Door naar content
Buffalo Trace Kentucky Straight Bourbon

Buffalo Trace is een straight bourbon whiskey uit de Amerikaanse staat Kentucky en wordt gemaakt van mais, rogge en gerst. De whiskey rijpt op nieuw Amerikaans eiken en ligt minimaal 8 jaar in de oude historische pakhuizen van de Buffalo Trace Distillery.

Aangenaam zoete straight bourbon

Het eindresultaat is een heerlijke bourbon. Aangenaam zoet van smaak, met tonen van bruine suiker, vanille, melasse en kruidige invloeden van het eikenhout. Buffalo Trace Kentucky Straight Bourbon is niet voor niets het vlaggenschip van de veelbekroonde Buffalo Trace Distillery!

Buffalo Trace Distillery

De Buffalo Trace Distillery is een icoon in de wereld van bourbon whiskey. Al meer dan 200 jaar maakt men uitstekende bourbon whiskey aan de oevers van de Kentucky rivier. De distilleerderij overleefde daarbij overstromingen, grote branden, verwoestende tornado’s en zelfs de drooglegging.

Bizons en pioniers

Door Indiana, Illinois en Kentucky liepen vroeger eeuwenoude routes met rondtrekkende bizons. De sporen die deze bizons achterlieten in de wildernis van Amerika leidden de eerste pioniers en ontdekkingsreizigers westwaarts door de toen nog onontdekte nieuwe wereld.

Eerbetoon

De locatie van de huidige distilleerderij was ooit voor de bizons een belangrijke plek om de Kentucky rivier over te steken. Als eerbetoon aan deze machtige bizons en de pioniers die de bizons richting westen volgden, is de naam van de distilleerderij in 1999 veranderd in Buffalo Trace Distillery.

Oudste distilleerderij van Amerika

De Buffalo Trace Distillery is de oudste – continue producerende – distilleerderij van Amerika. De geschiedenis van de distilleerderij begint bij Harrison Blanton en via belangrijke namen als Colonel E.H. Taylor, George T. Stagg en Albert B. Blanton ontstaat uiteindelijk de Buffalo Trace Distillery zoals wij die vandaag de dag kennen.

1812 | Harrison Blanton

In 1775 werd er op de huidige locatie van de distilleerderij een nederzetting (Leestown) gesticht. Het is aannemelijk dat men in Leestown ook gelijk begon met het distilleren van whiskey. Het oudste gebouw op het huidige terrein dateert echter uit 1790. En de eerste ‘echte’ commerciële distilleerderij werd in 1812 gebouwd door Harrison Blanton.

1870 | Old Fire Copper Distillery - Colonel E.H. Taylor

In 1870 kocht Colonel E.H. Taylor de - op de oostelijke oever van de Kentucky rivier gelegen - distilleerderij. Er werd op dat moment al op industriële schaal gedistilleerd.

Taylor was ervan overtuigd dat de beste whiskey wordt geproduceerd in ouderwetse hout gestookte koperen ketels. Dat is de reden dat hij de naam van de distilleerderij veranderde naar Old Fire Copper Distillery(O.F.C.).

En hoewel het al een relatief moderne distilleerderij was investeerde hij flink in koperen fermentatietanks, column stills en een door stoom aangedreven verwarmingssysteem in de pakhuizen. Deze belangrijke innovaties op whiskeygebied werden rond deze tijd geïntroduceerd.

1904 | George T. Stagg Distillery

De investeringen van Colonel E.H. Taylor leidden tot grote financiële problemen. Hij werd daarbij gered door George T. Stagg, een zakenman uit St. Louis in Missouri. Hij handelde in whiskeyvaten, onder andere van de O.F.C. Distillery.

In 1887 werd Stagg eigenaar van de distilleerderij, terwijl E.H. Taylor nauw betrokken bleef bij het verder ontwikkelen van de distilleerderij.

In 1904 werd de naam O.F.C. Distillery gewijzigd in George T. Stagg Distillery. In deze tijd werd er al een kwalitatief goede premium whiskey gedistilleerd.

Carlisle Distillery & Kentucky River Distillery
Op hetzelfde terrein lag nóg een distilleerderij. Deze werd in 1879 – 1880 gebouwd in opdracht van E.H. Taylor en lag ten noorden van de O.F.C Distillery / George T. Stagg Distillery.
In 1898 werd de naam van deze distilleerderij gewijzigd van Carlisle Distillery naar Kentucky River Distillery. Na een aantal renovaties was men in staat om grote hoeveelheden goedkope whiskey te produceren. Deze distilleerderij verdwijnt rond de drooglegging (1920 tot 1933) in de geschiedenisboeken.

Albert B. Blanton en de drooglegging

De George T. Stagg Distillery overleefd de drooglegging wel. Dat was mede te danken aan Albert B. Blanton. Hij kreeg het voor elkaar om tijdens de drooglegging een vergunning te krijgen om whiskey te produceren voor medische doeleinden.

Albert B. Blanton

Albert B. Blanton’s leven speelde zich grotendeels af op de distilleerderij. Hij begon in 1897 op 16-jarige leeftijd als kantoorhulp, klom via diverse functies steeds verder omhoog. In 1912 werd hij manager van de productiefaciliteit en in 1921 werd hij directeur van de George T. Stagg Distillery. In 1952 gaat Albert B. Blanton, na een dienstverband van meer dan 55 jaar, met pensioen.

Onder zijn leiding overleefde de distilleerderij o.a. de drooglegging, de crisis van begin jaren ’30, een verwoestende overstroming in 1937 en de 2e Wereldoorlog.

Grote pakhuizen

Daarnaast zorgde hij voor een enorme groei van wat nu de Buffalo Trace Distillery is. Zo was hij verantwoordelijk voor de bouw van 6 grote pakhuizen met elk een capaciteit van 50.000 vaten. Ook zorgde hij ervoor dat de distilleerderij werd aangesloten op de – inmiddels niet meer bestaande - Frankfort and Cincinnati Railroad.

Elmer T. Lee, een legende in de bourbonwereld

Elmer T. Lee is een ware whiskey legende. Voordat hij in 1949 zijn carrière bij de George T Stagg Distillery begon was hij piloot bij de Amerikaanse luchtmacht en volgde hij een technische studie aan de University of Kentucky.

Master Distiller

In 1949 trad Elmer T. Lee in dienst bij de George T. Stagg Distillery, zoals de Buffalo Trace Distillery destijds nog heette. Lee werkte zich langzaam steeds verder op. Van het onderhoud van de machines tot toezichthouder. In 1969 werd hij benoemd tot Distillery Manager en in 1981 werd Lee Master Distiller.

Ontwerp een nieuwe bourbon

In 1984 kreeg hij een belangrijke opdracht; ontwerp een bourbon die naast de beste cognacs en Scotch whisky’s zou kunnen staan.

Elmer T. Lee was op dat moment al een legende, maar deze opdracht leek onmogelijk. Na een lange periode van groei toonde de markt voor bourbon al 30 jaar een neerwaartse spiraal. Jongeren zagen bourbon destijds als ouderwetse drank, gedronken door oude mannen.

Single barrel bourbon

Voor inspiratie wendde Lee zich tot het verleden. Albert T Blanton, één van zijn voorgangers, had de invloed van de grote stenen pakhuizen op de bourbon zo goed begrepen dat hij kon voorspellen welke vaten bijzonder rijke en rijpe whiskey produceerden. Blanton zette deze vaten destijds opzij om te bottelen voor zijn vrienden en zakelijke partners.

Lee besloot hetzelfde te doen, maar dan voor het grote publiek. Hij zou de vaten persoonlijk selecteren en ze vervolgens rechtstreeks uit het vat bottelen. Als bewijs van echtheid werden de details van elk vat met de hand op elk etiket geschreven. Hij noemde de bourbon Blanton’s en dit was ’s werelds eerste single barrel bourbon.

Buffalo Trace Distillery, een nieuw begin

In 1992 werd de distilleerderij overgenomen door de Sazerac Company. Een familiebedrijf dat halverwege de 19e eeuw wordt opgericht in New Orleans.

Alle gebouwen op het enorme terrein worden grondig gerenoveerd en wanneer dit alles in 1999 gereed is wordt de naam aangepast naar Buffalo Trace Distillery. Dit als eerbetoon aan de machtige bizons en de pioniers die deze bizons richting westen volgden naar ‘The Great Plains’.

Distillery of the Year

Na jaren van neergang luidt de overname door Sazerac een nieuwe periode voor de distilleerderij in. In 2000 werd de Buffalo Trace Distillery – als eerste Amerikaanse distilleerderij ooit – verkozen tot ‘Distillery of the Year’.

The world's most awarded distillery’

Vele prijzen en awards volgen in de loop der jaren en tegenwoordig noemt men de distilleerderij liefkozend ‘the world's most awarded distillery’.

Harlen Wheatley

Eén van de mannen achter het huidige succes van de distilleerderij is Harlen Wheatley. Hij kwam in 1995 als supervisor bij de distilleerderij te werken, werd Distillery Manager in 2000 en promoveerde in 2005 tot Master Distiller. Daarmee werd hij de 6e Master Distiller van de distilleerderij sinds de Amerikaanse Burgeroorlog.

National Historic Landmark

In 2013 wordt de Buffalo Trace Distillery (en de overige 109 gebouwen op het terrein) benoemd tot National Historic Landmark. Een prachtige beloning voor de vele werkzaamheden op en rondom de distilleerderij.

De distilleerderij is dan al jaren een toeristische trekpleister en is meerdere keren verkozen tot Visitor Attraction of the Year. Jaarlijks komen er meer dan 30.000 bezoekers naar Buffalo Trace. Zij kunnen zich via diverse rondleidingen mee laten voeren door de grote historie van de distilleerderij en kennismaken met whiskey’s die hier geproduceerd worden, zoals Eagle Rare, Sazerac Rye en natuurlijk Buffalo Trace Kentucky Straight Bourbon.

Without any doubt, the bourbon of the Buffalo Trace Distillery represents some of the world’s finest whiskey.

- Jim Murray in Jim Murray’s Complete Book of Whiskey -

 

 

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact op met ons.
Onze medewerkers staan voor u klaar.

Back to top