Door naar content

Irancy van Domaine Mauperthuis, verwarmende wijn voor Hubrecht Duijker

10 januari 2024

Ook in 2024 gaat Hubrecht Duijker gewoon door met het proeven en beoordelen van vele wijnen. Voor de maand januari proefde hij – onder winterse omstandigheden – o.a. de Domaine de Mauperthuis Irancy.

Bourgogne

Domaine de Mauperthuis ligt in Préhy in het noordelijke deel van de Bourgogne en is in het bezit van Laurent en Marie-Noëlle Ternynck. Het totale oppervlakte wijngaarden beslaat ongeveer 20 hectare.

Laurent & Marie-Noëlle houden zich aan kleinere opbrengsten, gebruiken natuurlijke gisten voor de fermentatie, behandelen hun druiven met grote zorg en zijn zeer matig met het gebruik van sulfieten.

Op Mauperthuis worden naast Bourgondische witte wijnen ook rode gemaakt, waaronder de nogal zeldzame Irancy.

Irancy

Wanneer je vanaf Préhy via de D956 door de glooiende heuvels vol wijngaarden in de richting van Auxerre rijdt, sla je na ongeveer 6 kilometer linksaf naar het aan de rivier Yonne gelegen plaatsje Vincelles. Via kronkelende wegen met fraaie vergezichten kom je dan uiteindelijk in Irancy uit.

Irancy ligt in het noorden van de Bourgogne
Bijzondere appellatie

Irancy ligt in het noorden van de Bourgogne, net onder Auxerre. Het is een kleine, maar bijzondere appellatie waarbij de bodem veel op die van Chablis lijkt.

César

Hier staat nog césar aangeplant. Dit is een oeroud, roodvlezig druivenras.

Een echte Irancy heeft als basis – zoals gebruikelijk in de Bourgogne – de pinot noir, maar bevat ook een deel césar. Dit geeft de wijn wat meer kleur, kruidigheid en pit.

Rijpingspotentieel

De wijn heeft een paars-robijnrode kleur en de geur is wild, aards en fruitig (zwarte bessen en kersen). De smaak is fluweel van textuur met fijne, zachte tannines. Zijn hoge zuren maken dat hij goed kan rijpen, tot wel 5-10 jaar na de oogst.

Hubrecht Duijker over de wijn

"Deze melange van de regionale césar en pinot noir krijgt een jaar vatrust, wat de kruidigheid in de nu beschikbare jaargang 2019 mede verklaart.

Voorts heeft de nog zeer vitale wijn een stevig fundament van 14,5 procent alcohol, alsmede flink wat sap, met ondertonen van zwarte vruchten en donkere aroma’s."

Wijn & Spijs

Wijn & Spijs

Domaine de Mauperthuis Irancy is een ideale metgezel voor winterse gerechten vanwege zijn complexe karakter.

Kruidigheid, pit en zachte tannines

De mix van pinot noir en césar druiven resulteert in een wijn met kruidigheid, pit en zachte tannines. De paars-robijnrode kleur en wilde, aardse geur vullen smaken van wild, paddenstoelen en kruiden perfect aan.

Winterse gerechten

De fluwelen textuur en hoge zuren maken het een veelzijdige keuze die de rijke en diverse smaken van winterse gerechten versterkt, terwijl de wijn zelf een warm en genereus karakter behoudt.

Hieronder een aantal wijn-spijscombinaties

Wildstoof met rode kool en aardappelpuree

De kruidigheid en pit van de Irancy vullen perfect de smaken van het wild aan, terwijl de zachte tannines de textuur van het gerecht verrijken.

Gegrilde eendenborst met bosbessensaus

De fruitige tonen van zwarte bessen in de Irancy harmoniëren prachtig met de bosbessensaus, terwijl de stevige structuur de eendenborst aanvult.

Paddenstoelenrisotto met truffelolie

De aardse en wilde geur van de Irancy past uitstekend bij de umami van paddenstoelen, terwijl de fluwelen textuur het rijke karakter van de risotto aanvult.

Boeuf Bourguignon

De Irancy, afkomstig uit hetzelfde gebied, biedt een heerlijke combinatie met de gestoofde rundvleesstoofpot, waarbij de tannines en fruitige aroma's samenkomen.

Geroosterde kalkoen met cranberrysaus

De sappige textuur en fruitige smaken van de Irancy contrasteren mooi met de malsheid van kalkoen en de zoetzure tonen van cranberry.

Paddenstoelen en gruyère quiche

De aardse tonen van de Irancy vullen de rijke smaak van paddenstoelen en gruyère aan, terwijl de zuren voor een verfrissend contrast zorgen.

Lamsrack met rozemarijn en knoflook

De kruidige aardse aroma's van de Irancy complimenteren perfect de smaken van het lam, terwijl de tannines zorgen voor een gebalanceerde combinatie.

Gegrilde zalm met citroen en dille

De frisse zuren van de Irancy passen goed bij de citroen en dille, terwijl de textuur van de wijn het vettige van de zalm in balans brengt.

Verwarmend

De Irancy van Domaine Mauperthuis weerspiegelt de passie van Laurent en Marie-Noëlle en bood Hubrecht Duijker een hartverwarmende ervaring in de ‘koude’ wintermaanden.

Wijnen De Monnik Dranken

Bekijk ons assortiment wijnen

Wijn assortiment De Monnik Dranken

Als wijnimporteur c.q. wijngroothandel hebben wij de laatste jaren een veelomvattend portfolio kunnen opbouwen.

Mede dankzij de expertise van ons Brand Management team beschikt De Monnik Dranken over een uitgebreid assortiment kwaliteitswijnen voor horeca, slijterij & wijnhandel.

 

Lees meer over ons aanbod wijnen

 

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top