Door naar content

Chemin des Murs, een wijn van faam in het glas bij Hubrecht Duijker

25 maart 2024

Voor de maand maart 2024 proefde Hubrecht Duijker de Chemin des Murs van Chateau de Parnay. Deze karaktervolle wijn is afkomstig uit de regio Saumur, een heuvelachtig gebied dat uitkijkt over de rivier de Loire. Het ommuurde perceel waar de wijn vandaan komt is tot historisch monument verklaard.

De koningin der rivieren

De rivier de Loire wordt ook wel "La Reine des Fleuves" genoemd, wat Frans is voor "de koningin der rivieren". Deze naam dankt het aan de belangrijke rol die de rivier heeft gespeeld in de Franse geschiedenis en cultuur.

De bijnaam benadrukt de grootsheid en de elegantie van de Loire, die vaak wordt beschouwd als één van de mooiste rivieren van Frankrijk.

Zachte witte kalksteen, tuffeau

Tuffeau is een zachte, witte kalksteen die kenmerkend is voor de ondergrond van de Loire-vallei. Deze steen is gemakkelijk te bewerken en werd traditioneel gebruikt als bouwmateriaal voor de vele kastelen en andere gebouwen in de regio.

De aanwezigheid van tuffeau heeft de architectuur van de Loire-vallei sterk beïnvloed, waardoor de kenmerkende witte kastelen ontstonden die vaak worden geassocieerd met de regio.

Wijnbouw in de Loire met Château de Parnay

Wijnbouw

De tuffeau-rijke bodems van de Loire-vallei zijn ook ideaal voor wijnbouw. Deze kalkrijke bodems bieden goede drainage en voedingsstoffen aan de wijnstokken, waardoor ze gezonde groei en rijping van druiven mogelijk maken.

Veel van de wijngaarden in de Loire-vallei zijn gelegen op hellingen langs de rivier de Loire en haar zijrivieren, profiterend van het gunstige microklimaat dat wordt gecreëerd door de rivier.

Binnen de Loire-vallei zijn er verschillende vooraanstaande wijngebieden die bekend staan om hun unieke terroir en hoogwaardige wijnen. Enkele van de meest prominente wijngebieden binnen de Loire zijn: Sancerre en Pouilly-Fumé, Vouvray, Chinon en Bourgueil, Saumur en Saumur-Champigny en Anjou.

Château de Parnay

Château de Parnay is een historisch wijngoed gelegen in het pittoreske dorpje Parnay, net ten oosten van Saumur in de Loire-vallei van Frankrijk. Het landgoed omvat ongeveer 35 hectare wijngaarden, gelegen in de appellaties Saumur Champigny en Saumur, die bekend staan om hun kalkrijke bodems en gunstige microklimaat voor wijnbouw.

Het kasteel zelf dateert uit de 15e eeuw en is een prachtig voorbeeld van historische architectuur in de regio. Het wijngoed heeft een rijke geschiedenis, met een erfenis die teruggaat tot de late 19e eeuw toen Antoine Cristal, een visionaire zakenman, het landgoed en de wijngaarden verwierf. Ondanks uitdagingen zoals de Phylloxera-plaag, slaagde Cristal erin de wijngaarden te herstellen en een reputatie op te bouwen voor het produceren van hoogwaardige wijnen.

Één van de opmerkelijke aspecten van Château de Parnay is het perceel genaamd Le Clos d’Entre les Murs, een volledig ommuurde wijngaard van 0,56 hectare. Dit perceel is uniek vanwege zijn beschutte ligging en rijke terroir, wat resulteert in wijnen van buitengewone kwaliteit. Het perceel is zelfs erkend als een historisch monument vanwege zijn uitzonderlijke karakter.

Le Clos d’Entre les Murs

Le Clos d’Entre les Murs

De chenin blanc die Hubrecht Duijker voor zijn maandmagazine proefde is afkomstig van een volledig ommuurd perceel (van klei- en kalkgrond op een onderlaag van tufsteen) van 0,56 hectare.

Ook op het perceel worden de wijnstokken begeleid door totaal 11 muren. Daardoor komen de beschutte chenin-stokken tot volle rijping. Le Clos d’Entre les Murs, is zo bijzonder dat het zelfs tot historisch monument werd verklaard.

Hubrecht Duijker over de wijn

Men gaf de Chemin des Murs 2021 een jaar vatrust, maar ondanks zijn leeftijd smaakt de wijn nog heel vitaal, met in zijn aantrekkelijke aroma voornamelijk gekruid fruit van zowel witte als citrusvruchten. Tegelijkertijd smaakt deze droge Saumur sappig en vlezig.

Wijn & Spijs

De Chemin des Murs van Château de Parnay is een veelzijdige wijn die uitstekend samengaat met diverse gerechten. Met verfrissende citrusaroma's, een zachte textuur en fruitige en kruidige tonen past deze wijn perfect bij zeevruchten, gevogelte, romige sauzen, fruitige salades en kruidige gerechten. De wijn versterkt de smaken van het voedsel en zorgt voor een uitgebalanceerde eetervaring.

Hieronder een aantal wijn spijscombinaties

 
Gebakken kip in een romige saus van citroen en tijm

De sappige en vlezige structuur van de wijn vormt een ideale match met de malse kip, terwijl de citrustonen elkaar aanvullen.

Geroosterde kip met geroosterde groenten

De sappige en vlezige wijn vormt een ideale partner voor de hartige smaken van de geroosterde kip en groenten, terwijl de frisheid zorgt voor een verkwikkende afwerking.

Gegrilde zalm met een mango-avocado salsa

De exotische fruittonen van de salsa harmoniëren prachtig met de fruitige aroma's van de wijn, terwijl de levendige frisheid zorgt voor een verkwikkende combinatie.

Gebakken kabeljauw met een romige dille-saus

De zachte en ronde textuur van de wijn vormt een perfect contrast met de romige saus, terwijl de frisse kruidigheid van dille een mooie aanvulling vormt op de citrusaroma's van de wijn.

Geitenkaas salade met peer en walnoten

De zachte, romige geitenkaas wordt subtiel versterkt door de frisse fruittonen van de wijn, terwijl de knapperige walnoten zorgen voor een heerlijk textuurcontrast.

Gegrilde garnalen met knoflook en kruidenboter

De rijke en sappige textuur van de garnalen wordt prachtig aangevuld door de levendige citrusaroma's van de wijn, terwijl de kruidige boter een heerlijke smaakdimensie toevoegt.

Gebakken kalfsvlees met champignonsaus

De zachte en ronde structuur van de wijn vormt een ideale match met het malse kalfsvlees, terwijl de aardse tonen van de champignons voor een heerlijke smaakcombinatie zorgen.

Wijnen De Monnik Dranken

Bekijk ons assortiment wijnen

Wijn assortiment De Monnik Dranken

Als wijnimporteur c.q. wijngroothandel hebben wij de laatste jaren een veelomvattend portfolio kunnen opbouwen.

Mede dankzij de expertise van ons Brand Management team beschikt De Monnik Dranken over een uitgebreid assortiment kwaliteitswijnen voor horeca, slijterij & wijnhandel.

 

Lees meer over ons aanbod wijnen

 

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top