Door naar content

Driestrijd tussen anCnoc, Balblair en Glencadam in de Hoekse Waard

21 februari 2024

Slijterij d'Ouwe Have uit Strijen organiseerde op vrijdagavond 16 februari 2024 een interessante whiskyproeverij. Ronald van Kempen had 26 whiskyliefhebbers én Ronald Anneveldt uitgenodigd.

Ronald Anneveldt – Brandambassador Craft Spirits bij De Monnik Dranken – nam de bezoekers mee op een smaakvolle reis langs 8 heerlijke whisky’s.

De line-up bij Slijterij d'Ouwe Have in Strijen

De line-up In het proeflokaal achter de winkel in de Oranjestraat in het Zuid-Hollandse Strijen zag er als volgt uit:

  • Spearhead Single Grain Whisky
  • The Whistler Dark Symphony
  • Glencadam Tawny Port Finish
  • The Glenturret Triple Wood
  • Balblair 15 Years Old
  • Glen Scotia Victoriana
  • anCnoc Peated Sherry
  • Smokehead Tequila Cask Terminado

De meeste bezoekers waren nog niet bekend met deze whiskymerken, maar aan het eind van de avond waren zij allemaal erg enthousiast over de kwaliteit van de geproefde whisky’s. En daarmee was het doel van de beide Ronald’s geslaagd; het overbrengen van hun gezamenlijke passie voor whisky!

anCnoc, Balblair en Glencadam

Het is altijd interessant om op zo'n avond een ‘favoriete whisky’ aan te wijzen. Tijdens de proeverij en de evaluatie na afloop ontstond er een ware driestrijd tussen anCnoc, Balblair en Glencadam.

anCnoc Sherry Cask Peated Edition

anCnoc Sherry Cask Peated Edition

Halverwege 2023 bracht anCnoc twee peated whisky’s op de markt. De anCnoc Peated Sherry was er daar één van.

Deze zwaar geturfde whisky heeft zijn eerste rijpingsperiode ondergaan in Amerikaanse eiken en Hogshead vaten. Daarna heeft de whisky nog een periode op sherryvaten gerijpt.

Dit resulteert in een prachtig samenspel tussen sherry- en rookinvloeden. De whisky is non-chill filtered met behoud van natuurlijke kleur.

Gedurende de productie heeft anCnoc gebruik gemaakt van 2 koperen pot stills, naar het originele ontwerp uit 1894. De bolvormige voetstukken en lange nek geven anCnoc de kenmerkende smaken.

Balblair 15 Years Old

Balblair 15 Years Old

Balblair wordt ook wel de ‘true Highland spirit’ genoemd. Zelden vind je een distilleerderij in een meer schilderachtige en ongerepte omgeving. Balblair ligt aan de oevers van de prachtige Dornoch Firth in de schaduw van de ruige Struie Hill.

Met zijn rijping van 15 jaar in ex-bourbonvaten en een subtiele finish in sherryvaten, belichaamt de Balblair 15 YO de perfecte balans tussen zoetheid en complexiteit.

De whisky heeft een rijke, zijdezachte smaak met tonen van honing, citrusvruchten, vanille en kruiden, gevolgd door een warme en lange afdronk.

Deze uitstekende expressie van Balblair weerspiegelt de rijke geschiedenis van de distilleerderij en biedt whiskyliefhebbers een onvergetelijke ervaring vol karakter en diepgang.

Glencadam Tawny Port Finish Single Malt

Glencadam Tawny Port Finish Single Malt

“Een bijzonder delicaat en zacht distillaat met karakteristieke fruitige tonen”, zo worden de whisky’s van Glencadam uit de Eastern Highlands omschreven. In het proeflokaal van Slijterij d’Ouwe Have kreeg men met de Tawny Port een ‘wine finish’ van de hand van Master Distiller Robert Fleming te proeven.

De whisky rijpt eerst jarenlang op Amerikaans eiken ex-bourbonvaten, om vervolgens een finish te ondergaan op Tawny Port barriques uit Portugal.

Deze Tawny Port barriques geven de whisky een unieke en sterke fruitige smaak, met tonen van bramen, bosbessenjam, toffee, kersen en pruimentaart.

Gerookte gans

Een frequente bezoeker van whiskyproeverijen en -festivals bracht zijn eigen gerookte gans mee naar het proeflokaal in Strijen. Hij koopt de gans bij de poelier en rookte deze vervolgens zelf. Deze zelfgerookte delicatesse is uitstekend te combineren met whisky.

Gerookte gans heeft een rijke, intense smaak die perfect samengaat met de complexe smaakprofielen van whisky. De rokerige, aardse tonen van de gans vullen de rokerige, turfachtige tonen van bepaalde Schotse whisky's goed aan, waardoor elke slok een geweldige smaakervaring wordt.

Bedankt

Langs deze weg willen wij Ronald van Kempen – een zeer gedreven en enthousiast whiskyliefhebber – hartelijk bedanken voor het organiseren van deze geslaagde whiskyproeverij.

Back to top