Door naar content
Loch Lomond

De Loch Lomond Distillery is gevestigd in Alexandria. Dit dorpje ligt aan de oevers van Loch Lomond, het grootste meer van Schotland.

De distilleerderij beschikt over een groot aantal verschillende distilleerketels.  Hierdoor is men in staat maar liefst 8 verschillende stijlen whisky te maken. Dit maakt de Loch Lomond Distillery uniek in Schotland.

Loch Lomond innovatief en onderscheidend

Van illegaal distilleren naar grote – accijnsvrije - pakhuizen in de industriële revolutie. Dit deel van Schotland heeft een cruciale rol gespeeld in de whiskygeschiedenis. Vele distilleerderijen in de omgeving sloten hun deuren, maar Loch Lomond bleef over.

Littlemill
De geschiedenis van Loch Lomond gaat terug tot 1814, maar de huidige distilleerderij werd – door de toenmalige eigenaren van Littlemill – gebouwd in 1965.

Unieke stills
Loch Lomond is sindsdien uitgegroeid tot één van de meest innovatieve en grootste distilleerderijen van Schotland. De distilleerderij beschikt bijvoorbeeld over een uniek aantal distilleerketels:

- Straight-neck stills 3x
- Traditional swan-neck stills 1x
- Continuous Coffey still 1x
- Continuous Coffey grain stills 2x

Loch Lomond stills
De Staight-neck stills – ook wel Loch Lomond stills genoemd – hebben een extra lange nek en zijn momenteel alleen bij de Loch Lomond Distillery in gebruik.

8 verschillende stijlen whisky
Door het gebruik van geturfde en ongeturfde gerst en verschillende gistsoorten in combinatie met de verschillende distilleerketels kan men bij Loch Lomond 8 verschillende stijlen whisky produceren.

Een nieuw begin voor Loch Lomond

In 2014 gooide men het roer om bij Loch Lomond. Tot dan toe produceerde de distilleerderij vooral blended whisky. Dit is nog steeds een belangrijk onderdeel, maar het accent ligt nu vooral op de productie van single malt whisky.

Met de focus op de productie van single malt whisky komen de – eerder genoemde - unieke eigenschappen van de distilleerderij goed naar voren. Loch Lomond laat zich eindelijk zien aan de wereld!

Sterke groei
En de nieuwe koers slaat aan bij de whiskyliefhebbers. Loch Lomond Whisky heeft de afgelopen vijf jaar namelijk een sterke groei doorgemaakt en behoort tot de vijf snelst groeiende single malt whiskymerken ter wereld.

Loch Lomond klaar voor de toekomst

Mede door het succes van de afgelopen jaren heeft Loch Lomond het merk in 2020 volledig vernieuwd qua verpakking en core-range.

De core-range van Loch Lomond is uitgebreid met een 14, 21 en 30 jaar oude whisky. En ook Inchmurrin en Inchmoan – de Island Collection – maakt nu deel uit van de Loch Lomond-range.

Smaakprofielen en whiskystijlen
Dankzij duidelijke proefnotities op het etiket kan de consument makkelijk door het assortiment navigeren en zo eenvoudig kennis maken met de verschillende smaakprofielen en whiskystijlen die de distilleerderij de whiskyliefhebber kan bieden.

3 stijlen Loch Lomond Single Malt 12 Years Old

De drie 12 jaar oude whisky’s vormen het hart van het assortiment. Daarnaast demonstreert Loch Lomond het vermogen om een reeks whisky’s met een totaal verschillend smaakprofiel te creëren; van de lichte en fruitige Inchmurrin tot de zwaar geturfde Inchmoan, met daartussen de Loch Lomond 12 YO.

Meer Loch Lomond

De distilleerderij ligt ingeklemd tussen de rivier Leven en de spoorlijn. Het is een industrieel ogend terrein met grote pakhuizen en hoog opgestapelde whiskyvaten zo ver het oog reikt.

Het terrein werd in 2014 helemaal opgeknapt. Van de buitenkant van de gebouwen zal geen enkel whiskyhart sneller gaan kloppen. Eenmaal binnen zal dat anders zijn. Hier staan de verschillende distilleerketels van Loch Lomond. Deze zijn indrukwekkend om te zien.

Loch Lomond Cooperage

Ook de bij de distilleerderij behorende kuiperij is indrukwekkend. Per jaar worden er in de Loch Lomond Cooperage zo’n 20.000 vaten gemaakt en herstelt.

De ‘barrel makers’ oftewel ‘coopers’ hebben een intens en zwaar beroep en krijgen een target opgelegd om een bepaald aantal vaten per week te maken c.q. te herstellen. Een vakmanschap dat niet voor iedereen is weggelegd.

De Loch Lomond Distillery is één van de vier distilleerderijen in Schotland waar een cooperage op locatie is gevestigd.


Importeur Nederland

De Monnik Dranken is officiële Nederlandse importeur van Loch Lomond Whiskies dat onderdeel is van de Loch Lomond Group. Hiertoe behoren – naast Loch Lomond Whiskies – ook Glen Scotia uit de roemruchte whiskyregio Campbeltown, Glen’s Vodka en Ben Lomond Gin.

Arjan Hartkamp – Sales Ambassador
Heeft u vragen over de merken van Loch Lomond Group? Dan kunt u altijd contact opnemen met onze sales ambassador Arjan Hartkamp. Arjan werkt exclusief voor de merken van Loch Lomond Whisky, Glen Scotia Whisky, Littlemill Whisky en Ben Lomond Gin. Hij komt graag bij u langs in de winkel of in uw horecazaak voor vrijblijvend advies of vraag eens naar de mogelijkheden voor het houden van een (online) proeverij!

Arjan
Wilt u meer informatie over Loch Lomond Whiskies? Neem dan contact op met Arjan Hartkamp.

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact op met ons.
Onze medewerkers staan voor u klaar.

Back to top