Door naar content
Exceptional Single Casks van Douglas Laing

Exceptional Single Casks Douglas Laing

Gerenommeerde Schotse distilleerderijen, zoals Laphroaig Bowmore en al gesloten distilleerderijen als Port Ellen vertrouwen hun kostbare whisky toe aan onafhankelijke bottelaar Douglas Laing. In de wetenschap dat de whisky gebotteld wordt, zoals zij het ook zouden hebben gedaan; zonder toegevoegde kleurstoffen en zonder koude filtratie toe te passen.

Grote voorraad

Douglas Laing beschikt over een enorm assortiment whiskyvaten. Allemaal afkomstig van diverse distilleerderijen uit de 5 Schotse whiskyregio’s. De whiskyvaten zijn 10, 20, tot zelfs 50 jaar geleden weggelegd om te rijpen. Zij vormen de basis voor de Exceptional Single Casks. Welke vervolgens weer onderverdeeld kunnen worden in series: Provenance, Old Particular en als laatste de Extra Old Particular.

Whiskyregio’s

De regio’s waar deze whisky’s worden gedistilleerd kunnen een aanzienlijke invloed hebben op het karakter van de whisky. Zo zijn de whisky’s afkomstig van het eiland Islay vaak zwaar geturfd, met een ziltig, maritiem karakter. De Lowland whisky’s daarentegen zijn wat lichter qua smaak en hebben meestal fruitige kenmerken. Door middel van gekleurde etiketten worden deze verschillende karakters benadrukt.

Provenance

Provenance vormt de ‘basis-serie’ van de Exceptional Single Casks. Deze whisky’s hebben een leeftijd variërend van ongeveer 6 tot 14 jaar oud. Daarnaast is elke fles gebotteld op 46%. De Provenance-serie biedt een toegankelijke, uitstekende introductie in de fascinerende wereld van Single Cask Single Malt Scotch Whisky’s. De naam ‘Provenance’ betekent zoveel als ‘herkomst’. Zoals eerder aangegeven geeft de ‘herkomst’ unieke eigenschappen mee aan de geur en smaak van de whisky.

Old Particular

De Old Particular serie is het vlaggenschip van Douglas Laing. Een bijzondere reeks met individueel geselecteerde single malt en single grain Scotch whisky’s uit heel Schotland. De kenmerkende leeftijd is 14 jaar en/of ouder. Old Particular wordt gebotteld op 3 verschillende alcoholsterktes: 48,4%, 51,5% en Natural Cask Strength.

Extra Old Particular

Douglas Laing’s XOP is de “grote broer” van de Old Particular. Voor de XOP-serie komen alleen de allerbeste vaten in aanmerking. Denk hierbij aan de oude, zeldzame premium whiskyvaten. Met andere woorden; de kroonjuwelen van Douglas Laing! De fles wordt verpakt in een luxe, houten geschenkdoos, de hals is in wax gedompeld en elke fles is afzonderlijk genummerd. Dit alles als eerbetoon aan de antieke Single Malt en Single Grain whisky in de fles.

Kleuren

Zoals op de afbeelding hieronder te zien is vertegenwoordigd iedere kleur een bepaalde whiskyregio. Hierdoor is aan de kleur van het etiket te herkennen uit welke distillerende regio de whisky afkomstig is.

Lowlands

Grasgroen, illustreert het lichte en kruidige karakter van de Lowland bottelingen.

Speyside

Fel rood, illustreert de volle, vaak sherryachtige aard van de Speyside whisky.

Islay

Zeeblauw, illustreert de Islay maritieme omgeving.

Highlands

Paars, illustreert het profiel van een heideachtige klassieke Highland Malt Whisky.

Campbeltown

De oevers van Campbeltown komen tot leven in de zanderige kleur van het etiket.

Single Grain

Single Grain distilleerderijen worden over het algemeen niet gecategoriseerd per regio. Maar ook deze bottelingen kunnen worden herkend aan de etiketten die een grijze of zwarte kleur hebben, hetgeen de suikerachtige zoetheid van de whisky weergeeft.

Over Douglas Laing

De Exceptional Single Casks worden uitgegeven door de Douglas Laing Company, een trots familiebedrijf. En bovendien een toonaangevende onafhankelijk bottelaar en leverancier van de beste Scotch whisky’s. Men heeft hierbij in het bijzonder veel aandacht voor ambachtelijke, Small Batches en Single Cask bottelingen.

Website: Exceptional Single Casks Douglas Laing

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact op met ons.
Onze medewerkers staan voor u klaar.

Back to top