533 wijnen op 7e editie Monnik Wine Experience bij Buitenplaats Kameryck
Op maandag 4 maart 2024 vond alweer de 7e editie van De Monnik Wine Experience plaats. Ruim 300 bezoekers vonden hun weg naar – het door zon overgoten - Buitenplaats Kameryck, midden in het Groene Hart.
533 wijnen
Hier presenteerden 42 wijnproducenten uit alle delen van de wereld een zeer uiteenlopend wijnassortiment. In totaal stonden er maar liefst 533 wijnen open om geproefd te worden.
Nieuwe wijnen ontdekken
Voor de toegestroomde Nederlandse wijnprofessionals was dit dan ook de perfecte gelegenheid om nieuwe wijnen te ontdekken en het eigen assortiment te verrijken. Daarnaast waren er speciale aanbiedingen met aantrekkelijke kortingen.
Buitenplaats Kameryck
Na Slot Zeist, Paleis Soestdijk en Studio 21 in Hilversum streek De Monnik Wine Experience dit jaar neer in het Groene Hart bij Buitenplaats Kameryck. Deze veelzijdige locatie ligt midden in een landelijke omgeving en wordt omringd door weilanden, waterwegen en natuurgebieden.
De grote Weideryck-zaal was zo ingericht dat men in een ontspannen sfeer heerlijk kon proeven en genieten van de wijnen. Bij het betreden van de zaal waande menig bezoeker zich dan ook als god in Frankrijk; er stond een bijzondere wereld van wijnen klaar om geproefd te worden.
Wereld van wijnen
Men begon met de wijnen uit Frankrijk en via Italië, Spanje en Portugal kwamen de bezoekers uit bij de Luxemburgse wijnen van ons nieuwe wijnhuis Bernard Massard.
Op de tafels naast Bernard Massard stonden wijnen uit Duitsland, Oostenrijk en (iets verderop) liet Yael Gai de wijnen van Golan Heights Winery proeven.
Tegenover deze tafels stonden de Nieuwe Wereldwijnen uit Zuid-Afrika en Zuid-Amerika (Argentinië, Chili en Uruguay) en Oceanië (Australië en Nieuw-Zeeland).
Champagne
De 7e editie van De Monnik Wine Experience begon bruisend met de champagnes van Ernest Rapeneau. Namens Rapeneau was Corinne Couchou naar Nederland afgereisd. Zij liet een breed scala aan champagnes proeven, waaronder brut, demi-sec, rosé en vintages / millésimés.
Het huis werd opgericht door Ernest Rapeneau, een gepassioneerde wijnmaker die zich toelegde op het maken van uitstekende champagnes. Door de jaren heen heeft het merk een reputatie opgebouwd voor vakmanschap, consistentie en elegantie in zijn producten.
Elzas
Naast Rapeneau stond Flore Schultz met de wijnen van Dopff au Moulin uit de Elzas. Hoewel de Elzas – in het noordoosten van Frankrijk - vooral bekend staat om zijn stille witte wijnen, produceert Dopff au Moulin met de ‘Cuvée Julien’ ook een Crémant d'Alsace van uitstekende kwaliteit. Deze sprankelende wijn is qua stijl vergelijkbaar met champagne.
Bourgogne
De Bourgogne is één van Frankrijks meest prestigieuze wijnregio’s. De Monnik Dranken heeft o.a. wijnen van Domaine Masse, Domaine de Mauperthuis en Domaine des Marronniers (Chablis), Laurent Perrachon & Fils (ook een deel Beaujolais) in het assortiment.
Domaine Masse staat bekend om zijn uitgebalanceerde Pinot Noir en Chardonnay, terwijl Domaine de Mauperthuis traditioneel vakmanschap en terroir hoog in het vaandel heeft staan. Domaine des Marronniers excelleert met frisse Chardonnay uit de Chablis-regio, terwijl Laurent Perrachon & Fils ook bijdraagt aan de rijke en gevarieerde wijncultuur van de Bourgogne.
Languedoc
De Languedoc was uitstekend vertegenwoordigd met Lorgeril, Maison la Chênais, Domaine d’Aussières en de amphore-wijnen van Narratur. Wijnjournalist Charlotte van Zummeren schreef in de meest recente editie van Winelife nog een uitgebreid artikel over Lorgeril.
Angelo Negro & Sartori di Verona
Annalisa Palluda liet o.a. de barolo’s van Angela Negro proeven en Enrico Olivieri vertegenwoordigde met de wijnen van Sartori di Verona de rijke wijnbouwtraditie van de Veneto-regio met Amarone en Valpolicella wijnen.
Carlo Pellegrino
Carlo Pellegrino uit Sicilië staat bekend om zijn karaktervolle Marsala en andere verfijnde Siciliaanse variëteiten. Net als bij de voorgaande edities van De Monnik Wine Experience liet Giuseppe Barraco de bezoekers de veelzijdige wijnen van Pellegrino proeven.
A6mani, Bellussi en Villa Trasqua
A6mani, gelegen in Trentino-Alto Adige, biedt uitstekende Primitivo en Negroamaro wijnen die het alpiene terroir weerspiegelen. Bellussi excelleert in Prosecco, een sprankelende wijn uit de Veneto.
Villa Trasqua, gevestigd in Toscane, produceert sangiovese-wijnen van hoge kwaliteit. Deze wijnhuizen belichamen de diversiteit en rijke tradities die Italië tot een onmiskenbare speler maakt in de wereld van wijn.
Sfeerimpressie
Montecillo, Bodegas Portia en Condesa de Leganza
Montecillo uit de Rioja en Bodegas Portia uit Ribera del Duero zijn wijnhuizen die op deze MWX te proeven waren. Deze wijnhuizen staan o.a. bekend om hun excellente tempranillo-wijnen. Condesa de Leganza biedt ook hoogwaardige wijnen, met name van de verdejo druif.
Wine by Nature
Voor liefhebbers van organische / biologische wijnen biedt Wine by Nature een uitstekende selectie. Deze wijnen zijn afkomstig van 630 wijnboeren uit La Mancha, die samen een coöperatie vormen. Robin Vos liet deze wijnen proeven op De Monnik Wine Experience.
Inheemse Portugese druivensoorten
Quinta de Chocapalha heeft ongeveer 45 hectare aan wijngaarden, voornamelijk beplant met inheemse Portugese druivensoorten zoals touriga nacional, tinta roriz en castelão voor rode wijnen en arinto, fernão Pires, viosinho en Chardonnay voor witte wijnen.
De wijnmakerij produceert een scala aan wijnen, waaronder rode, witte en rosé wijnen. De wijnen van Quinta de Chocapalha worden gewaardeerd om hun complexiteit, balans en expressie van terroir.
Bernard Massard
In de loop van meer dan honderd jaar is Bernard-Massard uitgegroeid tot de belangrijkste producent van mousserende wijnen in Luxemburg, gemaakt volgens de ‘méthode traditionelle.’
De bekendheid van Bernard-Massard strekt zich inmiddels uit tot ver buiten de landsgrenzen van Luxemburg. Het wijnhuis wordt geroemd om haar mousserende kwaliteitswijnen met een onbetwiste prijs-kwaliteitverhouding.
Sinds november 2023 is De Monnik Dranken de nieuwe exclusieve importeur en distributeur van de wijnen van Bernard-Massard voor de Nederlandse markt.
Masterclass
Tijdens de 7e Monnik Wine Experience stonden de Luxemburgse wijnen dan ook volop in de belangstelling. In de middag verzorgde Jessica van der Schee voor een select gezelschap een masterclass waarbij ze uitgebreid vertelde over de mousserende wijnen van Bernard Massard.
Oostenrijk
Oostenrijk ligt in het hart van Europa en staat bekend om zijn verfijnde witte wijnen en karaktervolle rode wijnen. Met name de grüner veltliner, een inheemse druif, heeft internationale erkenning gekregen voor zijn frisheid en complexiteit.
De regio’s Wachau (waar ook de Krems-vallei toebehoort), Kamptal en Burgenland zijn enkele van de bekendste wijngebieden van het land. De combinatie van een mild klimaat en diverse bodemtypen draagt bij aan de unieke expressie van de Oostenrijkse wijnen.
Winzer Krems
Winzer Krems is een gerenommeerd wijnhuis uit de Krems-vallei en staat bekend om zijn hoogwaardige wijnen. Thomas Brunner vertegenwoordigde Winzer Krems op De Monnik Wine Experience.
Weingut Heid
Een interessant wijnhuis uit Duitsland is Weingut Heid. De geschiedenis van dit wijnhuis uit Württemberg gaat terug tot 1699. Tegenwoordig staat met Markus Heid - samen met zijn vrouw Daniëla - de 10e generatie aan het roer bij dit familiebedrijf uit Fellbach.
Sinds 2013 is het wijngoed lid van het prestigieuze VDP, na jaren van toegewijd werk aan het verbeteren van de kwaliteit. Onder Markus' leiding is de focus verschoven naar hoogwaardige wijnen, waarbij de diversiteit van druivensoorten is vergroot.
Het merendeel van de aanplant bestaat uit rode variëteiten zoals lemberger, trollinger en pinot noir, terwijl riesling de witte wijnen domineert. Weingut Heid is biologisch gecertificeerd en legt de nadruk op duurzaamheid en respect voor de natuur. Dit vertaalt zich in uitmuntende wijnen die de unieke terroir van de regio weerspiegelen.
Zuid-Afrika
Zuid-Afrika is gezegend met adembenemend mooie landschappen en een rijke geschiedenis op het gebied van wijn. Van de Kaapse wijnen, Stellenbosch en Worchester; Zuid-Afrika biedt een overvloed aan smaken en stijlen. Met de nadruk op duurzaamheid en innovatie blijft Zuid-Afrika een boeiend wijnland met zeer interessante wijnen.
Met Mooiplaas, Alvi’s Drift en Benguela Cove stonden drie van onze vier Zuid-Afrikaanse wijnhuizen op de MWX. Dit jaar waren Louis Roos, Richard Bradfield en Adam Hatcher naar Nederland overgekomen om deze wijnen te laten proeven.
Zuid-Amerika
Zuid-Amerika kent zeer gevarieerde klimaten en bodemtypes en hier zijn enkele fantastische wijnregio’s te vinden. Van de hooggelegen wijngaarden in de Argentijnse Andes tot de koele kuststreken van Chili en de kwaliteitswijnen uit het kleine wijnland Uruguay; Zuid-Amerika heeft veel te bieden voor de liefhebbers.
In de grote Weideryck-zaal van Buitenplaats Kameryck lieten Nicola Patterson van Phebus, Alicia Casale van Andeluna, Maria Noel Alonso van Viña Ventisquero en Juliana & Javier Carrau van Bodegas Carrau een mooie selectie veelzijdige Zuid-Amerikaanse wijnen proeven.
Oceanië
Australië en Nieuw-Zeeland zijn twee belangrijke wijnproducerende landen in de Zuidelijke Halfrond. Australië staat bekend om zijn gevarieerde wijnstijlen, waaronder shiraz, cabernet sauvignon en chardonnay, met wijnregio's zoals Barossa Valley en Margaret River.
Nieuw-Zeeland staat bekend om zijn verfrissende sauvignon blanc uit Marlborough en elegante pinot noir uit regio's zoals Central Otago. Beide landen hebben een divers landschap en klimaat, waardoor ze een breed scala aan druivensoorten kunnen verbouwen.
De wijnindustrieën van beide landen zijn wereldwijd erkend vanwege hun hoge kwaliteit en innovatie. Uit dit deel van de wereld konden de bezoekers Tahbilk, McPherson, Hunter’s en Stoneburn proeven.
Masterclasses
Gedurende de dag kon men deelnemen aan drie masterclasses:
- Bernard Massard: mousserende kwaliteitswijnen
- De invloed van het glas
- De wereld door een roze bril
Golfclinic
Tijdens deze editie van De Monnik Wine Experience konden de bezoekers deelnemen aan een korte golfclinic op de golfbaan van Buitenplaats Kameryck. De weersomstandigheden waren uitstekend en menigeen maakte – tussen het proeven van de wijnen door – gebruik van de gelegenheid om ‘een balletje te slaan’.
Vinoloog van het jaar
Tijdens De Monnik Wine Experience vond de finale van Lafite Laureaat / Vinoloog van het Jaar competitie plaats. De finale bestond uit 12 wijnen, waarbij de beste blindproevers van Nederland deze wijnen in een blindproeverij dienden te identificeren middels een aantal vragen.
Bedankt
Langs deze weg willen wij alle bezoekers en onze wijnleveranciers bedanken voor hun komst en het mede mogelijk maken van deze fantastische editie van De Monnik Wine Experience. Ook willen wij het personeel van Buitenplaats Kameryck bedanken voor de professionele begeleiding tijdens ons jaarlijkse wijnevent.
Wat doen wij?
De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken
Groothandel
Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.
Merkenbouwer
Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.
Importeur
Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.