Door naar content

Terra Cogita Soreli Blanc, een fris en duurzaam ‘wonder der natuur’

12 juni 2024

Voor de maand juni 2024 lichten we de Terra Cogita Soreli Blanc uit. Een fris ‘wonder der natuur’ met een moderne twist die de zuiverheid en expressie van het Languedoc-terroir benadrukt. Het is een wijn van onbespoten druiven, geheel volgens de biologische en biodynamische filosofie van Domaines Robert Vic.

Domaines Robert Vic

Domaines Robert Vic is een familiebedrijf dat gevestigd is in de schilderachtige Languedoc-regio in Zuid-Frankrijk. Het wijndomein heeft een rijke geschiedenis, die teruggaat tot de teruggaat tot de Romeinse tijd.

In de 19e eeuw werd het aangekocht door Robert Vic en is het nog steeds in handen van dezelfde familie. Tegenwoordig staat – met Jérôme en Aurélie Vic – alweer de 5e generatie aan het roer.

Het domein heeft altijd een sterke focus gehad op duurzame en milieuvriendelijke wijnbouw. Door traditionele methoden te combineren met moderne technologieën, streven ze ernaar om hun ecologische voetafdruk te minimaliseren en de kwaliteit van hun wijnen continu te verbeteren.

Terra Cogita

Terra Cogita

De Terra Cogita-wijnen zijn daar een mooi voorbeeld van. De recente introductie van Terra Cogita markeert een nieuwe mijlpaal voor Domaines Robert Vic. De naam ‘Terra Cogita’ betekent letterlijk ‘ik denk aan mijn land’ en benadrukt de focus op duurzaamheid en respect voor de natuur.

Deze filosofie achter Terra Cogita is het behoud van de bodemgezondheid en biodiversiteit, wat essentieel is voor de productie van authentieke en zuivere wijnen.

Soreli Blanc en Cabernet Cortis Rosé

Op dit moment zijn er twee varianten beschikbaar bij De Monnik Dranken; Soreli Blanc en Cabernet Cortis Rosé. We lichten de Soreli Blanc verder uit, deze witte wijn werd door Hubrecht Duijker geproefd voor zijn maandmagazine.

Terra Cogita Soreli Blanc

Terra Cogita Soreli Blanc

Een opvallend voorbeeld uit deze lijn is de Terra Cogita Blanc. Deze witte wijn, geclassificeerd als VDF – Vin de France met een alcoholpercentage van 12,5%, is gemaakt van 100% Soreli, een resistente druivensoort.

Soreli is een kruising van Friulano en Kozma en staat bekend om zijn weerstand tegen de belangrijkste schimmelziekten ‘meeldauw’ die wijnstokken aantasten.

De aroma's van witte bloemen en wit fruit stijgen onmiddellijk op uit het glas.

De Soreli Blanc heeft een aangename frisheid met mooie zuren, en biedt zachte fruitige tonen die zorgen voor een uitgebalanceerd mondgevoel.

 

Hubrecht Duijker over de wijn

“Ondernemend, kwaliteitsgericht en innovatief, ziedaar de kenmerken Domaines Robert Vic, een in de Languedoc gesitueerd wijngoed dat voortvarend geleid wordt door Jérôme Vic en diens vrouw Aurélie, die de wijnen maakt.

De nieuwste, zoniet verrassendste wijnen die ze dit jaar introduceerden, werden Terra Cogita gedoopt. Wat ze bijzonder maakt, is dat ze ongebruikelijke druivenrassen als basis hebben. Zo werd de witte 2023 bereid van soreli, een resistente kruising van tocai Friulano (sauvignonasse) en kozma-20-3 (ook weer een kruising).

Je moet maar durven om zo’n nieuweling aan te planten. Gelukkig voor de Vics heeft het experiment geresulteerd in een voorbeeldige, smakelijke, zomerse wijn waarvan het sappige fruit een combi vormt van o.a. wit fruit (zoals peer), geel en citrus, terwijl tegelijk een hint van (sauvignon-achtige) buxus valt waar te nemen.”

 

Wijn & Spijscombinaties

Hieronder volgen enkele aanbevelingen voor perfecte wijn- en spijscombinaties die de smaken van deze bijzondere wijn benadrukken en aanvullen.

Geitenkaas en Bieten Salade en Salade Niçoise

Zomerse Salades

Geitenkaas en bietensalade

De frisse en fruitige tonen van de Terra Cogita Soreli Blanc passen uitstekend bij een salade van geitenkaas en bieten.

De aardse smaak van de bieten en de romige textuur van de geitenkaas vormen een mooie harmonie met de levendige fruitigheid van de wijn.

Salade Niçoise

Deze klassieke Franse salade, met ingrediënten zoals tonijn, olijven, ansjovis, gekookte eieren en sperziebonen, biedt een breed scala aan smaken die goed samengaan met de veelzijdige Terra Cogita Soreli Blanc. De wijn's frisse zuurgraad helpt de rijke smaken van de salade in balans te brengen.

Gebakken zalm met citroenbotersaus - Gegrilde zeebaars met verse kruiden

Visgerechten

Gebakken zalm met citroen botersaus

De levendige peer- en citrustonen van de Terra Cogita Soreli Blanc complementeren perfect de rijke, vette smaak van gebakken zalm.

De citroen botersaus voegt een extra laag van frisheid toe, wat de wijn en het gerecht prachtig laat samensmelten.

Gegrilde zeebaars met verse kruiden

Gegrilde zeebaars, gekruid met verse kruiden zoals tijm en rozemarijn, vormt een lichte en smaakvolle combinatie met deze wijn.

De kruidige en ziltige smaken van de vis worden door de fruitige en bloemige noten van de wijn versterkt.

Kip Piccata en Geroosterde kwartel met witte druiven

Gevogelte

Kip Piccata

Deze Italiaanse klassieker, met kipfilet geserveerd in een saus van citroen, kappertjes en boter, sluit perfect aan bij de Terra Cogita Soreli Blanc.

De lichte zuurgraad en fruitige tonen van de wijn vormen een ideale aanvulling op de citroen en kappertjes in de saus.

Geroosterde kwartel met witte druiven

De subtiele smaken van geroosterde kwartel, gecombineerd met zoete witte druiven, sluiten goed aan bij de fruitige en bloemige aroma's van de Soreli Blanc.

Deze combinatie biedt een delicate balans tussen zoet en hartig.

Risotto met asperges en citroen en pasta primavera

Vegetarische gerechten

Risotto met asperges en citroen

De romige textuur van risotto, gecombineerd met de frisse smaken van asperges en citroen, wordt perfect aangevuld door de frisse en fruitige karakteristieken van de Terra Cogita Soreli Blanc.

De wijn helpt de rijkdom van de risotto te doorbreken en voegt een verfrissende touch toe.

Pasta Primavera

Een lichte pastaschotel met verse lentegroenten zoals erwten, courgette, en tomaatjes, gegarneerd met Parmezaanse kaas en een vleugje citroen, vormt een geweldige match met de Soreli Blanc.

De wijn versterkt de verse en heldere smaken van de groenten.

kaasplankje met daarop zachte geitenkaas, brie en camembert

Kazen

Zachte geitenkaas

De romige en licht zure smaak van zachte geitenkaas past uitstekend bij de frisse en fruitige tonen van de Terra Cogita Soreli Blanc.

Deze combinatie is een klassieker en zorgt voor een harmonieuze smaakbeleving.

Brie of Camembert

Deze zachte, romige kazen, met hun subtiele smaken en rijke textuur, vormen een elegante combinatie met de Soreli Blanc.

De fruitige en bloemige noten van de wijn helpen de romigheid van de kaas te balanceren en versterken de algehele smaakervaring.

Tot slot

De Terra Cogita Soreli Blanc is een veelzijdige wijn die een breed scala aan gerechten kan begeleiden. Van lichte zomerse salades en delicate visgerechten tot rijke gevogeltegerechten en smaakvolle vegetarische opties, deze wijn biedt een frisheid en levendigheid die vele culinaire creaties naar een hoger niveau tilt.

Probeer deze combinaties om optimaal te genieten van de bijzondere smaken van de Terra Cogita Soreli Blanc en de unieke expressie van het Languedoc-terroir.

Bij De Monnik Dranken zijn we trots om deze duurzame en heerlijke wijn aan te bieden. Ontdek zelf de fantastische smaak en de perfecte spijscombinaties van de Terra Cogita Soreli Blanc en laat je verrassen door de innovatieve wijnbouw van Domaines Robert Vic.

Wijnen De Monnik Dranken

Bekijk ons assortiment wijnen

Wijn assortiment De Monnik Dranken

Als wijnimporteur c.q. wijngroothandel hebben wij de laatste jaren een veelomvattend portfolio kunnen opbouwen.

Mede dankzij de expertise van ons Brand Management team beschikt De Monnik Dranken over een uitgebreid assortiment kwaliteitswijnen voor horeca, slijterij & wijnhandel.

 

Lees meer over ons aanbod wijnen

 

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top