Door naar content

Alles over alcoholvrije dranken

Alcoholvrije dranken zijn in opkomst! Een groeiende vraag naar een gezonde en bewuste levensstijl fungeren logischerwijs als één van de drijfveren voor de continue ontwikkelende categorie. Maar…. dat is niet het enige. Soms heb je gewoon even geen zin in een alcoholische drank, of je bent de aangewezen bestuurder, ook dan wil je gewoon kunnen genieten van een heerlijk drankje.

De oorsprong van alcoholvrije alternatieven

Het concept van alcoholvrije varianten op bestaande gedistilleerde dranken en cocktails begon in de late 20e eeuw. Naast het feit dat drankproducenten vernomen dat er interesse was in het een zorgeloos alternatief op de alcoholhoudende dranken, was de technologie ook eindelijk in staat om hoogwaardige alcoholvrije dranken te produceren.

Pioniers

In de jaren 1990 begonnen enkele pioniers in de drankenindustrie te experimenteren met het creëren van alcoholvrije varianten van bijvoorbeeld whisky en rum, maar ook cocktails en likeuren. Zo was het Belgische Grandes Distilleries de Charleroi (GDC) in 1988 één van de eersten die zo’n innovatief alcoholvrij merk - genaamd Funny - van cocktails en likeuren op de markt bracht.

Technologie

Tegenwoordig is de technologie op het gebied van destillatie- en smaakextractietechnieken enorm ontwikkeld. Hierdoor zijn producenten steeds beter in staat om de complexe smaken en aroma's van de variërende alcoholhoudende dranken te behouden in de alcoholvrije alternatieven.

Toenemende trend

Met de toenemende bewustheid voor persoonlijk welzijn in de afgelopen jaren, worden alcoholvrije alternatieven als een onmisbare trend gezien. Zo kan er ten alle tijden zorgeloos genoten worden van de favoriete drank of cocktail. De interactie tussen alcoholvrije en alcoholhoudende dranken is samenhangend, beiden versterken elkaar namelijk. De alcoholvrije opties bieden nieuwkomers in de wereld van dranken een goede transitie naar alcoholhoudende mogelijkheden. Net als het feit dat zo’n trend zorgt voor een hoge mate van innovatie bij producenten.

Horeca en mocktails

In deze toenemende trend zijn horecagelegenheden natuurlijk niet weg te denken. Vrijwel elke bar of restaurant biedt tegenwoordig wel een alcoholvrij alternatief van de alcoholhoudende dranken. Denk maar eens aan de mocktails die op praktisch elke cocktailkaart te vinden zijn. Bovendien beginnen steeds meer horecazaken naast de mocktails ook de traditionele dranken als whisky, rum en gin alcoholvrij aan te bieden.

Verkrijgbaarheid

De alcoholvrije dranken zijn naast de horecagelegenheden eigenlijk op elke relevante plek verkrijgbaar. Supermarkten, slijterijen en online drankenwebshops hanteren bijna allemaal een assortiment van alcoholvrije opties. De categorie blijft groeien en word steeds meer erkend als een belangrijke categorie binnen de drankenindustrie.

Zorgeloos genieten

Of u nu bewust op zoek bent naar een verfrissend alcoholvrij drankje of een nieuwe smaakervaring wilt ontdekken, de alcoholvrije categorie biedt een wereld van mogelijkheden om zorgeloos van te genieten. Ga op ontdekking en geniet van de voortreffelijke variatie van alcoholvrije dranken!

 

Back to top