Door naar content

Ronald op roadtrip langs Zuid-Europese spirits

05 september 2023

De traditionele zomerse studiereis van Ronald Anneveldt ging dit keer niet naar Schotland of Ierland, maar naar het zuiden van Europa. Van zaterdag 8 juli t/m vrijdag 28 juli 2023 bezocht Ronald Anneveldt verschillende distilleerderijen in Frankrijk, Italië en Spanje.

De reis werd een ware ontdekkingstocht. Ronald ontmoete veel interessante mensen en er werden natuurlijk de nodige verschillende Zuid-Europese dranken geproefd.

Ninkasi | Tarare, Frankrijk

Op zaterdag 8 juli 2023 vertrok Ronald vanuit Oldenzaal in Twente richting Lyon in Frankrijk. Daar werd hij ontvangen door Matthieu Mahe, de commercieel directeur van Ninkasi.

Ze spraken af op de brouwerij van Ninkasi in het plaatsje Tarare, net iets ten westen van Lyon. Naast de traditionele brouwerij is er aan de rand van Tarare een gloednieuwe distilleerderij gebouwd die in mei 2023 is opgeleverd.

Na een rondleiding volgde er een proeverij in één van de pakhuizen. Er werden samples uit zeer uitéénlopende vaten geproefd.

Interessante geschiedenis

Tijdens de lunch ging het veel over whisky, maar ook over cultuur en geschiedenis. Ronald en Matthieu kwamen er achter dat Lyon en Twente allebei een zeer interessante en lange textielgeschiedenis hebben.

Ninkasi French Single Malt Whisky - eerste stop Ronald Anneveld - Roadtrip door Zuid-Europa

Over Ninkasi

In 1995 ontdekte Christophe Fargier het Micro Brewery concept in de Verenigde Staten. In de jaren daarna werd Ninkasi ontwikkeld.

De unieke knowhow rond het brouwproces heeft ertoe geleid dat 23 jaar later Ninkasi hun eerste Single Malt Whisky op de markt kon brengen.

Lokale hulpbronnen

Net als bij het brouwen van bier maakt Ninkasi bij het produceren van whisky gebruik van lokale hulpbronnen. Het water is afkomstig uit de bergen van de Beaujolais en staat bekend om zijn zuiver- en zachtheid.

Daarnaast speelt het distillatie-proces zich af in twee Charentais-type koperen ketels. De ketels zijn speciaal aangepast voor dit proces.

Francoli | Ghemme, Italië

Vanuit Lyon reisde Ronald door naar het Italiaanse Ghemme, vlakbij het – voor veel vakantiegangers bekende – Lago Maggiore. Hier is grappa-huis Francoli gevestigd.

Ronald: “Dit is een werkelijk prachtig grappa-huis. Ze hebben een eigen energiecentrale, waar de gesnoeide druivenranken en de overblijfselen van de grappa-productie (zoals gesnoeide wijntakken, gedroogde pitten en schillen worden verbrand)."

De stroom die hiermee wordt opgewekt die wordt intern gebruikt, maar ook de tunnels in de omgeving worden ermee verlicht. Na een prachtige rondleiding was het tijd voor een Italiaanse lunch.

Over Francoli

Bij Francoli richt men zich al 5 generaties lang op het produceren van uitstekende grappa's. Voor de familie Francoli is het distilleren van Grappa niet alleen een ware kunst, maar ook wetenschap. De bijna 150 jaar oude distilleerderij is uitgegroeid tot één van de meest illustere grappa-distilleerderijen in Italië.

La Visione di Luigi

“Ecososteneble”

La Visione di Luigi

Francoli heeft 2 bijzondere grappa’s ontwikkeld onder de naam La Visione di Luigi.

Deze grappa’s zijn niet alleen mooi van naam, maar het zijn ook goed doordachte kwaliteitsproducten met een duidelijke boodschap.

Daarbij wordt zelfs de as van de verbrande druivenschillen hergebruikt voor de inkt van de etiketten van La Visione di Luigi.

Lees meer over de “Ecososteneble” La Visione di Luigi.

Velier | Genua, Italië

De ontdekkingsreis van Ronald ging verder naar Genua. Al in de Romeinse tijd was Genua een belangrijke havenstad en in de middeleeuwen groeide de stad – aan de prachtige kust van Ligurië – uit tot een machtig handelscentra.

Centro Storico

Het oude middeleeuwse centrum Centro Storico, met stadsmuren, poorten en heel veel smalle en donkere straatjes met kleine winkeltjes is het bezoeken meer dan waard. Net als de prachtig gerestaureerde oude haven Porto Antico.

Christoffel Columbus

In deze stad werd in 1451 de beroemde ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus geboren. Maar daarvoor was Ronald niet naar Genua gekomen. Hij was uitgenodigd door Velier, een belangrijke leverancier – van o.a. rum - voor De Monnik Dranken.

Hampden The 8 Marks Collection - Genua - Ronald Anneveld - Roadtrip door Zuid-Europa

Het advies was om met een taxi te komen. Dat was niet tegen dovemans oren gezegd. Op een enorm landgoed werd onze ambassadeur ontvangen in een prachtige villa waar de champagne klaarstond.

Er werd geproost op de verjaardag van Ronald en na een kennismakingsgesprek was het tijd voor het serieuze werk!

Er moest geproefd worden…

Hampden The 8 Marks Collection

De complete line-up van Hampden The 8 Marks Collection werd naast elkaar geproefd. Daarnaast kreeg Ronald nog meer bijzondere rum in het glas.

Ronald: “Wat een beleving was dit. Ik heb al 51 verjaardagen meegemaakt en dit was wel één van de meest gedenkwaardige!”

Van Genua naar Cadiz

Van Noord-Italië naar het zuiden van Spanje is een rit van bijna 2000 kilometer. Maar wel een rit die zeer de moeite waard is. Ronald maakte een ritje over het circuit in Monaco en ging via de zuidkust van Frankrijk naar Spanje.

Daar reed hij dwars door Barcelona en kwam onderweg naar het zuiden bekende plaatsnamen tegen, zoals bijvoorbeeld Blanes en Salou.

Hier liet Ronald Pacha, Tropical en Snoepy’s links liggen. Geen goedkope sangria of shotjes voor onze brandambassadeur! Met zijn Renault Kangoo doorkruiste hij de 'Iberische oven' en kwam hij uiteindelijk aan in Cadiz.

Tonelería Tevasa | Cadiz, Spanje

Tonelería Tevasa | Cadiz, Spanje

In deze werkelijk prachtige stad was Ronald te gast bij Tonelería Tevasa. Bij deze kuiperij maken ze sherryvaten voor onder andere Glengoyne en Tamdhu. Het hout voor deze vaten komt uit Galicië en de sherry – vanzelfsprekend – uit Jerez.

De vaten worden op traditionele wijze met de hand in elkaar gezet. Ronald: “Het was hier ruim boven de 40 graden Celsius en ze staan hier gewoon de vaten boven het vuur te branden. Wat heb ik tijdens dit bezoek – nog meer dan ik al had – respect gekregen voor deze kuipers, ware vakmensen!”

Op The Art of Drinks staat een interessant artikel over hoe men bij Tamdhu de vaten laat maken: From Spain to Speyside

Nordes Gin | Galicië, Spanje

Vanuit het warme zuiden van Spanje vervolgde Ronald zijn trip naar het groene Galicië in het noorden van het land. Hier stond een bezoek aan Nordes Gin op het programma.
Door uitgelopen verbouwingsactiviteiten kon de distilleerderij in Vedra – op ongeveer 20 kilometer van Santiago de Compostella, in het hart van Rías Baixas – niet bezocht worden.

Kathedraal van Santiago de Compostella

Als alternatief kreeg Ronald een persoonlijke gids mee voor een rondleiding door Santiago de Compostella. In dit bekende bedevaartsoort beklom Ronald de beroemde kathedraal met het graf van de apostel Jakobus. Het uitzicht over de stad was geweldig vanaf het dak van de kathedraal.

Lunch

Na de rondleiding was er een lunch ingepland. Ronald: “In Spanje gaat dat er iets anders aan toe dan in Nederland. Om klokslag 13:00 uur gingen we aan tafel om vervolgens om 17:00 uur te eindigen. Gewoon 4 uur stilzitten, dat is niet iets wat ik normaal gesproken gewend ben, maar het was werkelijk een fantastische belevenis.

Janneau Armagnac

Janneau Armagnac | Condom, Frankrijk

Van Galicië reed Ronald naar de Armagnac-streek in Frankrijk. De route was wederom fantastisch; dwars door Noord-Spanje en Zuid-Frankrijk om uiteindelijk in het plaatsje Condom uit te komen.

Hier in het hart van de Armagnac-streek was Ronald te gast bij Janneau Armagnac. Het relatief kleine Janneau produceert nog op traditionele wijze armagnac. Ronald: “Ik heb armagnac mogen proeven uit 1961. En dat is ver voor de tijd dat het verboden werd om armagnac uit een Coffee Stil te produceren. Heel bijzonder en uniek!”

Eind vorig jaar bracht Janneau een aantal bijzondere armagnac's op de markt. Lees meer over Janneau Armagnac

Godet Cognac | La Rochelle, Frankrijk

Vanaf de Armagnac-streek is het slechts 300 kilometer rijden naar Cognac. Dit plaatsje is het centrum van de cognac-industrie met een paar bekende cognac-huizen.

De regio rond Cognac staat bekend om zijn prachtige landschap, met glooiende wijngaarden, bossen en de rivier de Charente.

La Rochelle

Het plaatsje Cognac was heel leuk om eens te bezoeken, maar Ronald was op doorreis naar La Rochelle. La Rochelle was belangrijk voor de cognac-industrie vanwege de gunstige ligging van de stad aan de Atlantische kust en de nabijheid van de rivier de Charente, die een cruciale rol speelde in de handel van cognac.

Vroeger wemelde het hier van de cognac-huizen, maar tegenwoordig is alleen Godet Cognac nog over.

Godet Cognac bezoek Ronald Anneveldt tijdens zomerse roadtrip 2023
Oude chateau

Godet heeft een Nederlandse oorsprong en men heeft het oude chateau teruggekocht. Dit zijn ze helemaal aan het verbouwen met als doel het oude en historische erfgoed van dit cognac-huis weer terug te laten keren.

Mooie toekomst

Ronald: “Het was een leuk en leerzaam bezoek aan dit interessante cognac-huis. Daarbij heb ik veel indrukken opgedaan en inzicht gekregen in wat men in de toekomst allemaal van plan is.

Godet is een echt familiebedrijf en ik voel mij echt bevoorrecht om de cognac van Godet – namens De Monnik Dranken – te mogen vertegenwoordigen op de Nederlandse markt.”

Lees ook: Godet Cognac koestert erfgoed

 

Ronald op bezoek bij Calvados Morin

Calvados Morin | Normandië, Frankrijk

En toen was het alweer tijd voor de laatste stop; Calvados Morin.

De distilleerderij ligt in Ivry-la-Bataille aan de Eure op ongeveer 50 kilometer ten westen van Parijs.

Ronald: “Ik moest toch even drie keer kijken of ik wel op de goede plek was.

Morin is een moderne distilleerderij met daarachter een heel oud gebouw, waarvan je denkt: hoezo staat dit nog overeind?

Het geheim zit echter achter de deuren…

Ruim honderd meter binnenin de berg zit een kelder waar de calvados ligt te rijpen. Dit heb ik in mijn bescheiden carrière nog nooit eerder gezien.

Een prachtige afsluiting van een zeer gedenkwaardige studiereis!”

Tot slot

Het was een lange reis van maar liefst 7940 kilometer, maar het was elke kilometer en elke zweetdruppel meer dan waard! Langs deze weg wil ik iedereen die deze reis mede mogelijk heeft gemaakt hartelijk bedanken.

Spirits De Monnik Dranken

Bekijk ons assortiment spirits

Spirits assortiment De Monnik Dranken

Naast wijnimporteur zijn wij ook importeur van o.a. whisky, rum, gin, cognac, armagnac, raki en likeuren.

Whisky importeur

Gedurende de jaren hebben wij onze positie kunnen versterken als whisky importeur voor de Nederlandse markt. Momenteel vertegenwoordigen wij met veel trotst bekende distilleerderijen op exclusieve basis die Scotch Single Malt Whisky van naam distilleren zoals: GlenAllachie, Glencadam, Tomintoul, Loch Lomond, Glen Scotia, Glenturret, Tamdhu en Glengoyne.

 

Lees meer over ons aanbod spirits

 

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top