Balblair wordt ook wel de âtrue Highland spiritâ genoemd. Dat is een mooi compliment voor deze heerlijke, vriendelijke en toegankelijke whisky uit de noordelijke Hooglanden.
Schilderachtige omgeving
Zelden vind je een distilleerderij in een meer schilderachtige en ongerepte omgeving. Balblair ligt aan de oevers van de prachtige Dornoch Firth in de schaduw van de ruige Struie Hill.
Balblair stamt oorspronkelijk uit 1790 en is daarmee Ă©Ă©n van de oudste distilleerderijen van Schotland. Het is een plek vol historie.
Tijd
Voor het produceren van de whiskyâs neemt men aan de oevers van Dornoch Firth ook de tijd.
Het fermentatieproces duurt maar liefst 62 uur en het distilleren van de new make spirit in de bijzondere bolvormige distilleerketels neemt 4,5 uur in beslag. Hierdoor ontstaat het voor Balblair zo kenmerkende zachte en fruitige karakter.
De vaten worden vervolgens opgeslagen in traditionele pakhuizen met aarden vloer. Dit zorgt voor perfecte omstandigheden en een langzame en zachte rijping.
Geschiedenis Balblair
John Ross was een boer in de Highlands van Schotland. Aan het einde van de 18e eeuw besloot hij om â naast zijn werkzaamheden als boer â whisky te gaan stoken.
In 1790 werd er een distilleerderij gebouwd naast zijn boerderij. En in de daaropvolgende jaren ging het werk op de boerderij en de distilleerderij over van vader op zoon.
Spoorlijn
In de 19e eeuw veranderde er veel voor de Balblair distilleerderij. In 1862 legde The Highland Railway Company een spoorlijn aan tussen Inverness en Ardgay. Dit bood nieuwe mogelijkheden voor de distilleerderij.
Toen in 1894 James Ross (kleinzoon van John) de gebouwen van de distilleerdij en boerderij verpachtte aan Alexander Cowan, een wijnhandelaar uit Inverness, werd besloten om een halve mijl verderop een nieuwe distilleerderij te bouwen.
Er werd flink geĂŻnvesteerd in gebouwen en apparatuur. Door de nieuwe ligging waren kolen en gerst makkelijker aan te voeren en kon de whisky sneller zijn weg naar de klanten vinden.
Mineur
Het einde van de eeuw zag er rooskleurig uit voor Balblair. Het begin van de volgende echter niet. Het was zelfs zo erg dat in 1911 werd besloten om de productie van distilleerderij stil te leggen. In 1932 werd de laatste druppel whisky uit de warehouses verkocht en daarna wachtte de distilleerderij geduldig op betere tijden.
Nieuwe toekomst
Na de oorlog zag het leven er weer een stuk rooskleuriger uit en eind jaren â40 kreeg de distilleerderij een nieuwe eigenaar. Robert James âBertieâ Cumming, een advocaat uit Banff, kocht de distilleerderij en de productie werd in 1948 hervat. The True Highland Spirit lives on!
Hoewel de trein sinds de jaren zestig niet meer stopt in Edderton en er verschillende eigenaren volgen, gaat het goed met de distilleerderij.
In 1980 wordt er zelfs extra geĂŻnvesteerd in Balblair, terwijl in diezelfde periode veel andere distilleerderijen moeten sluiten.
Lokaal
De distilleerderij is in zijn bestaan altijd belangrijk geweest voor de lokale bevolking. Ook nu nog werken er in het team van John MacDonald vooral mensen uit de omgeving van Edderton. In zowel het productieteam als bij de tour guides werken nog steeds mensen uit de familie Ross. EĂ©n van de âstill menâ heet zelfs John Ross.
Craigroy Burn
Niet alleen de mensen zijn lokaal. Ook het water en gerst komen uit de directe omgeving. Het water stroomt via de Craigroy Burn langs de distilleerderij en de gerst komt in een straal van 40 mijl van de distilleerderij vandaan.
Wat doen wij?
De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken
Groothandel
Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.
Merkenbouwer
Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ââheritageââ.
Importeur
Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.
Ask away!
Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?
Neem gerust contact op met ons.
Onze medewerkers staan voor u klaar.