Door naar content
Balblair Highland Single Malt Whisky

Balblair wordt ook wel de ‘true Highland spirit’ genoemd. Dat is een mooi compliment voor deze heerlijke, vriendelijke en toegankelijke whisky uit de noordelijke Hooglanden.

Schilderachtige omgeving

Zelden vind je een distilleerderij in een meer schilderachtige en ongerepte omgeving. Balblair ligt aan de oevers van de prachtige Dornoch Firth in de schaduw van de ruige Struie Hill.

Balblair stamt oorspronkelijk uit 1790 en is daarmee één van de oudste distilleerderijen van Schotland. Het is een plek vol historie.

oude Picten en het Z-Rod-symbool

oude Picten en het Z-Rod-symbool

Clach Biorach

Verstrijken van tijd

Buiten de distilleerderij staat de oude Clach Biorach. Deze meer dan 4.000 jaar oude staande steen werd gebruikt als verzamelplaats voor de oude Picten.

Zij graveerden hun intrigerende Z-Rod-symbool in de steen. Dit unieke symbool vertegenwoordigt ‘het verstrijken van de tijd’ en komt ook veelvuldig terug op de verpakkingen van de Balblair whisky’s.

 

 

 

 

Tijd

Voor het produceren van de whisky’s neemt men aan de oevers van Dornoch Firth ook de tijd.

Het fermentatieproces duurt maar liefst 62 uur en het distilleren van de new make spirit in de bijzondere bolvormige distilleerketels neemt 4,5 uur in beslag. Hierdoor ontstaat het voor Balblair zo kenmerkende zachte en fruitige karakter.

De vaten worden vervolgens opgeslagen in traditionele pakhuizen met aarden vloer. Dit zorgt voor perfecte omstandigheden en een langzame en zachte rijping.

Balblair core-range

Open en warm, ingetogen en toch zelfverzekerd

Balblair. True Highland Spirit.

De whisky’s van Balblair weerspiegelen de plaats waar ze gemaakt worden en de mensen die hier al generaties lang leven. Open en warm, ingetogen en toch zelfverzekerd.

Core-range Balblair

De core-range van Balblair bestaat uit vier whisky’s; 12, 15, 18 en 25 jaar oud. Alle whisky’s beginnen hun rijpingsproces op ex-bourbonvaten.

 

 

 

 

 

Geschiedenis Balblair

John Ross was een boer in de Highlands van Schotland. Aan het einde van de 18e eeuw besloot hij om – naast zijn werkzaamheden als boer – whisky te gaan stoken.

In 1790 werd er een distilleerderij gebouwd naast zijn boerderij. En in de daaropvolgende jaren ging het werk op de boerderij en de distilleerderij over van vader op zoon.

Spoorlijn

In de 19e eeuw veranderde er veel voor de Balblair distilleerderij. In 1862 legde The Highland Railway Company een spoorlijn aan tussen Inverness en Ardgay. Dit bood nieuwe mogelijkheden voor de distilleerderij.

Toen in 1894 James Ross (kleinzoon van John) de gebouwen van de distilleerdij en boerderij verpachtte aan Alexander Cowan, een wijnhandelaar uit Inverness, werd besloten om een halve mijl verderop een nieuwe distilleerderij te bouwen.

Er werd flink geïnvesteerd in gebouwen en apparatuur. Door de nieuwe ligging waren kolen en gerst makkelijker aan te voeren en kon de whisky sneller zijn weg naar de klanten vinden.

Mineur

Het einde van de eeuw zag er rooskleurig uit voor Balblair. Het begin van de volgende echter niet. Het was zelfs zo erg dat in 1911 werd besloten om de productie van distilleerderij stil te leggen. In 1932 werd de laatste druppel whisky uit de warehouses verkocht en daarna wachtte de distilleerderij geduldig op betere tijden.

Nieuwe toekomst

Na de oorlog zag het leven er weer een stuk rooskleuriger uit en eind jaren ’40 kreeg de distilleerderij een nieuwe eigenaar. Robert James “Bertie” Cumming, een advocaat uit Banff, kocht de distilleerderij en de productie werd in 1948 hervat. The True Highland Spirit lives on!

Hoewel de trein sinds de jaren zestig niet meer stopt in Edderton en er verschillende eigenaren volgen, gaat het goed met de distilleerderij.

In 1980 wordt er zelfs extra geïnvesteerd in Balblair, terwijl in diezelfde periode veel andere distilleerderijen moeten sluiten.

Lokaal

De distilleerderij is in zijn bestaan altijd belangrijk geweest voor de lokale bevolking. Ook nu nog werken er in het team van John MacDonald vooral mensen uit de omgeving van Edderton. In zowel het productieteam als bij de tour guides werken nog steeds mensen uit de familie Ross. Eén van de ‘still men’ heet zelfs John Ross.

Craigroy Burn

Niet alleen de mensen zijn lokaal. Ook het water en gerst komen uit de directe omgeving. Het water stroomt via de Craigroy Burn langs de distilleerderij en de gerst komt in een straal van 40 mijl van de distilleerderij vandaan.

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact op met ons.
Onze medewerkers staan voor u klaar.

Back to top