Door naar content
Old Pulteney

Old Pulteney Single Malt Whisky wordt gedistilleerd in Wick. Dit beroemde vissersstadje ligt in de graafschap Caithness in het uiterste noordoosten van Schotland. Sinds 1826 worden hier de iconische maritieme Old Pulteney whisky's gedistilleerd.


The Maritime Malt, Old Pulteney

Old Pulteney distilleerderij

De geschiedenis van de Old Pulteney distilleerderij is onlosmakelijk verbonden met de zee en de visserij. Aan het eind van de achttiende eeuw nam de haringvangst in belangrijke vissersplaatsen als Tobermory en Ullapool door overbevissing snel af.

De British Fishery Society – onder leiding van gouverneur Sir William Pulteney – liet vervolgens zijn oog vallen op het noordelijk gelegen Wick. In 1803 werd er begonnen met de bouw van een compleet nieuwe haven en het hierbij behorende dorp Pulteney op de zuidelijke oever van Wick River.

1826

Wick groeide vervolgens razendsnel, net als de vraag naar whisky. Er moest een whisky distilleerderij gebouwd worden en James Henderson nam deze taak op zich. In 1826 begon hij met de productie van Old Pulteney.

Sindsdien wordt er bijna onafgebroken whisky geproduceerd in de – krap opgezette - distilleerderij die midden in de wijk ligt. Old Pulteney beschikt over 2 pot stills. Beide distilleerketels hebben een bijzondere vorm, met een ongewoon grote kookbol en een afgeplatte bovenkant.

Invloeden van de zee

De traditionele pakhuizen liggen op slechts 300 meter van de Noordzeekust. Hierdoor worden de whiskyvaten blootgesteld aan de verkwikkende zeelucht van de Noordzee en dat proef je in elke druppel Old Pulteney terug.

Wick, whisky en haring

In de gloriedagen was Wick de grootste vissershaven van Groot Britannië. Rond de jaren 1860 werd het stadje de ‘haringhoofdstad’ van Europa genoemd. Met name in de maanden juli en augustus wanneer grote scholen haringen langs de kust van Caithness richting het noorden trokken was het een drukte van belang in Wick.

Zo maakte in 1862 een enorme vloot van 1122 schepen, bemand door ruim 3800 zeelieden, gebruik van deze haven. Ondertussen maakten 650 kuipers de vaten voor de haring, waarna 3500 kaaksters in 2 dagen tijd zo’n 50 miljoen haringen kaakten.

The Highland town of Wick is all about the ‘silver darlings’ and whisky, the golden ‘nectar of Caithness’
3000 liter whisky per week

In deze drukke zomermaanden nam de bevolking van Wick toe van zo’n 6.000 inwoners naar 15.000 inwoners. De dorstige zeelieden vierden hun vangst in één van de 47 pubs die Wick rijk was. Daar werd wekelijks 3.000 liter whisky geschonken. Een gigantisch aantal en een goede discussie over proefnotities zat er in deze tijd vanzelfsprekend niet in.

Old Pulteney Single Malt Scotch Whisky

De haringscholen mogen dan misschien al lang verdwenen zijn, aan de ruige noordoostkust van Schotland leeft de geest van het zeevarende verleden voort in de vorm van Old Pulteney Single Malt Scotch Whisky.

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact op met ons.
Onze medewerkers staan voor u klaar.

Back to top