Door naar content

Oranje boven tijdens Whisky in Leiden 2024

05 juni 2024

Op zaterdag 1 juni 2024 vond alweer de 11e editie van Whisky in Leiden plaats. Verdeeld over 2 sessies genoten in totaal zo’n 1900 whiskyliefhebbers in de Hooglandse Kerk in het centrum van Leiden van een fantastisch aanbod aan whisky’s.

Namens De Monnik Dranken waren Arjan Hartkamp, Mike Overvliet en Ronald Anneveldt aanwezig op dit smaakvolle proeffestijn in Leiden. Arjan, Mike en Ronald lieten een grote selectie uit het whiskyassortiment van De Monnik Dranken proeven in de historische Hooglandse Kerk.

Oranje boven

De sfeer tijdens Whisky in Leiden was uitstekend en had een oranje tintje. Dit kwam niet door het komende EK-voetbal in Duitsland deze zomer, maar vanwege de historische band met Willem van Oranje (Willem de Zwijger), die een cruciale rol speelde in de geschiedenis van Leiden (Leiden Ontzet) en Nederland.

Tachtigjarige Oorlog

Willem de Zwijger (1533-1584) speelde een sleutelrol in de Tachtigjarige Oorlog en de bevrijding van Leiden en hoewel hij zelf niet direct verbonden is met whisky, is zijn invloed en nalatenschap duidelijk merkbaar in de cultuur en geschiedenis van Leiden.

De Slag bij de Boyne

De achterkleinzoon van Willem de Zwijger was Willem III van Oranje (1650-1702). Eén van zijn belangrijkste wapenfeiten was de Slag bij de Boyne op 1 juli 1690. Aan de oevers van de rivier Boyne versloeg Willem III van Oranje – koning van Engeland – het Jacobieten-leger van zijn rivaal James II.

De slag vormt een mijlpaal in de Europese geschiedenis omdat het de protestantse macht in Engeland en Ierland bevestigde. Bovendien was het succes van Willem III een belangrijke factor in de bredere Europese coalitie tegen Lodewijk XIV van Frankrijk, die James II steunde. De overwinning droeg bij aan de verzwakking van de Franse invloed in Europa.

Boann Distillery

Boann Distillery

De Slag aan de Boyne was de grootste veldslag die ooit op Ierse bodem heeft plaatsgevonden. Op slechts 5 kilometer van Oldbridge Estate, het 80 hectare grote bezoekerscentrum met het verhaal over de Slag, ligt de Boann Distillery. Hier distilleert de familie Cooney de heerlijke The Whistler whiskey’s.

Whiskykenner en geschiedenisliefhebber Mike Overvliet: “De whiskey’s van The Whistler zijn net zo rijk aan karakter als de geschiedenis over het gebied waar ze vandaan komen. De complexe en gelaagde smaakprofielen zijn het resultaat van traditionele Ierse distillatietechnieken in combinatie met een innovatief rijpingsproces.

Tijdens Whisky in Leiden 2024 waren de The Whistler's Imperial Stout Cask Finish en P.X. I Love You Single Malt favorieten onder de liefhebbers.

Imperial Stout & P.X. I Love You

De Imperial Stout Cask Finish biedt tonen van chocolade, koffie en een vleugje caramel. De P.X. I Love You Single Malt verrast met zoete, rozijnachtige smaken en een zijdezachte textuur door de rijping in Pedro Ximénez sherryvaten.”

Loch Lomond en Glen Scotia

Arjan Hartkamp liet in Leiden ‘de whisky’s van Loch Lomond en Glen Scotia proeven. Arjan is brand ambassador voor deze twee Schotse whiskymerken.

En ook deze whisky’s hadden een oranje tintje in Leiden. Niet via Loch Lomond, Glen Scotia of één van de Willems van Oranje, maar via Prins Maurits en Arjan Hartkamp zelf.

Mauritsboompje en Arjan Hartkamp

Arjan woont namelijk op steenworp afstand van het Mauritsboompje op de Usseler Es, de grootste krans-es van Europa. Dit boompje is vernoemd naar de hiervoor genoemde Prins Maurits, zoon van Willem de Zwijger.

Onder zijn leiding werden veel belangrijke steden in de Nederlanden bevrijd van Spaanse controle. Daaronder Breda (list met een turfschip), Deventer, Groningen, Groenlo, Enschede, Oldenzaal en Lingen.

Ongeveer 427 jaar geleden bekeken verkenners van Prins Maurits vanaf de Usseler Es hoe zij de stad het beste konden innemen. Tegenwoordig loopt hier een romantisch weggetje, waar Arjan en Marcella vaak wandelen.

Snel terug naar de Hooglandse Kerk in Leiden, waar menig whiskyliefhebber als een blok viel voor de veelzijdige whisky’s van Loch Lomond en de maritieme kruidige Campbeltown whisky’s van Glen Scotia.

Bedankt

Namens De Monnik Dranken willen we de organisatie van Whisky in Leiden hartelijk bedanken voor het organiseren van deze fantastische 11e editie van dit mooie whiskyfestival. Daarnaast gaat onze dank uit naar de 1900 whiskyliefhebbers die in groten getale kwamen genieten van de veelzijdige whisky’s.

De rijke geschiedenis van Leiden en de verhalen over Willem van Oranje en de Tachtigjarige Oorlog gaven dit whiskyfestival een speciaal tintje voor Mike Overvliet, Arjan Hartkamp en Ronald Anneveldt.

Het laatste woord is aan Mike: “Zoals whisky wordt gevormd door traditie en tijd, zo is ook de geschiedenis van ons land verweven met lagen en complexiteit. Daarom nog éénmaal; Oranje boven!

Onderscheidend vermogen

De Monnik Dranken

Onderscheidend vermogen

De Monnik Dranken  beschikt over een uitgebreid portfolio gedistilleerde dranken. Deze merken zijn voor de horecaondernemer, slijterij of speciaalzaak van ideaal om zich te kunnen onderscheiden van de concurrentie.

Neem contact op

Neem contact op met onze Verkoop Buitendienst, zij informeren u graag over de mogelijkheden voor úw bedrijf. Bekijk alvast onze spirits pagina voor het verhaal achter onze eigen importmerken.

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top