Door naar content

Glencadam & Tomintoul favoriet op whiskyproeverij úw topSlijter Berkhout

12 april 2024

Op woensdagavond 10 april 2024 verzamelde een groep van 35 whiskyliefhebbers zich bij Brouwerij tHuis in Den Hoorn voor een onvergetelijke avond vol Schotse aroma's en smaken. De whiskyproeverij werd georganiseerd door úw topSlijter Berkhout en was een eerbetoon aan de Schotse whiskytraditie.

Namens De Monnik Dranken leidde Ronald Anneveldt deze smakelijke reis door de Schotse hooglanden en de regio Argyll and Bute. De line-up was zorgvuldig samengesteld en bestond uit acht unieke whisky's, elk met zijn eigen karakter en geschiedenis.

De line-up:
  • Balblair 12 Years Old
  • Glencadam Tawny Port Finish
  • Tomintoul Seiridh Oloroso Sherry Finish
  • Glen Scotia Double Cask
  • GlenAllachie 12 Years Old
  • Meikle Toir Peated 5 Years Old
  • Old Pulteney Huddart
  • The Glenturret 7 Years Old Peated

Rondje Schotland

Deze reis door de smaken van Schotland, ook wel bekend als het 'rondje Schotland', bood een scala aan unieke aroma's en karakteristieken.

De whiskyliefhebbers werden verwend met een verfijnde selectie, waaronder de elegante en zoette Balblair 12 Years Old en de intrigerende GlenAllachie 12 Years Old.

De whisky’s van Glencadam en Tomintoul waren deze avond favoriet in de regio Midden-Delftland.

Glencadam

In het hart van de East Highlands, tussen de steden Aberdeen en Dundee, ligt de Glencadam-distilleerderij.

De naam "Glencadam" verwijst naar het gebied dat bekend staat als "The Tenements of Caldhame" en weerspiegelt haar rijke historie en toewijding aan ambachtelijk vakmanschap.

Glencadam Tawny Port Finish Single Malt

Glencadam Tawny Port Finish Single Malt

Deze Tawny Port is onderdeel van de eind vorig jaar – door Master Distiller Robert Fleming - uitgegeven Wine Finishes.

De Tawny Port heeft eerst jarenlang gerijpt op Amerikaanse eiken ex-bourbonvaten, om vervolgens een finish te ondergaan op Tawny Port barriques uit Portugal.

Aroma's van donker fruit

De finish op Tawny Port-vaten zorgt voor overweldigende aroma's van donker fruit in combinatie met verscheidene kruiden. De Tawny Port barriques geven deze variant een unieke en sterke fruitige smaak.

Tomintoul

De whisky’s van Tomintoul komen uit de Speyside, het epicentrum van de Schotse whiskyindustrie. De distilleerderij ligt ten noorden van het dorpje Tomintoul, het hoogstgelegen dorp in de Speyside.

De distilleerderij ligt aan de rechteroever van de Avon River en aan de voet van de Cairn Ballantruan. Op deze 455 meter hoge heuvel bevindt zich de Ballantruan Spring en daar haalt de distilleerderij het uiterst zuivere bronwater vandaan. Dit zuivere en pure water vormt de basis voor ‘The Gentle Dram’.

Robert Fleming is de Distillery Manager bij Tomintoul. Fleming is een ervaren vakman - en samen met zijn team - verantwoordelijk voor het creëren van de kenmerkende whisky's van Tomintoul.

Tomintoul Seiridh Oloroso Sherry Finish

Tomintoul Seiridh Oloroso Sherry Finish

Eén van de speciale uitgaven van Tomintoul is de "Tomintoul Seiridh Oloroso Sherry Finish." Deze whisky ondergaat een rijping in Amerikaanse eikenhouten vaten voordat hij wordt overgebracht naar Oloroso sherryvaten voor een finishperiode. Het gebruik van Oloroso sherryvaten voegt een rijke en complexe smaakdimensie toe aan de whisky, met tonen van gedroogd fruit, noten, kruiden en een vleugje zoetheid.

De naam "Seiridh" komt van het Gaelic-woord voor "sherry" en benadrukt dus de invloed van de sherryvaten op de smaak van deze whisky. Het resultaat is een whisky met een diep en verfijnd smaakprofiel, iets wat de whiskyliefhebbers in Den Hoorn erg aansprak.

Mooie en smaakvolle avond

De avond bracht ook eer aan de maritieme tradities van Schotland, vertegenwoordigd door de Old Pulteney Huddart. Afkomstig uit het vissersstadje Wick, bracht deze whisky de verkwikkende zeelucht van de Noordzee rechtstreeks naar de proeverij. De smaak van honing en room werd versterkt door de combinatie met karamel zeezout chocolade en een lichte rokerigheid. Dit leverde een onvergetelijke ervaring op.

Een ander hoogtepunt was de Glenturret 7 Years Old Peated. Deze whisky - afkomstig van de Glenturret distilleerderij, met een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1763 - bood een unieke combinatie van traditie en vernieuwing. De rokerige tonen werden prachtig in balans gebracht met gerookte amandelen, waardoor elke slok een reis door de Schotse hooglanden werd.

Natuurlijk werden ook de andere whisky's niet vergeten. Van de fruitige GlenAllachie 12 Years Old tot de krachtige Meikle Toir Peated 5 Years Old, elke whisky bracht zijn eigen verhaal en smaakpalet naar de proeverij, wat resulteerde in een avond vol genot en ontdekking.

Bedankt

Langs deze weg willen wij úw topSlijter Berkhout, Brouwerij tHuis en alle aanwezige whiskyliefhebbers bedanken voor hun bijdrage aan deze buitengewone avond vol Schotse magie. Proost op nog vele toekomstige ontdekkingen en proeverijen!

Onderscheidend vermogen

De Monnik Dranken

Onderscheidend vermogen

Naast de hiervoor genoemde whisky's beschikt De Monnik Dranken over een uitgebreid portfolio gedistilleerde dranken. Deze merken zijn voor de horecaondernemer, slijterij of speciaalzaak van ideaal om zich te kunnen onderscheiden van de concurrentie.

Neem contact op

Neem contact op met onze Verkoop Buitendienst, zij informeren u graag over de mogelijkheden voor úw bedrijf. Bekijk alvast onze spirits pagina voor het verhaal achter onze eigen importmerken.

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top