Door naar content

Mitra-ondernemers op wijnreis naar Zuid-Afrika

03 april 2025

Van 23 t/m 30 maart 2025 reisde een groep enthousiaste Mitra-ondernemers samen met een afvaardiging van De Monnik Dranken af naar Zuid-Afrika. Deze studiereis was bedoeld voor Mitra-winkels die zich de afgelopen maanden bijzonder hadden ingezet voor de verkoop van Zuid-Afrikaanse wijnen. Als beloning maakten zij deel uit van de groep die afreisde naar Zuid-Afrika.

Lyngrove en Alvi’s Drift

Op het programma stonden onder meer bezoeken aan Lyngrove (exclusief voor Mitra) en Alvi’s Drift. Beide producenten vertellen ieder hun eigen verhaal – over klimaat, terroir, vakmanschap en innovatie – en gaven de groep een unieke inkijk in hun wereld. Een week vol beleving, proeverijen, natuur, cultuur en uiteraard: wijn in de hoofdrol.

Een select gezelschap met passie voor wijn

De groep bestond uit negen Mitra-ondernemers, afkomstig uit onder meer Zwolle, Deventer, Goor en Wijk bij Duurstede. Daarnaast reisde Janneke Donders van Mitra Nederland en Joke Holster en Hans olde Monnikhof van De Monnik Dranken mee. Wat hen verbond, was hun passie voor wijn en de wens om die liefde voor het product verder uit te diepen met kennis en ervaring.

De deelnemers kregen een unieke kans om letterlijk tussen de druivenranken te staan, wijn te proeven bij de bron en in gesprek te gaan met de mensen achter het product. Een reis waarin theorie en praktijk samensmolten en waarbij het enthousiasme voor Zuid-Afrikaanse wijn zichtbaar toenam bij elke ontmoeting en elke slok.

Hartelijke ontvangst op Lyngrove in Stellenbosch

De eerste dagen van de reis werden doorgebracht op het fraaie domein van Lyngrove, gelegen tussen de glooiende heuvels van Stellenbosch. Bij aankomst werden de deelnemers verwelkomd met een glas Sauvignon Blanc op het terras van het Lyngrove Guesthouse.

Het verblijf bood ook directe toegang tot de wijngaarden en wijnkelders. In een ontspannen setting, omgeven door wijnranken en bergen, begon de groep aan een intensief programma van wijngaardbezoeken, proeverijen en gesprekken. Lyngrove bleek de perfecte plek om te acclimatiseren én om de eerste stappen te zetten in de wereld van Zuid-Afrikaanse wijnen.

Stellenbosch: het terroir van finesse

Lyngrove is gelegen aan de voet van het Helderberg-gebergte, een regio die bekendstaat om zijn uitmuntende wijnbouwcondities. Het klimaat is mediterraan met warme dagen, koele nachten en de invloed van de nabijgelegen oceaan. Tijdens een wandeling door de wijngaarden en bezoeken aan de wijnkelder kregen de deelnemers inzicht in het productieproces.

Wijnmaker Danie van Tonder nam de groep bij de hand en liet ze stap voor stap het wijnmaak proces zien. Uiteraard moest er ook geproefd worden, waarbij vooral het proeven uit de gistende cuves en uit de houten vaten indruk maakten. De nieuwe jaargangen sauvignon blanc en chardonnay toonden frisheid en elegantie, terwijl de shiraz en cabernet sauvignon juist kracht en structuur lieten zien – een mooie balans tussen fruit en diepgang.

Van glas tot gerecht: wijn & spijs op Lyngrove

Een ander hoogtepunt was de lunch tussen de wijnranken en de traditionele braai op het terras van Lyngrove. Hier kwamen de wijnen echt tot leven in combinatie met lokale gerechten. De zachte Chenin Blanc combineerde perfect met gegrilde kip, terwijl de Lyngrove Reserve Shiraz uitstekend paste bij het malse rundvlees van de barbecue. Dergelijke wijn/spijs suggesties zijn direct toepasbaar in de winkel: klanten kunnen makkelijker overtuigd worden als er een smakelijk verhaal achter de fles zit. Dat maakt het verschil op de winkelvloer.

Van wijngebied naar wereldstad: tussenstop in Kaapstad

Halverwege de week werd de wijnregio tijdelijk verruild voor de stad. Kaapstad, met zijn iconische Tafelberg en levendige centrum, bood een welkome afwisseling. Tijdens een stadsrondrit en een tocht langs de spectaculaire Chapman's Peak Drive (één van de mooiste wegen van Zuid-Afrika) werd een andere kant van Zuid-Afrika zichtbaar. Ook hier was ruimte voor culinaire ervaringen, met een lunch aan zee in Hout Baai. Deze culturele tussenstop gaf de groep tijd om indrukken te verwerken en Zuid-Afrika ook als land en qua cultuur beter te leren kennen. De stadse energie stond namelijk in schril contrast met de rust en ruimte van de wijngebieden.

Alvi’s Drift: karakter en familie

Na Kaapstad reisde de groep via de Franschhoek-pas door naar Worcester, waar het indrukwekkende wijnbedrijf Alvi’s Drift gevestigd is. Dit familiebedrijf ligt in de Scherpenheuvel-regio, bekend om zijn vruchtbare valleien en rijke biodiversiteit. Hier maakt men wijnen die uitgesproken, modern en expressief zijn. 

Alvi’s Drift is meer dan een wijnhuis: het is een levendig landbouwbedrijf met naast wijngaarden ook fruitbomen, een kaasmakerij en een natuurreservaat. Tijdens een uitgebreide tour kregen de deelnemers een goed beeld van de breedte van het bedrijf en het duurzame, circulaire karakter waarmee men werkt. Alles is hier met elkaar verbonden – net als bij wijn.

Van wijngaard tot kelder: proeven, blenden en beleven

Het verblijf bij Alvi’s Drift was er één om nooit te vergeten. Een verticale proeverij onder leiding van Cape Wine Master Junel van der Merwe gaf inzicht in jaargangverschillen en de ontwikkeling van wijn over tijd. Ook de blendingwedstrijd, waarbij de deelnemers hun eigen wijn mochten samenstellen, werd enthousiast ontvangen.

Potjiekos-wedstrijd

De afsluitende potjiekos-wedstrijd – een stoofpottraditie uit Zuid-Afrika – maakte de ervaring compleet. Hier draaide het om samenzijn, creativiteit en genieten.

Via de kust huiswaarts

Langs de prachtige kustlijn van Zuid-Afrika werd terug gereden naar Kaapstad. Onderweg stond er nog één stop op het programma, een bezoek aan het vooruitstrevende Benguela Cove in Walker Bay. Hoofdwijnmaker Johann Fourie nam de groep bij de hand en liet de state of the art wijnkelder zien. Daarna werden de wijnen uiteraard geproefd en er werd afgesloten met een gezellige lunch in het restaurant.

Mitra in de rol van ambassadeur

Voor Mitra-ondernemers was deze reis niet alleen leerzaam, maar ook inspirerend. Door persoonlijk kennis te maken met wijnmakers, druiven en bodems, groeit het vertrouwen in het product. De verhalen achter Lyngrove en Alvi’s Drift kunnen vanaf nu met nog meer enthousiasme en liefde worden gedeeld met klanten.

Het maakt het verschil tussen een fles wijn verkopen en een beleving meegeven. Deze ambassadeursrol is essentieel in een markt waar herkomst, smaak en kwaliteit steeds belangrijker worden voor de consument. De opgedane kennis geeft de winkeliers een voorsprong – en hun klanten iets om naar uit te kijken.

Bedankt

Langs deze weg willen wij Lyngrove, Alvi’s Drift en Benguela Cove hartelijk bedanken voor hun hartelijke ontvangst en de gastvrije manier waarop zij ons hebben ontvangen. Hun toewijding, enthousiasme en kennis maakten elk bezoek tot een inspirerende en smaakvolle ervaring.

Ook willen we alle Nederlandse deelnemers aan deze reis bedanken voor hun betrokkenheid, gezelligheid en bijdrage aan het slagen van deze bijzondere wijnreis. We kijken terug op een geslaagde reis vol mooie ontmoetingen, prachtige wijnen en leuke momenten.

Wijnen De Monnik Dranken

Bekijk ons assortiment wijnen

Wijn assortiment De Monnik Dranken

Als wijnimporteur c.q. wijngroothandel hebben wij de laatste jaren een veelomvattend portfolio kunnen opbouwen.

Mede dankzij de expertise van ons Brand Management team beschikt De Monnik Dranken over een uitgebreid assortiment kwaliteitswijnen voor horeca, slijterij & wijnhandel.

 

Lees meer over ons aanbod wijnen

 

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top