Door naar content
Loire wijnen

Loire wijnen

Met een lengte van meer dan 1.000 km is de Loire zonder twijfel de langste rivier van Frankrijk. Vanaf de bronnen in de Ardèche, op een hoogte van zo’n 1.400 m stroomt hij de eerste 500 km in noord-noordwestelijke richting om dan bij Orléans naar het westen te buigen richting Nantes waar hij in de Atlantische Oceaan uitmondt. Bijna overal langs de Loire vindt wel wijnbouw plaats, aanvankelijk van wijnen met een vooral lokale bekendheid, maar verder stroomafwaarts worden al vele eeuwen wijnen geproduceerd die zich wereldwijd een grote faam hebben verworven. De Monnik Dranken selecteerde een aantal wijnen uit verschillende bekende wijngebieden langs deze rivier.

Domaine Landrat Guyollot – Pouilly Fumé La Rambarde

Dit domaine, gelegen in de kleine maar wereldberoemde appellation Pouilly Fumé, wordt geleid door de 10e generatie Landrat Guyollot, een familie met een passie voor perfectie, om de mooiste wijn te maken. De wijngaarden liggen op de hellingen langs de westelijk oever van de Loire rond het dorpje Pouilly-sur-Loire. De bodem is zeer kalkhoudend met veel variatie: mergel en kalksteen, dikwijls met een flinke portie vuursteen, soms bedekt met grind, terwijl andere percelen zandiger zijn of wat meer klei bevatten. Maar stuk voor stuk zijn het schrale bodems. De combinatie van verschillende percelen met verschillende bodems levert een complexe en spannende Pouilly Fumé op genaamd ‘La Rambarde.’ Deze Pouilly Fumé is vernoemd naar de platbodem-boten die in vroeger eeuwen gebruikt werden om de wijn vanuit Pouilly-sur-Loire naar Parijs te vervoeren.

Domaine du Pré Semelé – Sancerre

Nagenoeg tegenover Pouilly-sur-Loire, aan de overkant van de Loire ligt het kleine stadje Sancerre, dat omringd wordt door het wijngebied dat dezelfde naam draagt. De appellation Sancerre is bijna vier keer zo groot als die van Pouilly Fumé. Het Domaine du Pré Semelé ligt in het kleine plaatsje Maimbray, 5 km ten noorden van Sancerre. De 20 ha aan wijngaarden is al 4 generaties in bezit van de familie Raimbault en tegenwoordig staan de 2 broers Julien en Clément aan het roer. Julien en Clément werken zoveel mogelijk biologisch op de ondergrond van kalksteen en mergel. Het resultaat is een verfijnde Sancerre die ondanks het uitgesproken frisse sauvignon blanc-karakter meer dan voldoende body heeft.

Domaine des Souterrains – Touraine Sauvignon, Chenonceaux Blanc & Chenonceaux Rouge

De wijngebieden Pouilly Fumé en Sancerre bevinden zich in het oostelijke deel van de Loire, genaamd Centre-Loire. Het westelijke deel van de Loire, loopt vanaf de kust zo’n 300 kilometer landinwaarts, tot en met Touraine. Binnen de appellation Touraine bevinden zich de wijngaarden van Domaine des Souterrains. De wijnen van dit domaine staan in gerenommeerde restaurants in Frankrijk op de kaart en sieren geregeld de tafel van de Franse president. Eigenaar Nicolas Mazzesi volgt de regels van “Terra-Vitis”, een groep wijnboeren die streeft naar duurzame wijnbouw: het respect voor de natuur staat bovenaan. De wijngaard meet 23 ha met een bodem van vuursteen, kiezels, kalk, mergel en schalie. Sauvignon Blanc is koning hier en Domaine des Souterrains maakt van de sauvignon blanc druif een frisse Touraine Sauvignon en een rijke Touraine Chenonceaux Blanc. Naast witte wijnen brengt het gebied ook de nodige rode wijnen voort, vooral gemaakt van de côt (= malbec) en cabernet franc. Een mooi voorbeeld hiervan is de Touraine Chenonceaux Rouge van Domaine des Souterrains, een stevige rode wijn die geurt naar viooltjes en rijpe zwarte bessen.

Château d’Avrillé – Rosé d’Anjou & Chardonnay

Dichterbij de kust, in het hart van Anjou, staat Château d’Avrillé temidden van 200 hectare druivenstokken. Al enkele generaties behoort het château en de wijngaarden aan de familie Biotteau. Aangezien de Biotteau’s 200 ha wijngaard bezitten, kunnen ze veel verschillende druivenrassen verbouwen en veel verschillende soorten wijn maken. Uiteraard wordt er een halfdroge Rosé d’Anjou gemaakt, maar er worden ook wijnen gemaakt met een domeinindicatie. Dit betreft soorten waarvan de druiven niet passen binnen de diverse AOC’s in Anjou. De sappige Chardonnay is hier een voorbeeld van.

Domaine de l’Epinay – Muscadet de Sèvre et Maine sur lie – Muscadet

Aan de monding van de Loire, nabij de Atlantische oceaan, ligt het wijngebied Muscadet. Hier leiden de broers Cyrille en Sylvain Paquereau Domaine de l’Epinay. De familie Paquereau woont hier sinds 1900 maar het domaine dateert al uit de 16e eeuw. Vanaf 2011 zijn de broers bezig alle percelen (35 ha in totaal) van hun wijngaard om te zetten naar biologische wijnbouw. Daarmee zijn ze deels klaar, maar een ander deel is nog in transitie. De Muscadet de Sèvre et Maine sur lie van Domaine de l’Epinay is een Muscadet sur Lie. Deze wijn rijpt verplicht tot maart na de oogst op zijn bezinksel (lie). Hierdoor smaakt hij voller dan een gewone Muscadet.

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact op met ons.
Onze medewerkers staan voor u klaar.

Back to top