisky heeft een leeftijdsaanduiding van 5 jaar.

Meikle Tòir The Original 5 YO proefnotities

Meikle Tòir The Original 5 YO

De Original 5-jarige whisky wordt gerijpt in zorgvuldig geselecteerde first-fill bourbonvaten, Amerikaanse virgin oak vaten en roggevaten. Dit resulteert in een golvende en intense smaak van gember, zoete specerijen en eikenhout-gerookte suiker.

Proefnotities

Geur: bakkruiden, gebrande honing en geroosterde koffiebonen, leidend naar hazelnoten, gerookte amandelen en butterscotch.

Smaak: vleugjes zoete turf, met rijke chocolade en heidehoning, gevolgd door kaneel, gember en eikenhout-gerookte suiker.

 

Meikle Tòir The Sherry One 5 YO

Meikle Tòir The Sherry One 5 YO

Na een initiële periode in Amerikaans eiken ondergaat The Sherry One extra rijping in kwaliteitsvolle Pedro Ximénez en Oloroso sherry-puncheons.
Het resultaat is een single malt met "een onberispelijke balans tussen donker fruit, mokka, stroop en vleugjes aardse turfrook".

Proefnotities

Geur: cederhout en sigarendoos, samen met butterscotch, mokka en sinaasappelschil, met een vleugje honing en pruimenjam.

Smaak: rijke pure chocolade, gerookte honing en mokka, gevolgd door vijgensiroop, stroop en gebrande suiker, met vleugjes turfrook in de afdronk.

 

 

Meikle Tòir The Chinquapin One 5 YO

Meikle Tòir The Chinquapin One 5 YO

The Chinquapin One heeft eerst gerijpt op Amerikaans eiken en is daarna overgebracht naar superieure Chinquapin virgin oak vaten uit de Northern Ozark-regio van Missouri, VS. In deze whisky kunnen de liefhebbers gerookte specerijen, geroosterde noten, kampvuurrook en crème brûlée verwachten.

Proefnotities

Geur: aroma's van smeulende houtskool van eikenhout, gebrand zoethout en honingraat, met wilde heide, gember, butterscotch en sinaasappelschil.

Smaak: donkere chocolade, crème brûlée en geroosterde amandelen, leidend naar kaneel, bros toffee, anijszaad en aanhoudende kampvuurrook.

 

 

PPM-niveau van 35

The Original, The Sherry One en The Chinquapin One hebben allemaal een spirit PPM-niveau van 35, waarbij de turf van het vasteland een zoetere en eikenrookstijl levert in vergelijking met de smaakbijdrage van een kust-turf.

Meikle Tòir The Sherry One 5 YO

Meikle Tòir The Turbo 2023 Edition 5 YO

The Turbo, een zeer beperkte jaarlijkse botteling, legt 'het hart van het hart' van het geturfde distillaat vast: de spirit cut met het hoogste fenolgehalte.

De 2023 Edition mocht vijf jaar rijpen in drie Amerikaanse virgin oak vaten en vijf Oloroso Sherry hogsheads. Dit resulteert in een krachtige whisky met een PPM van 71.

Proefnotities

Geur: Manuka-honing, versleten leer en rijke chocolade, met hints van getoaste hazelnoten, gedroogde sultana's en verbrande sinaasappelschil.

Smaak: intense turfrook, heidehoning en mokka, gevolgd door gerookte specerijen, geroosterde kastanjes en geblakerd eiken.

 

 

 

Meer over Meikle Tòir Single Malt Whisky

Niet gefiltreerd en zonder toevoeging van kleurstoffen

Meikle Tòir Single Malt Whisky wordt gebotteld zonder koude filtering en toevoeging van kleurstoffen, wat de zuiverheid en de natuurlijke smaak van de whisky benadrukt.

Fraaie verpakking

De opvallende verpakkingsillustratie van het Schotse landschap voegt een visueel aantrekkelijk element toe aan Meikle Tòir. Om de ecologische voetafdruk klein te houden werkt men samen met Britse verpakkingsleveranciers.

Een mijlpaal

Zoals in het begin van dit nieuwsbericht al aangegeven, is de lancering van Meikle Tòir een fantastische mijlpaal voor The GlenAllachie Distillery. Passie en vakmanschap komen samen om een ongeëvenaarde geturfde single malt Scotch whisky te creëren.

Meikle Tòir is een waardevolle toevoeging aan de wereld van Schotse whisky's en een feest voor de zintuigen van iedere whiskyliefhebber!

Bestelinformatie

  • Uitleveren vanaf 9 oktober 2023 / week 41.
  • Intekening verloopt via de buitendienst van De Monnik Dranken.
  • Het betreft een lancering van een nieuw merk. De allocatie van de eerste release is beperkt en daarom geldt: OP=OP!
  • Indien de vraag groter is dan het aanbod, wordt er een verdeling gemaakt.

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top