Door naar content

Steam & Fire tijdens begin whiskyproeverij in Emmen

16 april 2024

Op vrijdagavond 12 april 2024 organiseerde Livia Bakker van úw topSlijter Livia uit Emmen een whiskyproeverij voor haar klanten. Deze proeverij vond plaats in Tranquilo by Night, een hippe cocktailbar, schuin tegenover dierentuin Wildlands midden in het centrum van Emmen.

úw topSlijterij Livia in Emmen

In oktober 2022 nam Livia de slijterij over en nu zit zij met haar prachtige winkel in Winkelcentrum Angerslo helemaal op haar plek. Daarom werd het de hoogste tijd om ook eens een whiskyproeverij te organiseren; goed voor de klantenbinding, het trekt potentiële klanten aan en vergroot de naamsbekendheid van de slijterij.

Daarnaast biedt een whiskyproeverij voor potentiële of beginnende whiskydrinkers een mooie kans om meer te leren over whisky en kunnen zij interessante whisky’s ‘ontdekken’ zonder grote investeringen te hoeven doen.

Loch Lomond en Glen Scotia

Livia Bakker had Arjan Hartkamp van De Monnik Dranken uitgenodigd om deze whiskyproeverij in goede banen te leiden. En dat is voor Arjan – met zijn enthousiaste manier van vertellen – een kolfje naar zijn hand.

Arjan had een 7-tal heerlijke whisky’s van Loch Lomond en Glen Scotia meegenomen naar de zuidelijke uitlopers van de Hondsrug.

  • Loch Lomond Steam & Fire
  • Loch Lomond 14 YO Single Malt Whisky
  • Loch Lomond Cooper’s Collection Mizunara Wood Cask Finish
  • Glen Scotia Double Cask Rum Finish Single Malt Whisky
  • Glen Scotia 15 Years Old Single Malt Whisky
  • Glen Scotia 18 Years Old Single Malt Whisky
  • Glen Scotia Victoriana 54,2% Single Malt Whisky

Loch Lomond

De whiskyproeverij in Emmen begon met drie whisky’s van de veelzijdige Loch Lomond distilleerderij. Deze distilleerderij is gevestigd in Alexandria dat ligt aan de oevers van het beroemde meer Loch Lomond.

Als eerste kreeg men de Steam & Fire in het glas. Dit is één van de paradepaardjes uit de core-range van Loch Lomond.

Loch Lomond Steam & Fire op whiskyproeverij in Emmen

Loch Lomond Steam & Fire

Steam & Fire is het resultaat van verkenning en experimenteren, waarbij alle know-how van de master distiller en ‘coopers’ samenkomen.

De whisky is gedistilleerd in een combinatie van straight neck stills en swan neck pot stills.

Vervolgens heeft de spirit gerijpt op first-fill bourbonvaten en refill Amerikaans eikenhouten vaten en daarna heeft het levenswater een finish van 9 tot 10 maanden ondergaan op heavily charred casks.

De vaten zijn getoast in de eigen kuiperij van de Loch Lomond Distillery. Het resultaat? Een prachtige combinatie van zoet fruit, honing en een subtiele rokerigheid.

Loch Lomond 14 YO

Na deze smaakvolle ervaring was het tijd voor de Loch Lomond 14 YO. Deze single malt wordt gestookt in unieke pot stills met rechte hals en staat bekend om zijn onmiskenbare fruitige karakter.

De spirit rijpt op refill vaten van Frans eiken uit Limousin. Dit levert een ware smaakexplosie op van de whisky die wordt gebotteld onder toezicht van Master Blender Michael Henry.

Coopers Collection Mizunara Wood Cask Finish

Als laatste whisky voor de pauze kreeg men in Emmen een bijzonder smaakvolle verrassing in het glas; de Loch Lomond Single Grain Mizunara Cask Finish 2022

Deze limited edition is gedistilleerd met100% gemoute gerst en heeft gerijpt in Amerikaanse eiken vaten, gevolgd door een finish op Japanse Mizunara vaten. Het resultaat is een soepele whisky met een elegant fruitig en bloemig karakter, verrijkt met kruidige tonen uit de Mizunara vaten.

Glen Scotia

De whiskyproeverij in Emmen vervolgde na de pauze met een verkenning van de prachtige wereld van Glen Scotia. Arjan vertelde op bevlogen wijze over de distilleerderij, met een geschiedenis die teruggaat tot vervlogen tijden waarbij er in Campbeltown meer dan 30 distilleerderijen actief waren.

Na een ‘nieuw begin’ in 2007 werd Glen Scotia in 2021 bekroond als beste distilleerderij van Schotland met ook nog eens twee van 's werelds beste whisky's.
Het tweede deel van de proeverij begon met de verrassende Glen Scotia Double Cask Rum Finish, gevolgd door de harmonieuze Glen Scotia Double Cask PX. De 15 jaar oude Glen Scotia, met zijn unieke karakter van vanille, zeenevel en kruidige vruchten, werd gekozen als publieksfavoriet.

De avond eindigde met de iconische Glen Scotia Victoriana, een soepele single malt gebotteld op 52,4%, bekend om zijn diepe, kruidige en rokerige smaken, versterkt door een paar druppels water.

Bedankt

Met de Glen Scotia Victoriana kende de allereerste whiskyproeverij van úw topSlijter Livia een mooie afsluiter van een leuke en smaakvolle avond. Langs deze weg willen wij Livia Bakker, Bodine Bakker-Schoemaker, Dennis Hollestelle, het team van Tranquilo by Night en alle bezoekers hartelijk bedanken voor deze geslaagde avond.

Deze proeverij begon met Loch Lomond Steam & Fire, maar de whiskyliefhebbers hadden met de Loch Lomond 14 YO, Glen Scotia 15 YO en de Glen Scotia Victoriana een aantal favorieten op deze mooie avond.

Onderscheidend vermogen

De Monnik Dranken

Onderscheidend vermogen

Naast de hiervoor genoemde whisky's van Loch Lomond en Glen Scotia beschikt De Monnik Dranken over een uitgebreid portfolio gedistilleerde dranken. Deze merken zijn voor de horecaondernemer, slijterij of speciaalzaak van ideaal om zich te kunnen onderscheiden van de concurrentie.

Neem contact op

Neem contact op met onze Verkoop Buitendienst, zij informeren u graag over de mogelijkheden voor úw bedrijf. Bekijk alvast onze spirits pagina voor het verhaal achter onze eigen importmerken.

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top