Monnik Wine Experience 2025: Een inspirerende dag met heel veel wijn
Op maandag 10 maart 2025 vond de 8e editie van de Monnik Wine Experience plaats in het gloednieuwe Experience Centre van De Monnik Dranken in Oldenzaal. Dit jaarlijkse wijnevent, speciaal voor slijters, wijnhandelaren en horeca-ondernemers, bood een unieke kans om de nieuwste toevoegingen aan het assortiment van De Monnik Dranken te proeven en te ontdekken.
Een wereld aan wijn: 584 wijnen te proeven
Tijdens de Monnik Wine Experience 2025 presenteerden 43 wijnproducenten uit alle windstreken een breed, gevarieerd assortiment. In totaal stonden er 584 wijnen open om door de aanwezige wijnprofessionals geproefd en beoordeeld te worden. Dit jaar maakten ook verschillende nieuwe wijnhuizen hun opwachting, waardoor het aanbod nog breder en interessanter was dan voorgaande edities.
Champagne, Galicië en alcoholvrij
Onder de nieuwkomers bevonden zich onder andere Champagne Lanson, een gerenommeerd champagnehuis met een rijke historie en diverse wijnhuizen uit Galicië, Spanje, zoals Quinta Couselo (Rías Baixas), Pazo Casanova (Ribeiro) en Ponte da Boga (Ribeira Sacra).
Daarnaast werden de bijna 400 bezoekers verrast met de introductie van de Me Gusta wijnen uit Zuid-Spanje en de wijnen van Divin No/Low, een innovatief alcoholvrij alternatief uit de Loire-streek in Frankrijk.
Inhoudsopgave
- Een wereld aan wijn: 584 wijnen te proeven
- Experience Centre
- Frankrijk
- Spanje
- Duitsland, Oostenrijk en Luxemburg
- Italië
- Nieuwe Wereldwijnen
- Masterclasses
- Nieuwe wijnen
- Horeca: meer marge op de wijnkaart
Experience Centre, Oldenzaal
Na edities op locaties zoals Slot Zeist, Paleis Soestdijk en Studio 21 in Hilversum vond de Monnik Wine Experience dit jaar plaats in het Experience Centre van De Monnik Dranken in Oldenzaal. Een unieke setting waar wijnliefhebbers in een sfeervolle omgeving konden kennismaken met een breed scala aan wijnen uit de hele wereld.
Proeven in een inspirerende omgeving
Het Experience Centre werd speciaal voor deze gelegenheid omgetoverd tot een wijnwalhalla. Bij binnenkomst werden de gasten direct ondergedompeld in de wereld van wijn, met proeftafels vol met wijn. Bezoekers konden op hun eigen tempo ontdekken, proeven en genieten.
Franse wijnhuizen op de Monnik Wine Experience 2025
Tijdens de 2025-editie van de Monnik Wine Experience waren er weer diverse Franse wijnhuizen aanwezig, elk met hun eigen karakter en specialiteiten.
Champagne
Zo presenteerde Champagne Rapeneau een breed scala aan champagnes, waaronder brut, demi-sec, rosé en millésimés. Champagne Lanson bracht met zijn frisse stijl champagnes een mooie aanvulling op het aanbod.
Bourgogne, Languedoc en Bergerac
Uit de Bourgogne was Laurent Ternynck van Domaine Mauperthuis aanwezig met verfijnde chardonnay en pinot noir. Ook uit andere regio’s was er volop keuze. Frank Flügge van Lorgeril uit de Languedoc toonde elegante wijnen, terwijl Château Bélingard de unieke kenmerken van Bergerac naar voren bracht.
Loire
Domaine du Pré Semelé bood een indrukwekkende selectie biologische Sancerre-wijnen en Nicolas Mazzesi van Domaine des Souterrains vertegenwoordigde de Loire met Chenonceaux en Touraine-wijnen.
De Spaanse wijnen (en Quinta de Chocapalha) stonden opgesteld voor de kluis in de hoek van het Experience Centre.
- Bodegas Portia, gevestigd in Ribera del Duero, liet de bezoekers kennismaken met hun expressieve wijnen. Dit moderne wijnhuis combineert innovatieve technieken met traditionele methoden, resulterend in wijnen met diepte en complexiteit.
- Condesa de Leganza bracht de frisheid van de verdejo-druif naar voren. Hun wijnen tonen de veelzijdigheid en uitstekende prijs/kwaliteit verhouding die de regio La Mancha te bieden heeft.
- Voor liefhebbers van biologische wijnen was er Wine by Nature, een coöperatie van 630 wijnboeren uit La Mancha. Zij presenteerden een selectie biologische wijnen die de toewijding aan duurzaamheid en kwaliteit benadrukten.
Spaanse wijnhuizen uit Galicië
Nieuw in het assortiment van De Monnik Dranken waren de wijnhuizen uit Galicië in het noordwesten van Spanje. Dit wijngebied staat bekend om zijn unieke terroirs en inheemse druivensoorten. Drie prominente wijnhuizen uit deze regio presenteerden hun wijnen en daar was veel belangstelling voor in Oldenzaal.
- Quinta Couselo, Rías Baixas - Dit historische wijnhuis produceert sinds 1864 wijnen in de subregio O Rosal. De albariño-druif speelt hier de hoofdrol, wat resulteert in frisse en aromatische wijnen die het karakter van de Rías Baixas weerspiegelen.
- Pazo Casanova, Ribeiro - Gelegen aan de rechteroever van de Miño-rivier, heeft dit wijngoed een geschiedenis van meer dan 250 jaar. Met de treixadura-druif als belangrijkste variëteit, produceren ze elegante wijnen die de essentie van de Ribeiro-regio vastleggen.
- Ponte da Boga, Ribeira Sacra - Dit wijnhuis maakt gebruik van de inheemse mencía-druif om wijnen te creëren die de unieke kenmerken van de Ribeira Sacra-regio benadrukken.
Duitsland, Oostenrijk en Luxemburg
Van Spanje en Portugal ging de wijnreis in het Experience Centre weer verder noordwaarts naar de wijnlanden Duitsland, Oostenrijk en Luxemburg.
De wijnproductie in deze landen combineert traditie en innovatie, resulterend in wijnen die wereldwijd gewaardeerd worden om hun frisheid, zuiverheid en expressieve terroir-invloed.
Italië
Vanuit de historische wijngebieden waar de Romeinen al wijngaarden aanlegden langs de Rijn, Moezel en Donau, voert de reis verder zuidwaarts naar Italië.
Hier, in het land waar wijn een essentieel onderdeel is van het dagelijks leven, vinden we een ongekende diversiteit aan druivenrassen en stijlen. Van de iconische wijnen als
Barolo en Brunello in het noorden tot de zonovergoten Primitivo en Nero d'Avola in het zuiden – Italië ademt wijntraditie.
Ook dit jaar waren er diverse gerenommeerde Italiaanse wijnhuizen aanwezig op de Monnik Wine Experience, vertegenwoordigd door hun eigen specialisten.
De Toscaanse wijntraditie werd vertegenwoordigd door Duccio Doggi (Villa Trasqua), die Chianti Classico onder de aandacht bracht en het echtpaar Alexander en Helen Biba (Viticcio), dat Bolgheri presenteerde.
Tot slot nam Giuseppe Barraco van Carlo Pellegrino de bezoekers mee naar Sicilië met een selectie van Grillo, Nero d’Avola en de iconische Marsala.
Met deze sterke vertegenwoordiging was Italië een belangrijk onderdeel van de Monnik Wine Experience, waarbij bezoekers niet alleen de wijnen konden proeven, maar ook de verhalen achter de wijnhuizen leerden kennen.
Van Zuid-Afrika tot Amerika
Uit Zuid-Afrika waren onder andere Richard Bradfield (Alvi’s Drift) en Louis & Hanlie Roos (Mooiplaas) aanwezig met een indrukwekkende selectie chenin blanc, pinotage en méthode cap classique. Adam Hatcher (Benguela Cove) presenteerde elegante wijnen uit Walker Bay, waaronder de kenmerkende Vinography-reeks.
- Argentinië werd vertegenwoordigd door Alicia Casale (Andeluna) en Nicola Patterson (Phebus), die de nadruk legden op malbec en torrontés uit Mendoza en Patagonië.
- Uit Chili lieten Felippe Toso & Francisco Javier Ruidiaz Moller (Viña Ventisquero) en Amélie namens Los Vascos de veelzijdigheid van sauvignon blanc, carmenère en gran reserva-wijnen zien.
- Nieuw-Zeeland werd vertegenwoordigd door Hugo Barkshire (Hunter’s Wines) met expressieve sauvignon blancs uit Marlborough.
- Tot slot brachten Laurel & Andy Quady (Quady Winery, VS) een reeks aromatische dessertwijnen mee, waaronder de beroemde essensia orange muscat en elysium black muscat.
Met deze internationale line-up was de Monnik Wine Experience een ware ontdekkingsreis door de Nieuwe Wereld.
Meer marge op de wijnkaart
Het belang van wijnkennis in de horeca
Tijdens de Monnik Wine Experience viel op dat naast veel slijterijklanten ook opvallend veel horecaondernemers en hun personeel aanwezig waren. Dit onderstreept het belang van wijnkennis in de horeca. Goed geïnformeerd personeel kan gasten beter adviseren, wat niet alleen bijdraagt aan een verhoogde wijnomzet, maar ook aan een betere gastbeleving.
Wijn is een beleving, en die begint bij de medewerkers. Hoe enthousiaster en deskundiger zij zijn, hoe groter de kans dat gasten net iets meer besteden aan een mooi glas of fles wijn. Het blijkt zelfs dat horecazaken waar personeel wijntrainingen volgt, vaker wijnen uit het hogere segment verkopen.
Trainingen en proeverijen
Om horecarelaties & slijterij/wijnwinkel-relaties te ondersteunen, stellen wij ons nieuwe Experience Centre in Oldenzaal beschikbaar voor trainingen en proeverijen. Hier kunnen medewerkers kennismaken met ons assortiment en leren hoe ze gasten op de juiste manier adviseren. Zo helpen we niet alleen bij het vergroten van de wijnkennis, maar ook bij het optimaliseren van de wijnomzet.
Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact op met Sterre Olde Monnikhof.
Wat doen wij?
De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel
Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer
Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur
Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.