Door naar content

DBR Lafite wijnmakersdiner in Lochem & Oldenzaal smaakvol proeffestijn

21 mei 2024

Op dinsdag 14 en woensdag 15 mei 2024 bracht Diane Flamand - wijnmaakster van een aantal Bordeaux-wijnen van Domaines Barons de Rothschild Lafite – een bezoek aan Nederland. Diane bezocht samen met Vincent Tijink een aantal slijterijen en begeleidde ’s avonds in Lochem en Oldenzaal twee heerlijke winemakersdiners.

Over Domaines Barons de Rothschild Lafite

De naam Domaines Barons de Rothschild (Lafite) doet het hart van vele wijnliefhebbers sneller kloppen.
Het is een naam met een haast mythische reputatie. Natuurlijk is die in de eerste plaats te danken aan Château Lafite Rothschild, dat al in 1797, toen het château met wijngaard tijdens een openbare verkoop tijdens de Franse revolutie officieel werd aangemerkt als “le premier cru du médoc, produisant le premier vin de Bordeaux” (vert. de beste wijngaard van de Médoc, die de beste wijn van Bordeaux voorbrengt).

Maar DBR Lafite, zoals de groep van wijngoederen genoemd wordt, dankt zijn wereldwijde reputatie intussen al evenzeer aan prachtige wijnen die op haar andere wijngoederen worden gemaakt. Want naast Château Lafite Rothschild zijn er nog een viertal andere châteaux in Bordeaux onderdeel van de groep, te weten; Duhart-Milon (Pauillac), Château Rieussec (Sauternes), Château l’Evangile (Pomerol) en Château Paradis Casseuil (Entre-deux-Mers).

Meer dan Bordeaux

DBR Lafite heeft zijn activiteiten ook buiten Bordeaux uitgebreid en bezit nu wijngaarden in verschillende delen van de wereld: Domaine d’Aussières (Corbières - Frankrijk), Bodegas Caro (Mendoza - Argentinië), Domaine de Long Dai (Qui Shan Valley - China) en Los Vascos (Colchagua Valley – Chili). Het bedrijf streeft ernaar om in al zijn wijngaarden de hoogste normen van wijnbouw en wijnbereiding te handhaven, met respect voor terroir en traditie.

'Soirée Bordelaise'

Restaurant Kawop in Lochem

'Soirée Bordelaise'

Op dinsdag 14 mei werd bij Restaurant Kawop in Lochem een wijnmakersdiner georganiseerd in samenwerking met Mitra Lochem. Tijdens deze 'Soirée Bordelaise' serveerde chef-kok Ronald Bouwhuis vijf heerlijke gerechten, gecombineerd met uitstekende Bordeauxwijnen van Domaines Barons de Rothschild.

Diane Flamand is een ervaren wijnexpert en gaf deskundig commentaar. Haar kennis en passie voor Bordeauxwijnen verrijkten de avond, waardoor gasten niet alleen genoten van het eten, maar ook meer te weten kwamen over de unieke eigenschappen en achtergronden van de geserveerde wijnen.

Oude plataan

Restaurant Kwaop is gevestigd in een prachtig monumentaal herenhuis aan het marktplein van Lochem. Vanwege de uitstekende weersomstandigheden zaten de gasten buiten onder de oude plataan, daar kregen zij de volgende gangen met bijbehorende wijnen geserveerd:

Gang 1

Groene salade met gemarineerde kabeljauw en dressing van groene appelmosterd

 • Château Paradis Casseuil Bordeaux Blanc, 2023
 
Gang 2

Gebakken zeeduivelfilet met beurre rouge en couscous

 • Les Légendes R Pauillac, 2021
 
Gang 3

Zachtgegaarde kalfswang met verse morilles, saus met truffel en tuinboontjes

 • Moulin Duhart Pauillac, 2020
 • Château Odilon Haut-Médoc, 2018
 
Gang 4

Terrine van eendenlever met kweeperen-membrillo en oude balsamico

 • Carmes de Rieussec Sauternes, 2018
 
Gang 5

Bordje kazen van Kaasfort Amsterdam

 • Los Vascos Le Dix Chili, 2019
'Soirée Bordelaise'

Restaurant QuaKoken in Oldenzaal

Best of Bordeaux

Op woensdagavond 15 mei vond er een wijnmakersdiner plaats bij QuaKoken in Oldenzaal. Dit fine dining restaurant is gevestigd in de oude industriële Gelderman Fabriek en hier werd een geweldig 6-gangenmenu gecombineerd met een 7-tal heerlijke Bordeaux-wijnen van Domaines Barons de Rothschild.

De toelichting op de wijnen werd deze avond verzorgd door Diane Flamand en Bouke Wijlens.

Tot de hoogtepunten van de avond behoorde de Château Odilon - Haut-Médoc 2018 en de bij het hoofdgerecht (Tournedos) geserveerde Moulin de Duhart - Pauillac 2020 en Los Vascos - Le Dix de Los Vascos 2019.

Het diner in Oldenzaal zag er als volgt uit:

Amuses

Oester met gelei van Sauternes en saffraan Terrine van eendenlever met ingelegde Sultana rozijn

 • Carmes de Rieussec Sauternes 2016

Bijzonder aangezien veel mensen Sauternes uitsluitend combineren met zoete gerechten, terwijl de wijn uitstekend samengaat met hartige gerechten. Daarnaast wordt in Bordeaux zelf met regelmaat een glas Sauternes gedronken als aperitief.

Gang 1

Tranche gravad lax - tempura zalm - yoghurt - dille crème - zoetzure groenten - gemarineerde aspergekopjes

 • Les Légendes R - Bordeaux Blanc 2022

Deze elegante witte wijn uit de Bordeaux-regio is voornamelijk samengesteld uit sauvignon blanc en semillon. De wijn staat bekend om zijn frisheid, levendige zuurgraad en complexe aroma's van citrus, groene appel en soms een vleugje kruiden of bloemen.

 
Gang 2

Gebakken coquille(s) - gelakte en gebrande langoustine - schuimige bisque met sinaasappel - sauce vierge

 • Bij deze gang werden 2 witte wijnen naast elkaar geserveerd: Aussières Blanc - Pays d'Oc 2022 en Château Paradis Casseuil – Bordeaux Blanc 2023

Château Paradis Casseuil – Bordeaux Blanc is de nieuwste telg in de familie, gelanceerd door DBR Lafite tijdens Prowein. De wijn zal medio juni leverbaar zijn bij De Monnik Dranken. Jaargang 2023 is een blend van sauvignon blanc 80% en sémillon 20%. De subtiele houttoets zorgt voor een wijn met een prachtige balans tussen frisheid en rijkdom. De afdronk is zacht en lang.

 
Gang 3

Op de huid gebakken eendenborstfilet - licht gerookte dry aged biet - jus van truffel - pistache kruim

 • Château Odilon - Haut-Médoc 2018

Om het diner interactief te maken, werd gang 3 niet geserveerd aan tafel, maar aan het kookeiland. Hier gaf Bouke Wijlens per tafel een toelichting over de wijn, Château Odilon - Haut-Médoc 2018, terwijl de kok de eendenborst ter plekke voor de gasten bereidde.

 
Gang 4

Tournesdos - hachee kalfstong en shiitake - bordelaise - gekonfijte aardappel - groene asperge, sugarsnaps, patisson

 • Moulin de Duhart - Pauillac 2020
 • Los Vascos - Le Dix de Los Vascos 2019

Hier werd een wijn uit de oude wereld tegen een wijn uit de nieuwe wereld gepresenteerd. Veel gasten werden op het verkeerde been gezet door de Le Dix. De wijn werd vaak voor Frans aangezien, maar is een Chileen met een duidelijke Franse signatuur. Want hoe zeer de herkomst ook verschilt, er is één kenmerk in de Domaines Barons de Rothschild wijnen die ze allemaal gemeen hebben: een fraaie, hele pure elegantie, verfijning met de nadruk op plezier en drinkbaarheid.

 
Gang 5

Cremeux van passievrucht - mango glacage - frisse ananas bouillon - tonka / vanille ijs - wafel van karamel

 • Carmes de Rieussec Sauternes 2018

De rijke zoetheid en tropische fruittonen van de wijn versterken de exotische smaken en romigheid van het dessert, terwijl de frisse zuren het geheel in balans brengen.

Bedankt

Langs deze weg willen wij Restaurant Kawop, Mitra Lochem en Restaurant QuaKoken uit Oldenzaal hartelijk bedanken voor het organiseren van deze smaakvolle diners. Ook willen wij Diane Flamand hartelijk bedanken voor haar inspirerende begeleiding tijdens deze twee DBR Lafite wijnmakersdiners. Haar expertise en passie voor Bordeaux-wijnen hebben deze avonden in Lochem en Oldenzaal tot een onvergetelijke culinaire ervaring gemaakt.

Wijnen De Monnik Dranken

Bekijk ons assortiment wijnen

Wijn assortiment De Monnik Dranken

Als wijnimporteur c.q. wijngroothandel hebben wij de laatste jaren een veelomvattend portfolio kunnen opbouwen.

Mede dankzij de expertise van ons Brand Management team beschikt De Monnik Dranken over een uitgebreid assortiment kwaliteitswijnen voor horeca, slijterij & wijnhandel.

 

Lees meer over ons aanbod wijnen

 

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top