Door naar content
Plomari

Het Griekse eiland Lesbos, en bij uitstek het dorp Plomari, heeft een lange geschiedenis in het maken van ouzo. Vandaag de dag wordt hier ouzo geproduceerd en gedistilleerd door Griekse families op dezelfde traditionele manier als in het begin van de 19e eeuw. Plomari wordt dan ook niet voor niets ‘the home of ouzo’ genoemd.

Het eiland

Lesbos ligt geografisch gezien tussen Europa en Azië en was daardoor een vooraanstaande commerciële haven in de 19e eeuw. De inwoners waren zeilers en kooplieden van een welvarende klasse en wie de geneugten van het leven intens wisten te waarderen. Deze factoren, gecombineerd met het vruchtbare land van Lesbos met een rijke variëteit aan kruiden en zaden, hielpen de lokale producenten ouzo van uitzonderlijke kwaliteit te creëren. De productie van ouzo in Plomari groeide, maar door de vele zeilers en kooplieden groeide ook de handel en export wereldwijd!

Isidoros Arvanitis

Isidoris Arvanitis was een volhardende en perfectionistische Plomariaan, die zich de creatie voorstelde van een Ouzo welke zich zou onderscheiden van alle anderen en door heel Griekenland en over de hele wereld werd geprezen. Met dit doel voor ogen ging hij in 1894 op zoek naar de ideale ingrediënten om het perfecte recept mee te maken. Na verre reizen over de hele wereld en talloze distillatie experimenten, creëerde hij het beroemde en geheime recept van Plomari Ouzo. Met unieke ingrediënten, welke hij in de juiste verhoudingen combineerde, gaf Isidoros zijn Ouzo de kenmerken welke hij voor ogen had: een smaak verbonden met traditie en een distillaat zo helder als de Egeïsche zee!

Het unieke recept bewaarde Isidoros als een goed bewaard geheim en vertrouwde hij aan zijn kinderen en kleinkinderen toe als zijn meest kostbare bezit. Tegenwoordig weet slechts één persoon van de distilleerderij alle onderdelen van Plomari Ouzo. De zaden, kruiden en verhoudingen welke tegenwoordig worden gebruikt zijn exact hetzelfde als in 1894.

De anijsplant

In totaal zijn er meer dan 15 zaden en kruiden te vinden op Lesbos, waarbij anijs het meest voorkomt. De anijs welke gebruikt voor de productie van Plomari Ouzo, is van de hoogste kwaliteit. Het wordt verbouwd op de velden welke in het bezit zijn van de distilleerderij en is tevens een gecertificeerd product van biologische landbouw. De nabijheid van de zee van Kalloni zorgt voor de nodige koelte. Vooral in de langdurige zomerperiode, wanneer het land letterlijke ‘grenst’ aan de zeebries, biedt dit de ideale omstandigheden voor de groei van anijs.

Traditionele distillatie

De productie van Plomari Ouzo is een waar ritueel. Het gebeurt op exact dezelfde manier als in 1894, in een kleine handgemaakte koperen still welke vandaag de dag nog steeds door dezelfde familie van kopersmids worden gemaakt. In totaal zijn er maar liefst 18 van deze kleine koperen stills in de distilleerderij van Plomari. De reden is dat een kleinere still tot een superieur distillaat leidt. Door het gebruik van 18 stills kan de distilleerderij het volume opschroeven en tevens de excellente kwaliteit waarborgen.

Ouzo van Plomari wordt dubbel gedistilleerd, waarbij elke distillatie maar liefst negen uur duurt: “The slower the process, the better the distillate”. Het hoofd en de staart van de distillatie – het eerste en laatste deel – worden vervolgens verwijderd, waarbij vervolgens alleen het ‘hart’ van de distillatie overblijft. Dit is het beste en meest smaakvolle deel van het distillaat. De combinatie van alle bovengenoemde factoren geeft Plomari ouzo zijn uitgesproken aroma en smaak!

Website: https://www.ouzoplomari.gr/en/plomari

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact op met ons.
Onze medewerkers staan voor u klaar.

Back to top