Door naar content
Transcontinental Rum Line

De Transcontinental Rum Line is een reeks small batch en single cask releases, waarbij de rum deels in het Caribische gebied en deels in Europa heeft gerijpt. De rum is afkomstig van diverse landen uit het Caribische gebied, zoals bijvoorbeeld Barbados, Jamaica, Fiji, Guadeloupe en Guyana.

Deze reeks is geïnspireerd op de historische reizen van de rumvaten, tussen de Nieuwe Wereld en de Oude Wereld. Op elke fles staat aangegeven hoe lang de rum in tropisch gebied heeft gerijpt en hoe lang in Europa. Vanaf de plaats van productie werd de rum om economische en technische redenen naar Europa getransporteerd.

Economisch

De rum rijpt zachtjes onder invloed van een landklimaat en de gerijpte rum verdampt langzamer.

Technisch

De onmiskenbare expertise van de cellar masters van de Franse cognac huizen en Schotse whiskydistilleerderijen maakten het creëren van unieke expressies mogelijk. Een andere reden: de beschikbaarheid van vaten.

Veelzijdigheid rum

De groeiende populariteit van rum is onder meer te danken aan de enorme veelzijdigheid. Er zijn veel uiteenlopende smaken en stijlen. Rum is in grofweg drie stijlen in te delen: de Engelse, de Spaanse en de Franse. Deze indeling hangt samen met de kolonisatie van destijds, iedere regio had typische smaken, aroma’s, distilleermethodes en tradities. Iedere stijl heeft daardoor een bepaald smaakprofiel, maar zoals gezegd; rum is veelzijdig, dus er zijn ook veel uitzonderingen. Hieronder een overzicht van de verschillende rum stijlen.

Spaanse stijl

De Spaanse stijl is de meest voorkomende manier van rum maken. De rum wordt gemaakt van molasse, een stroperig bijproduct van rietsuiker. Voor het stoken worden meestal column stills gebruikt. De rum wordt opgeslagen in houten vaten. Vanwege de tropische weersomstandigheden in het Caribische gebied verdampt er nogal wat rum uit de vaten. Dit wordt middels het Spaanse solera-systeem, bekent uit de sherry productie, weer aangevuld. De smaak (denk aan honing, karamel en rozijnen) is vaak wat lichter, ronder en zachter dan de hieronder genoemde Engelse stijl. Deze stijl is gebruikelijk in landen als Panama en Guatemala, waarbij de leeftijd op het etiket meestal de oudste rum in de blend is. Een mooi voorbeeld van de Spaanse stijl is Transcontinental Rum Panama Batch III.

Engelse stijl

De Engelse stijl lijkt veel op de Spaanse stijl, maar de rum rijpt langer op houten vaten. Hierdoor is de Engelse stijl rum vaak donkerder van kleur, sterk in smaak en heeft het een kruidig, levendig en krachtig aroma. De rum heeft over het algemeen een hoge kwaliteit en rijke aroma’s. Ook zijn het vaak blends van verschillende jaren, om de smaak van de rum perfect uit te balanceren. Het complete arbeidsproces is erg intensief, maar dit komt de kwaliteit van de rum zeker ten goede en dat wordt wereldwijd gewaardeerd! Bij de Engelse stijl wordt de leeftijd van de jongste rum uit de blend op het etiket vermeldt. Een mooi voorbeeld van de Engelse stijl is El Dorado Rum uit Guyana, maar ook Transcontinental Rum Barbados 2012 valt in deze categorie.

Franse stijl

De Franse rumstijl ‘Rum Agricole’ wordt uitsluitend gemaakt van het sap van suikerriet. Deze rum wordt gemaakt in (voormalige) Franse overzeese gebieden, zoals Guadeloupe, Haïti en Martinique. Bij deze methode maakt men over het algemeen gebruik van de column still. De Agricole Rum, zoals Neisson Rhum, Clairin Rhum of Transcontinental Rum Guadeloupe 2013 is doorgaans fruitig, intens en heeft een bloemig karakter. Net als bij de Spaanse stijl wordt de oudste rum op het etiket vermeld.

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact op met ons.
Onze medewerkers staan voor u klaar.

Back to top