Alles over cachaƧa
CachaƧa, dat wordt uitgesproken als kah-sah-sja, komt uit Braziliƫ. 1,5 biljoen liter van de totale consumptie vindt plaats in eigen land, ten opzichte van 15 miljoen liter over de hele wereld.
Sommigen noemen cachaƧa ook wel een pittige rum. Echter kent rum een ander productieproces. CachaƧa wordt uitsluitend van versgeperst suikerrietsap vervaardigd, terwijl rum daarnaast op basis van suikerrietsiroop of melasse gemaakt wordt.
De fermentatie, het omzetten van suikerriet in alcohol, van cachaƧa voltrekt zich uitsluitend in de openlucht, waar natuurlijke gisten zorgen voor het fermentatieproces. Dit zorgt voor een volle, intense smaak.Ā Twee andere aspecten die in het rijpingsproces de smaak bepalen, zijn de duur van de rijping en het houtsoort die gebruikt wordt voor de rijping.Ā
Klassieke en gerijpte cachaƧa
Klassieke cachaƧa
De klassieke variant is helder van kleur. De gistcellen die gebruikt worden in het productieproces zijn van invloed op het karakter van de drank. Ditzelfde geldt voor het houtsoort wanneer de drank op vaten rijpt en de lengte van deze rijpingsperiode. Na het gistproces wordt de klassieke variant direct vermengd en gebotteld. Hierdoor is de suikerrietsmaak erg overheersend en kan deze wat scherp smaken. De klassieke variant wordt veel gebruikt om cocktails mee te maken.
Gerijpte cachaƧa
De kleur van de gerijpte cachaƧa is (licht)bruin of wat geel. Na het gisten wordt de gerijpte variant direct ter rijping in houten vaten opgeslagen, waarbij meer dan 20 houtsoorten voor de rijping gebruikt worden. Iedere houtsoort geeft diens eigen, unieke invloeden af, waardoor de smaken ontzettend uiteenlopen. De drank rijpt gemiddeld voor drie jaar, waarna deze gebotteld wordt. De smaak is na deze periode rijker en vooral zachter. De gerijpte cachaƧa heeft een toegankelijke smaak en kan zowel puur gedronken worden, als in een mix. Er bestaan varianten die 15 jaar lang gerijpt hebben in meerdere soorten vaten en vaak als premium cachaƧa omschreven worden.
Festivals & Beurzen
Horecava 2025
Van 13 tot en met 16 januari 2025 opent de RAI Amsterdam haar deuren voor de Horecava, het grootste evenement voor professionals in de foodservice-industrie. Natuurlijk is De Monnik Dranken ook aanwezig op deze jaarlijks terugkerende beurs trekt de Horecava duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland, die op zoek zijn naar de nieuwste trends, producten en innovaties in de horeca.
Wat wij doen
De kracht van De Monnik Dranken
Ask away!
Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?
Neem gerust contact op met ons.
Onze medewerkers staan klaar voor u.