Door naar content
Speyburn

De single malt whisky’s van Speyburn bevatten de klassieke smaak van de Speyside. 120 jaar na het distilleren van de 1e druppel is Speyburn meer dan alleen maar een whisky. Het zijn karaktervolle single malts, inspirerend voor zowel de beginnende whiskydrinker als de doorgewinterde whiskyliefhebber.

Speyburn is a light, natural, sweet, classic Speyside whisky. It is Speyside. Nothing more. Nothing less.

In het hart van de Speyside

In zijn zoektocht naar een geschikte locatie voor een distilleerderij ontdekte John Hopkins de Granty Burn. Het kraakheldere en pure water van de Granty Burn dat stroomt door een smalle, door dichtbeboste heuvels omgeven vallei gaf de doorslag. Hier in het hart van de Speyside, enkele kilometers ten noorden van het plaatsje Rothes moest zijn distilleerderij gebouwd worden.

Charles C. Doig

Dit was het begin van een enorme uitdaging. Door het smalle en steile dal was er zeer weinig ruimte om te bouwen. Daarom riep John Hopkins de hulp in van Charles C. Doig. Hij ontwierp in totaal 56 distilleerderijen in Schotland, waaronder bijvoorbeeld de Old Pulteney Distillery in Wick.

Door het ruimtegebrek besloot men een geheel nieuw ontwerp te maken en in de hoogte te bouwen. De Speyburn distilleerderij telt daardoor maar liefst drie verdiepingen met gelaagde droogvloeren voor het mouten van de gerst.

Het dak is in pagodestijl en reikt tot de toppen van de bomen die rondom de distilleerderij staan. Het door Doig ontworpen design zorgde voor een zeer gelijkmatige luchtstroom om het gerst te drogen. Dit zou later het symbool worden van de traditionele wijze van mouten; 'floor malting'.

1897 – Queen Victoria

In 1897 vierde Koningin Victoria haar 60e regeringsjaar als vorstin van het machtige Britse rijk. Hopkins stelde zichzelf ten doel dat op het etiket van de eerste – in de Speyburn gedistilleerde – whisky het jaar 1897 zou staan.

Een flinke uitdaging. In eerste instantie zou de productie van whisky op 1 november 1897 beginnen. Maar vanwege vertragingen bij de bouw was de distilleerderij op 15 december nog steeds niet af.

Tot op het eind van het jaar zwoegen Hopkins en zijn mannen door. Buiten woedt een hevige sneeuwstorm en dikke jassen en sjaals beschermen de ‘distillery men’ tegen de bittere kou.

Na uren hard doorwerken lukt het uiteindelijk om het eerste vat Speyburn whisky in 1897 af te vullen. Een uitzonderlijke prestatie en het onderstreept het doorzettingsvermogen en de toewijding die men bij de Speyburn distilleerderij vandaag de dag nog kent.

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact op met ons.
Onze medewerkers staan voor u klaar.

Back to top