Door naar content
Glencadam Distillery

De Glencadam Distillery werd in 1825 opgericht in de oude stad Brechin in het oosten van Schotland. Sindsdien produceert men hier op traditionele wijze een delicate Highland single malt whisky. Dus zonder filtering, op hogere alcoholsterkte en zonder toevoeging van kleurstoffen. Zo komt de fruitige frisse stijl van Glencadam op natuurlijke wijze tot zijn recht.

 East Highland single malt whisky

Glencadam gebruikt sinds 1825 twee unieke distilleerketels waarmee de bekende East Highland single malt whisky geproduceerd wordt. Kenmerkend voor deze ketels is dat de zwanenhals van de ketel naar de condensator schuin omhoog loopt, in een hoek van zo’n 15 graden, in plaats van naar beneden.

Zo wordt een bijzonder delicaat en zacht distillaat geproduceerd, dat na rijping op houten vaten de karakteristieke fruitige tonen van Glencadam ontwikkelt.

The Tenements of Caldhame

Glencadam is nu de enige distilleerderij in het graafschap Angus, een gebied in de Schotse Hooglanden dat tussen de steden Aberdeen en Dundee ligt. De naam "Glencadam" verwijst naar het gebied dat bekend staat als "The Tenements of Caldhame".

Dit waren percelen grond die aan de burgers van Brechin werden gegeven voor de productie van voedsel. Deze bevonden zich in het noorden en zuidoosten van de Den Burn waar de distilleerderij staat.

Geschiedenis

Toen de Glencadam Distillery in 1825 werd opgericht was het net iets langer dan een jaar geleden dat de accijnswet (1823) het distilleren van whisky legaliseerde. In dit jaar werd ook 's werelds eerste moderne spoorlijn aangelegd (tussen Stockton en Darlington) en werd London de grootste stad ter wereld.

De eerste eigenaar van de distilleerderij was Mister Cooper. Hij verkocht de distilleerderij al in 1827 aan David Scott waarna de distilleerderij door de jaren heen meerdere eigenaren kende.

Tijdens beide wereldoorlogen was de distilleerderij gesloten en werd de magazijnen op het terrein gebruikt om soldaten te huisvesten. In het jaar 2000 lag Glencadam meer dan 3 jaar stil, voordat de distilleerderij in 2003 werd gekocht door Angus Dundee Distillers.

De distilleerderij zelf is door de jaren heen grotendeels onveranderd gebleven. Daardoor is het oorspronkelijke karakter en de charme van toen het in 1825 werd gebouwd grotendeels bewaard gebleven.

Glencadam herstelt met intern waterrad uniek stuk erfgoed

In 2021 heeft men bij Glencadam het interne waterrad in ere hersteld. Toen Glencadam in 1825 gebouwd werd voorzag een intern waterrad de distilleerderij van energie.

Er was in die tijd nog geen elektriciteitsnetwerk. Het waterrad werd aangedreven door The Barries Burn. Dit riviertje liep via een nauwe doorgang dwars door de distilleerderij.

Bijna 100 jaar lang zorgde het waterwiel voor energie. Daarmee was het een belangrijk onderdeel bij het creëren van de unieke East Highland Scotch Whisky waar de Glencadam Distillery om bekend staat.

Toen de distilleerderij in het 1e kwart van de 20e eeuw werd aangesloten op het elektriciteitsnetwerk raakte het waterrad overbodig. Door slecht onderhoud raakte het in verval, waarna het rad uiteindelijk werd verwijderd.

Uniek in Schotland

Nu is dit waterwiel, na ongeveer 120 jaar, in ere hersteld. Het maakt Glencadam uniek in Schotland. Het is de enige distilleerderij met een intern waterrad die de energievoorziening voor zijn rekening neemt.

Het nieuwe waterrad is op de originele locatie geplaatst en wordt via dezelfde watergang als vroeger gevoed. Het is de bedoeling dat dit deel, het hart van de distilleerderij, het middelpunt wordt van toekomstige ‘distillery tours’.

 

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact op met ons.
Onze medewerkers staan voor u klaar.

Back to top