Door naar content

Alles over cachaƧa

CachaƧa, dat wordt uitgesproken als kah-sah-sja, komt uit Braziliƫ. 1,5 biljoen liter van de totale consumptie vindt plaats in eigen land, ten opzichte van 15 miljoen liter over de hele wereld.

Sommigen noemen cachaƧa ook wel een pittige rum. Echter kent rum een ander productieproces. CachaƧa wordt uitsluitend van versgeperst suikerrietsap vervaardigd, terwijl rum daarnaast op basis van suikerrietsiroop of melasse gemaakt wordt.

De fermentatie, het omzetten van suikerriet in alcohol, van cachaƧa voltrekt zich uitsluitend in de openlucht, waar natuurlijke gisten zorgen voor het fermentatieproces. Dit zorgt voor een volle, intense smaak.Ā Twee andere aspecten die in het rijpingsproces de smaak bepalen, zijn de duur van de rijping en het houtsoort die gebruikt wordt voor de rijping.Ā 

Klassieke en gerijpte cachaƧa

Klassieke cachaƧa

De klassieke variant is helder van kleur. De gistcellen die gebruikt worden in het productieproces zijn van invloed op het karakter van de drank. Ditzelfde geldt voor het houtsoort wanneer de drank op vaten rijpt en de lengte van deze rijpingsperiode. Na het gistproces wordt de klassieke variant direct vermengd en gebotteld. Hierdoor is de suikerrietsmaak erg overheersend en kan deze wat scherp smaken. De klassieke variant wordt veel gebruikt om cocktails mee te maken.

Gerijpte cachaƧa

De kleur van de gerijpte cachaƧa is (licht)bruin of wat geel. Na het gisten wordt de gerijpte variant direct ter rijping in houten vaten opgeslagen, waarbij meer dan 20 houtsoorten voor de rijping gebruikt worden. Iedere houtsoort geeft diens eigen, unieke invloeden af, waardoor de smaken ontzettend uiteenlopen. De drank rijpt gemiddeld voor drie jaar, waarna deze gebotteld wordt. De smaak is na deze periode rijker en vooral zachter. De gerijpte cachaƧa heeft een toegankelijke smaak en kan zowel puur gedronken worden, als in een mix. Er bestaan varianten die 15 jaar lang gerijpt hebben in meerdere soorten vaten en vaak als premium cachaƧa omschreven worden.

Floor
Neem contact op met onze cachaca-specialist Floor

Festivals & Beurzen

Whisky Weekend Twente 2025
21 & 22 mrt 2025

Whisky Weekend Twente 2025

Op vrijdag 21 en zaterdag 22 maart 2025 vindt de 12e editie van Whisky Weekend Twente plaats. Het gezellige festival wordt opnieuw gehouden in het stadion van Heracles in Almelo en belooft wederom een hoogtepunt te worden voor whiskyliefhebbers. Uiteraard is De Monnik Dranken weer goed vertegenwoordigd met een gevarieerd aanbod aan exclusieve whiskyā€™s!

Alle Festivals & Beurzen

Proeverijen

Monnik Wine Experience 2025
10 maart 2025

Monnik Wine Experience 2025

Op maandag 10 maart 2025 vindt de jaarlijkse Monnik Wine Experience plaats in ons gloednieuwe Experience Centre aan de Zwollestraat 15 in Oldenzaal. Deze inspirerende dag staat in het teken van nieuwe ontdekkingen, verfijnde smaken en het verrijken van uw assortiment met ons uitgebreide wijnportfolio.

Alle Proeverijen

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact op met ons.
Onze medewerkers staan klaar voor u.

Back to top