Door naar content

Peated whisky van oudste distilleerderij in Schotland laat zich smaken in Noord-Scharwoude

17 april 2024

Op vrijdagavond 12 april 2024 vond er bij Restaurant Guido's in Noord-Scharwoude een soort whiskydiner plaats. Ruim 56 liefhebbers van lekker eten en whisky genoten van een 4-gangen diner met tussendoor 8 whisky’s en heel veel anekdotes over deze whisky’s.

Een gezellige avond

Precies 56 Bourgondische West-Friezen kwamen naar Restaurant Guido's in Noord-Scharwoude. Guido’s is onderdeel van horecabedrijf den Burg, waar ook Slijterij Suts toe behoort.

Drijvende krachten achter dit horecabedrijf zijn Ton Horseling en zijn vrouw Anneke in samenwerking met Ellen en Guido Rouwhorst. Laatstgenoemde is chef-kok bij Restaurant Guido’s en hij werkt graag met verse en seizoensgebonden producten; dit levert nu éénmaal de meest smakelijke gerechten op.

Heerlijke gerechten én een achttal whisky’s in Noord-Scharwoude

Heerlijke gerechten én een achttal whisky’s

De bezoekers kwamen voor een gezellige avond, waarbij zij konden genieten van deze heerlijke gerechten én een achttal whisky’s die Ronald Anneveldt namens De Monnik Dranken had meegenomen.

De 4 gangen die op deze fraaie lenteavond in april werden geserveerd hadden overigens niets te maken met de te proeven whisky’s. Terwijl de gasten genoten van het eten, nam Ronald hen mee op een whiskyreis door Schotland.

Hij liet 8 verschillende whisky’s proeven en vertelde daarbij allerlei interessante anekdotes over de whisky’s, de distilleerderijen en de soms betoverende omgeving waar deze whisky’s gemaakt worden.

De line-up:

  • Balblair 12 Years Old
  • Glencadam Tawny Port Finish
  • Tomintoul Seiridh Oloroso Sherry Finish
  • Glen Scotia Double Cask
  • GlenAllachie 12 Years Old
  • Meikle Toir Peated 5 Years Old
  • Old Pulteney Huddart
  • The Glenturret 7 Years Old Peated
Balblair Highland Single Malt Whisky

Balblair Highland Single Malt Whisky

De ‘whiskyreis’ voerde de gasten langs een aantal adembenemende mooie locaties.

De eerste whisky die men in Noord-Scharwoude te proeven kreeg was een 12 jaar oude single malt van Balblair.

Zelden vind je een distilleerderij in een meer schilderachtige en ongerepte omgeving.

Balblair ligt aan de oevers van de prachtige Dornoch Firth in de schaduw van de ruige Struie Hill.

Balblair stamt oorspronkelijk uit 1790 en is daarmee één van de oudste distilleerderijen van Schotland.

The Glenturret

De laatste whisky van de avond gold als één van de favorieten onder de whiskyliefhebbers. Waar de Balblair distilleerderij al een respectabele leeftijd heeft, daar is The Glenturret helemaal ‘op leeftijd’.

Deze kleine distilleerderij stamt uit 1763 en is daarmee de oudste – nog werkende – distilleerderij van Schotland. Glenturret kent een lange geschiedenis, maar voegde in 2020 een belangrijk ‘nieuw hoofdstuk’ toe aan de rijke geschiedenis van de distilleerderij.

Global Mater Distiller of the Year 2021

Onder leiding van Master Distiller Bob Dalgarno en Distillery Manager Ian Renwick werd de gehele core-range vernieuwd en dat heeft de distilleerderij geen windeieren gelegd. Zo werd Bob Dalgarno - tijdens de de Icons of Whisky Awards 2021 – uitgeroepen tot Global Master Distiller.

Daarnaast werd de The Glenturret Triple Wood – met een score van 99 uit 100 - verkozen tot een van de beste whisky's van de wereld. Ook in West-Friesland behoorde een whisky van Glenturret tot de favorieten van de avond.

The Glenturret 7 Years Old Peated

The Glenturret 7 Years Old Peat Smoked 2023

De rokerige zoete geur en smaak van The Glenturret 7 Years Old Peated viel bijzonder goed in de smaak in West-Friesland.

De karakteristieke zoetheid van de new make spirit vermengt zich op delicate wijze met tonen van vers eikenhout en zoete vanille. De rook blijft zachtjes hangen, waardoor er diepte en verfijning ontstaat in de lange en bevredigende afdronk.

Eerbetoon

Bij The Glenturret zien ze deze whisky als een eerbetoon aan de kunst van het whisky maken en daar waren de whiskyliefhebbers in Noord-Scharwoude het - aan de enthousiaste reactie te zien - helemaal mee eens.

Bedankt

Met The Glenturret 7 Years Old Peated kwam er een eind aan deze smaakvolle avond bij Restaurant Guido's. Het was alweer voor de 5e keer dat Ronald Anneveldt naar ‘dorpenstad’ Langedijk was afgereisd en ook deze keer was men laaiend enthousiast.

Langs deze weg willen wij iedereen bedanken die deze mooie avond mede mogelijk heeft gemaakt. Voor degene die deze proeverij gemist heeft; er staan nóg drie proeverijen bij horecabedrijf den Burg ingepland!

Onderscheidend vermogen

De Monnik Dranken

Onderscheidend vermogen

Naast de hiervoor genoemde whisky's beschikt De Monnik Dranken over een uitgebreid portfolio gedistilleerde dranken. Deze merken zijn voor de horecaondernemer, slijterij of speciaalzaak van ideaal om zich te kunnen onderscheiden van de concurrentie.

Neem contact op

Neem contact op met onze Verkoop Buitendienst, zij informeren u graag over de mogelijkheden voor úw bedrijf. Bekijk alvast onze spirits pagina voor het verhaal achter onze eigen importmerken.

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top