Door naar content

Dennis Moerdijk is de beste blindproever van Nederland 2024

11 maart 2024

Op maandag 4 maart 2024 vond tijdens de voorjaarsproeverij van De Monnik Dranken de finale van de Lafite Laureaat / Vinoloog van het Jaar competitie plaats. Dit jaar was de prachtige locatie Buitenplaats Kameryck het decor van de finale.

Vinoloog van het Jaar

De 12 finalisten hadden zich door verschillende voorrondes en een halve finale geworsteld om een plek in de finale te bemachtigen. Uiteindelijk ging de uit Amstelveen afkomstige Dennis Moerdijk met de overwinning aan de haal. Hij is de nieuwe winnaar van het Lafite Laureaat, de door De Monnik Dranken en Domaines Barons de Rothschild Lafite gesponsorde prijs verbonden aan het behalen van de titel Vinoloog van het Jaar. De 2e en 3e plaats gingen naar respectievelijk Sjef Sanders en Louis Hennekens.

Beste blindproevers van Nederland

De finale bestond uit 12 wijnen, waarbij de beste blindproevers van Nederland deze wijnen in een blindproeverij dienden te identificeren middels een aantal vragen. De vragen waren samengesteld door twee Masters of Wine: Cees van Casteren en Job de Swart.

De test begon met 4 wijnen die gemaakt zijn op basis van hetzelfde druivenras. Daarnaast moesten de finalisten per wijn aangeven uit welk land de betreffende wijnen afkomstig waren.

Wijnen 5 en 6 waren beide afkomstig uit Duitsland, van hetzelfde wijnhuis. Hier moest het druivenras bepaald worden en de VDP-classificatie.

Wijnen 7,8 en 9 waren dezelfde wijnen, afkomstig uit verschillende jaargangen, waarbij het land van herkomst en de jaargangen bepaald dienden te worden. De laatste 3 wijnen waren zowel droog als zoet, waarbij het druivenras en het restsuiker gehalte bepaald dienden te worden.

Pittige finale

Al met al een pittige finale waarbij Dennis Moerdijk de andere finalisten versloeg. “Een zeer knappe prestatie, aangezien vooral wijnen 7, 8 en 9 (3 jaargangen Los Vascos Le Dix) veel finalisten op het verkeerde been hadden gezet. De wijn werd vaak voor Frans aangezien, maar is een Chileen met een Franse signatuur” aldus de jury bestaande uit Cees van Casteren en Job de Swart.

Bezoek Château Lafite Rothschild

De Monnik Dranken draagt de vinologen een warm hart toe en stelt daarom, samen met Domaines Barons de Rothschild Lafite, een fraaie prijs ter beschikking: de winnaar wordt met partner uitgenodigd voor een privébezoek aan Château Lafite Rothschild.

Namens Domaines Barons de Rothschild Lafite overhandigde Xuan Nguyen Mazel de prijs aan de winnaars. Daarnaast verzorgde Xuan voor de finalisten nog een prachtige masterclass met wijnen van Domaines Barons de Rothschild Lafite rond de wereld.

De indrukwekkende line-up bestond o.a. uit Château d’Aussières 2019, Los Vascos Le Dix 2019, Caro 2017, Château Lafite Rothschild 2006 en Château Rieussec 2009.

Van links naar rechts: Job de Swart (MW), Dennis Moerdijk (winnaar), Xuan Nguyen Mazel (DBR Lafite), Bouke Wijlens (De Monnik Dranken) en Cees van Casteren (MW).


Vinoloog van het Jaar, de finalisten: 

Fred Heemskerk
Dennis Moerdijk
Stefan Boer
Lucien Bisambhar
Jolande Vos
Björn Scholten
Sjef Sanders
Martin Favié
Louis Hennekens
Jos van Schaik
Jelle Stelpstra
Michael Kardienaal
Alex Blomaard

7e editie Monnik Wine Experience bij Buitenplaats Kameryck

Monnik Wine Expierence 2024

De Lafite Laureaat / Vinoloog van het Jaar competitie vond dit jaar plaats tijdens de 7e editie Monnik Wine Experience bij Buitenplaats Kameryck.

Op deze voorjaarsproeverij van De Monnik Dranken kwamen ruim 300 wijnprofessionals samen om de wijnen van in totaal 42 wijnproducenten uit alle delen van de wereld te proeven en te ontdekken.

Een uitgebreide terugblik:

533 wijnen op 7e editie Monnik Wine Experience bij Buitenplaats Kameryck

 

Wijnen De Monnik Dranken

Bekijk ons assortiment wijnen

Wijn assortiment De Monnik Dranken

Als wijnimporteur c.q. wijngroothandel hebben wij de laatste jaren een veelomvattend portfolio kunnen opbouwen.

Mede dankzij de expertise van ons Brand Management team beschikt De Monnik Dranken over een uitgebreid assortiment kwaliteitswijnen voor horeca, slijterij & wijnhandel.

 

Lees meer over ons aanbod wijnen

 

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top