Door naar content
Strathearn Highland Single Malt Whisky

Strathearn is één van Schotlands kleinste distilleerderijen, maar men maakt hier één van ’s lands krachtigste malts. Deze whisky’s worden gemaakt van Maris Otter mout, wat zorgt voor een romige en moutige new-make spirit.

De distilleerderij ligt in Highland Perthshire. Dit is een gebied met een rijke distilleertraditie, mede dankzij het spectaculaire landschap en de vele zoetwatermeren. De Strathearn Distillery ligt aan de rand van Perth, de eerste hoofdstad van Schotland. Dit is dichtbij waar Schotse koningen traditioneel werden gekroond op de legendarische Stone of Destiny.

Craft distillery

Strathearn mag met recht een ‘craft distillery’ genoemd worden. Er wordt per jaar ongeveer 60.000 liter new-make geproduceerd en zonder spirit safe worden de cut points bepaald op basis van smaak!

Elke druppel Strathearn Single Malt Whisky wordt op ambachtelijke wijze vervaardigd. Geen computergestuurde processen of geautomatiseerde systemen. Echt handwerk!

De gemoute gerst en het water wordt door middel van zwaartekracht samengevoegd in - de mashtun (één van de kleinste moutkuipen van Schotland). De zakken met gemoute gerst, van zo’n 25 kg per stuk, moeten gewoon op de schouder de trap op gesjouwd worden.

Na een ongewoon lange fermentatie van 144 uur wordt het gedistilleerd, worden de vaten met de hand afgevuld. Dankzij deze lange fermentatie krijgen de Strathearn whisky’s een kenmerkend en onderscheidend fruitig karakter.

Een vat per dag

Het team van de Strathearn-distilleerderij produceert een vat drank per shift, wat neerkomt op een vat per dag. Hoewel dit in vergelijking met sommige andere distilleerderijen slechts een druppel in de oceaan is, vertegenwoordigt het voor Strathearn een trotse, met de hand vervaardigde druppel die de essentie van de distilleerderij belichaamt.

Maris Otter mout bij Strathearn

Maris Otter mout

Het gebruik van Maris Otter mout bij Strathearn Distillery is opmerkelijk vanwege zijn zeldzaamheid in de whiskywereld.

Hoewel deze gerstvariëteit veelvuldig wordt gebruikt in de bierindustrie vanwege zijn rijke smaakprofiel en diepe karakter, wordt hij minder vaak gekozen voor whiskyproductie.

Uniek en onderscheidend

Door juist deze mout te selecteren, voegt Strathearn een uniek en onderscheidend element toe aan hun whisky's.

Het resultaat is een romige en moutige spirit met een diepte en complexiteit die kenmerkend zijn voor Maris Otter, waardoor de whisky van Strathearn zich onderscheidt van andere whisky’s.

From small acorns, great oaks grow…

Nadat de spirit met groot vakmanschap tot in de perfectie is vervaardigd rijpt het in de beste first-fill ex-bourbon-, wijn-, port- en sherryvaten. Daardoor verkrijgen de Strathearn whisky’s een uiterst rijke en verfijnde smaak.

Historische en symbolische betekenis

De fles en het logo van Strathearn zijn in de vorm van een eikel vervaardigd. En dat is niet zonder reden. In Schotland hebben zowel de eikenboom als de eikel historische en symbolische betekenissen.

De eik wordt traditioneel geassocieerd met kracht, wijsheid en bescherming. Het was vaak een symbool van krachtige clans - zoals bijvoorbeeld Clan Campbell - of belangrijke plaatsen. De eikel, als de vrucht van de eik, kan worden gezien als een symbool van groei, potentieel en vruchtbaarheid, vergelijkbaar met de bredere symboliek ervan.

Net als dat uit kleine eikels machtige eikenbomen groeien, laat men bij Strathearn zien dat kleine distilleerderijen machtige en krachtige whisky’s kunnen maken. Dit is de reden dat de distilleerderij uit Perth een kleine eikel als symbool gekozen heeft. Het eikelsymbool belichaamt daarbij groei en potentieel en illustreert Strathearn's grootsheid als kleine distilleerderij.

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact op met ons.
Onze medewerkers staan voor u klaar.

Back to top