Door naar content

533 wijnen op 7e editie Monnik Wine Experience bij Buitenplaats Kameryck

06 maart 2024

Op maandag 4 maart 2024 vond alweer de 7e editie van De Monnik Wine Experience plaats. Ruim 300 bezoekers vonden hun weg naar – het door zon overgoten - Buitenplaats Kameryck, midden in het Groene Hart.

533 wijnen

Hier presenteerden 42 wijnproducenten uit alle delen van de wereld een zeer uiteenlopend wijnassortiment. In totaal stonden er maar liefst 533 wijnen open om geproefd te worden.

Nieuwe wijnen ontdekken

Voor de toegestroomde Nederlandse wijnprofessionals was dit dan ook de perfecte gelegenheid om nieuwe wijnen te ontdekken en het eigen assortiment te verrijken. Daarnaast waren er speciale aanbiedingen met aantrekkelijke kortingen.

Buitenplaats Kameryck

Na Slot Zeist, Paleis Soestdijk en Studio 21 in Hilversum streek De Monnik Wine Experience dit jaar neer in het Groene Hart bij Buitenplaats Kameryck. Deze veelzijdige locatie ligt midden in een landelijke omgeving en wordt omringd door weilanden, waterwegen en natuurgebieden.

De grote Weideryck-zaal was zo ingericht dat men in een ontspannen sfeer heerlijk kon proeven en genieten van de wijnen. Bij het betreden van de zaal waande menig bezoeker zich dan ook als god in Frankrijk; er stond een bijzondere wereld van wijnen klaar om geproefd te worden.

Wereld van wijnen

Men begon met de wijnen uit Frankrijk en via Italië, Spanje en Portugal kwamen de bezoekers uit bij de Luxemburgse wijnen van ons nieuwe wijnhuis Bernard Massard.

Op de tafels naast Bernard Massard stonden wijnen uit Duitsland, Oostenrijk en (iets verderop) liet Yael Gai de wijnen van Golan Heights Winery proeven.

Tegenover deze tafels stonden de Nieuwe Wereldwijnen uit Zuid-Afrika en Zuid-Amerika (Argentinië, Chili en Uruguay) en Oceanië (Australië en Nieuw-Zeeland).

Franse wijnen - met Frank Fluge - op Monnik Wine Experience 2024 bij Buitenplaats Kameryck

Frankrijk

Als bakermat van de moderne wijnproductie staat Frankrijk synoniem voor kwaliteit en diversiteit.

Bekende wijnregio’s

Met bekende wijnregio's zoals Champagne, Bordeaux, Bourgogne, Rhône, Loire en Elzas blijft Frankrijk een leidende rol spelen in de productie van kwaliteitswijnen wereldwijd.

De rijke traditie en voortdurende innovatie, samen met een scala aan microklimaten en bodemtypes, dragen bij aan zijn prominente positie in de wereld van wijn.

17 Franse wijnhuizen

Maar liefst 17 wijnhuizen uit Frankrijk lieten hun wijnen proeven. Met een zeer divers assortiment kwaliteitswijnen vertegenwoordigden zij het wijnland Frankrijk met verve.

Champagne

De 7e editie van De Monnik Wine Experience begon bruisend met de champagnes van Ernest Rapeneau. Namens Rapeneau was Corinne Couchou naar Nederland afgereisd. Zij liet een breed scala aan champagnes proeven, waaronder brut, demi-sec, rosé en vintages / millésimés.

Het huis werd opgericht door Ernest Rapeneau, een gepassioneerde wijnmaker die zich toelegde op het maken van uitstekende champagnes. Door de jaren heen heeft het merk een reputatie opgebouwd voor vakmanschap, consistentie en elegantie in zijn producten.

Elzas

Naast Rapeneau stond Flore Schultz met de wijnen van Dopff au Moulin uit de Elzas. Hoewel de Elzas – in het noordoosten van Frankrijk - vooral bekend staat om zijn stille witte wijnen, produceert Dopff au Moulin met de ‘Cuvée Julien’ ook een Crémant d'Alsace van uitstekende kwaliteit. Deze sprankelende wijn is qua stijl vergelijkbaar met champagne.

Bourgogne

De Bourgogne is één van Frankrijks meest prestigieuze wijnregio’s. De Monnik Dranken heeft o.a. wijnen van Domaine Masse, Domaine de Mauperthuis en Domaine des Marronniers (Chablis), Laurent Perrachon & Fils (ook een deel Beaujolais) in het assortiment.

Domaine Masse staat bekend om zijn uitgebalanceerde Pinot Noir en Chardonnay, terwijl Domaine de Mauperthuis traditioneel vakmanschap en terroir hoog in het vaandel heeft staan. Domaine des Marronniers excelleert met frisse Chardonnay uit de Chablis-regio, terwijl Laurent Perrachon & Fils ook bijdraagt aan de rijke en gevarieerde wijncultuur van de Bourgogne.

Languedoc

De Languedoc was uitstekend vertegenwoordigd met Lorgeril, Maison la Chênais, Domaine d’Aussières en de amphore-wijnen van Narratur. Wijnjournalist Charlotte van Zummeren schreef in de meest recente editie van Winelife nog een uitgebreid artikel over Lorgeril.

Italiaanse wijnen van Villa Trasqua op MWX 204 bij Buitenplaats kameryck in het Groene Hart

Italië

Italië, een land doordrenkt van cultuur en passie, biedt een schat aan wijnen die de diversiteit van zijn landschap en erfgoed weerspiegelen.

Van de krachtige Barolo uit Piemonte tot de verfijnde Chianti Classico van Viticcio uit Toscane, elke regio vertelt zijn eigen verhaal door middel van wijn.

Met druivenrassen zoals sangiovese, nebbiolo en barbera en iconische wijnregio's zoals Veneto en Sicilië, blijft Italië een onmisbare bestemming voor wijnliefhebbers over de hele wereld.

Deze mooie wereld van wijnen kwam naar het Groene Hart in Nederland.

Angelo Negro & Sartori di Verona

Annalisa Palluda liet o.a. de barolo’s van Angela Negro proeven en Enrico Olivieri vertegenwoordigde met de wijnen van Sartori di Verona de rijke wijnbouwtraditie van de Veneto-regio met Amarone en Valpolicella wijnen.

Carlo Pellegrino

Carlo Pellegrino uit Sicilië staat bekend om zijn karaktervolle Marsala en andere verfijnde Siciliaanse variëteiten. Net als bij de voorgaande edities van De Monnik Wine Experience liet Giuseppe Barraco de bezoekers de veelzijdige wijnen van Pellegrino proeven.

A6mani, Bellussi en Villa Trasqua

A6mani, gelegen in Trentino-Alto Adige, biedt uitstekende Primitivo en Negroamaro wijnen die het alpiene terroir weerspiegelen. Bellussi excelleert in Prosecco, een sprankelende wijn uit de Veneto.
Villa Trasqua, gevestigd in Toscane, produceert sangiovese-wijnen van hoge kwaliteit. Deze wijnhuizen belichamen de diversiteit en rijke tradities die Italië tot een onmiskenbare speler maakt in de wereld van wijn.

Spaanse wijnen op Monnik Wine Experience 2024 bij Buitenplaats Kameryck

Spanje

Rijke geschiedenis

Net als Frankrijk en Italië heeft ook Spanje een rijke geschiedenis op het gebied van wijn. Het landschap is zeer gevarieerd en daarmee een paradijs voor de wijnliefhebbers.

Breed scala aan smaken en stijlen

Van de robuuste rode wijnen van Rioja tot de sprankelende Cava uit Catalonië, biedt Spanje een breed scala aan smaken en stijlen.

Inheemse druivenrassen

Met inheemse druivenrassen zoals tempranillo, garnacha en albariño, en opkomende regio's zoals Priorat en Rias Baixas, blijft Spanje een dynamische kracht in de wereldwijde wijnindustrie.

Montecillo, Bodegas Portia en Condesa de Leganza

Montecillo uit de Rioja en Bodegas Portia uit Ribera del Duero zijn wijnhuizen die op deze MWX te proeven waren. Deze wijnhuizen staan o.a. bekend om hun excellente tempranillo-wijnen. Condesa de Leganza biedt ook hoogwaardige wijnen, met name van de verdejo druif.

Wine by Nature

Voor liefhebbers van organische / biologische wijnen biedt Wine by Nature een uitstekende selectie. Deze wijnen zijn afkomstig van 630 wijnboeren uit La Mancha, die samen een coöperatie vormen. Robin Vos liet deze wijnen proeven op De Monnik Wine Experience.

Portugese wijnen van Quinta de Chocapalha op MWX 204 bij Buitenplaats Kameryck

Portugal

Portugal ligt aan de Atlantische kust en heeft een lange traditie van wijnbouw die teruggaat tot de oudheid.

Het land staat bekend om zijn versterkte Portwijnen – zoals die van Osborne – en biedt dankzij inheemse druivenrassen een schat aan unieke smaken.

Daarmee is Portugal een interessant wijnland en namens Quinta de Chocapalha liet eigenaresse Andrea Tavares de Nederlandse wijnprofessionals ‘haar’ Portugese wijnen proeven.

Quinta de Chocapalha is een gerenommeerd wijnhuis gelegen uit de regio Lissabon. De wijngaard wordt beheerd door de familie Tavares da Silva en staat bekend om zijn hoogwaardige wijnen die de Portugese traditie combineren met moderne wijnbouwtechnieken.

Inheemse Portugese druivensoorten

Quinta de Chocapalha heeft ongeveer 45 hectare aan wijngaarden, voornamelijk beplant met inheemse Portugese druivensoorten zoals touriga nacional, tinta roriz en castelão voor rode wijnen en arinto, fernão Pires, viosinho en Chardonnay voor witte wijnen.

De wijnmakerij produceert een scala aan wijnen, waaronder rode, witte en rosé wijnen. De wijnen van Quinta de Chocapalha worden gewaardeerd om hun complexiteit, balans en expressie van terroir.

Luxemburgse wijnen op Monnik Wine Expierence 2024 met Bernard Massard

Luxemburg

Luxemburg is een verrassend wijnland met een lange geschiedenis van wijnbouw. Ondanks zijn bescheiden omvang produceert het land enkele uitstekende wijnen, voornamelijk witte en mousserende wijnen.

De Moezelvallei, bekend om zijn steile hellingen, biedt ideale omstandigheden voor de teelt van riesling en elbling-druiven.

Een prominente speler in de Luxemburgse wijnscene is het gerenommeerde wijnhuis Bernard Massard, dat bekend staat om zijn vakmanschap en toewijding aan kwaliteit.

Bovendien oogst de Luxemburgse Crémant, gemaakt volgens de traditionele methode, wereldwijd lof en draagt bij aan de internationale reputatie van de Luxemburgse wijnen.

Bernard Massard

In de loop van meer dan honderd jaar is Bernard-Massard uitgegroeid tot de belangrijkste producent van mousserende wijnen in Luxemburg, gemaakt volgens de ‘méthode traditionelle.’

De bekendheid van Bernard-Massard strekt zich inmiddels uit tot ver buiten de landsgrenzen van Luxemburg. Het wijnhuis wordt geroemd om haar mousserende kwaliteitswijnen met een onbetwiste prijs-kwaliteitverhouding.

Sinds november 2023 is De Monnik Dranken de nieuwe exclusieve importeur en distributeur van de wijnen van Bernard-Massard voor de Nederlandse markt.

Masterclass

Tijdens de 7e Monnik Wine Experience stonden de Luxemburgse wijnen dan ook volop in de belangstelling. In de middag verzorgde Jessica van der Schee voor een select gezelschap een masterclass waarbij ze uitgebreid vertelde over de mousserende wijnen van Bernard Massard.

Oostenrijk

Oostenrijk ligt in het hart van Europa en staat bekend om zijn verfijnde witte wijnen en karaktervolle rode wijnen. Met name de grüner veltliner, een inheemse druif, heeft internationale erkenning gekregen voor zijn frisheid en complexiteit.

De regio’s Wachau (waar ook de Krems-vallei toebehoort), Kamptal en Burgenland zijn enkele van de bekendste wijngebieden van het land. De combinatie van een mild klimaat en diverse bodemtypen draagt bij aan de unieke expressie van de Oostenrijkse wijnen.

Winzer Krems

Winzer Krems is een gerenommeerd wijnhuis uit de Krems-vallei en staat bekend om zijn hoogwaardige wijnen. Thomas Brunner vertegenwoordigde Winzer Krems op De Monnik Wine Experience.

Duitse wijnen op MWX 204 bij Buitenplaats Kameryck

Duitsland

Duitsland heeft zich de afgelopen decennia ontpopt tot een zeer interessant wijnland. Met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd, staat Duitsland bekend om zijn diverse wijnregio's zoals de Moezel, de Rijn, Franken en Pfalz .

De afgelopen jaren heeft het land een opmerkelijke heropleving doorgemaakt, waarbij innovatieve wijnmakers zoals Weingut Heid de voorhoede vormen. Met een groeiende nadruk op kwaliteit, duurzaamheid en diversiteit van druivensoorten, staan Duitse wijnen opnieuw volop in de schijnwerpers.

Van uitstekende Rieslings tot verfijnde Spätburgunders biedt Duitsland een scala aan smaken die het unieke terroir van elke regio weerspiegelen. Als wijnland staan onze oosterburen weer helemaal op de kaart en met elke slok laten ze ons zien waarom.

Weingut Heid

Een interessant wijnhuis uit Duitsland is Weingut Heid. De geschiedenis van dit wijnhuis uit Württemberg gaat terug tot 1699. Tegenwoordig staat met Markus Heid - samen met zijn vrouw Daniëla - de 10e generatie aan het roer bij dit familiebedrijf uit Fellbach.

Sinds 2013 is het wijngoed lid van het prestigieuze VDP, na jaren van toegewijd werk aan het verbeteren van de kwaliteit. Onder Markus' leiding is de focus verschoven naar hoogwaardige wijnen, waarbij de diversiteit van druivensoorten is vergroot.

Het merendeel van de aanplant bestaat uit rode variëteiten zoals lemberger, trollinger en pinot noir, terwijl riesling de witte wijnen domineert. Weingut Heid is  biologisch gecertificeerd en legt de nadruk op duurzaamheid en respect voor de natuur. Dit vertaalt zich in uitmuntende wijnen die de unieke terroir van de regio weerspiegelen.

Nieuwe wereldwijnen op Monnik Wine Expierence 2024

Nieuwe wereldwijnen

Op de 6e editie van De Monnik Wine Experience kon men wijnen proeven uit Zuid-Afrika, Argentinië, Chili, Uruguay, Australië en Nieuw-Zeeland.

Deze zogenoemde ‘nieuwe wereldwijnen’ onderscheiden zich door een breed scala aan druivensoorten, innovatieve vinificatietechnieken en een toegankelijke etikettering.

Met diverse klimaten en terroirs bieden ze een verscheidenheid aan smaakprofielen, van frisse en fruitige witte wijnen tot volle, krachtige rode wijnen.

Nieuwe Wereldwijnen hebben de afgelopen decennia aan populariteit gewonnen vanwege hun innovatie, kwaliteit en uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, waardoor ze een belangrijke positie innemen in de wereldwijncultuur.

Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is gezegend met adembenemend mooie landschappen en een rijke geschiedenis op het gebied van wijn. Van de Kaapse wijnen, Stellenbosch en Worchester; Zuid-Afrika biedt een overvloed aan smaken en stijlen. Met de nadruk op duurzaamheid en innovatie blijft Zuid-Afrika een boeiend wijnland met zeer interessante wijnen.

Met Mooiplaas, Alvi’s Drift en Benguela Cove stonden drie van onze vier Zuid-Afrikaanse wijnhuizen op de MWX. Dit jaar waren Louis Roos, Richard Bradfield en Adam Hatcher naar Nederland overgekomen om deze wijnen te laten proeven.

Zuid-Amerika

Zuid-Amerika kent zeer gevarieerde klimaten en bodemtypes en hier zijn enkele fantastische wijnregio’s te vinden. Van de hooggelegen wijngaarden in de Argentijnse Andes tot de koele kuststreken van Chili en de kwaliteitswijnen uit het kleine wijnland Uruguay; Zuid-Amerika heeft veel te bieden voor de liefhebbers.

In de grote Weideryck-zaal van Buitenplaats Kameryck lieten Nicola Patterson van Phebus, Alicia Casale van Andeluna, Maria Noel Alonso van Viña Ventisquero en Juliana & Javier Carrau van Bodegas Carrau een mooie selectie veelzijdige Zuid-Amerikaanse wijnen proeven.

Oceanië

Australië en Nieuw-Zeeland zijn twee belangrijke wijnproducerende landen in de Zuidelijke Halfrond. Australië staat bekend om zijn gevarieerde wijnstijlen, waaronder shiraz, cabernet sauvignon en chardonnay, met wijnregio's zoals Barossa Valley en Margaret River.

Nieuw-Zeeland staat bekend om zijn verfrissende sauvignon blanc uit Marlborough en elegante pinot noir uit regio's zoals Central Otago. Beide landen hebben een divers landschap en klimaat, waardoor ze een breed scala aan druivensoorten kunnen verbouwen.

De wijnindustrieën van beide landen zijn wereldwijd erkend vanwege hun hoge kwaliteit en innovatie. Uit dit deel van de wereld konden de bezoekers Tahbilk, McPherson, Hunter’s en Stoneburn proeven.

Masterclasses

Gedurende de dag kon men deelnemen aan drie masterclasses:

  • Bernard Massard: mousserende kwaliteitswijnen
  • De invloed van het glas
  • De wereld door een roze bril

Golfclinic

Tijdens deze editie van De Monnik Wine Experience konden de bezoekers deelnemen aan een korte golfclinic op de golfbaan van Buitenplaats Kameryck. De weersomstandigheden waren uitstekend en menigeen maakte – tussen het proeven van de wijnen door – gebruik van de gelegenheid om ‘een balletje te slaan’.

Vinoloog van het jaar

Tijdens De Monnik Wine Experience vond de finale van Lafite Laureaat / Vinoloog van het Jaar competitie plaats. De finale bestond uit 12 wijnen, waarbij de beste blindproevers van Nederland deze wijnen in een blindproeverij dienden te identificeren middels een aantal vragen.

Bedankt

Langs deze weg willen wij alle bezoekers en onze wijnleveranciers bedanken voor hun komst en het mede mogelijk maken van deze fantastische editie van De Monnik Wine Experience. Ook willen wij het personeel van Buitenplaats Kameryck bedanken voor de professionele begeleiding tijdens ons jaarlijkse wijnevent.

Wijnen De Monnik Dranken

Bekijk ons assortiment wijnen

Wijn assortiment De Monnik Dranken

Als wijnimporteur c.q. wijngroothandel hebben wij de laatste jaren een veelomvattend portfolio kunnen opbouwen.

Mede dankzij de expertise van ons Brand Management team beschikt De Monnik Dranken over een uitgebreid assortiment kwaliteitswijnen voor horeca, slijterij & wijnhandel.

 

Lees meer over ons aanbod wijnen

 

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top