Onder onze buitenlandse partners is een groot aantal bedrijven zich zeer bewust van de invloed die zij hebben op de leefomgeving. Zij doen er alles aan om de ecologische footprint zo klein mogelijk te houden.
Glengoyne en Domaines Barons de Rothschild (Lafite) zijn 2 mooie voorbeelden van merken met een actief en interessant âsustainabilityâ-beleid.
âSpirits for a better worldâ
Naast Glengoyne en Lafite lichten we op deze pagina â met Waterford, Francoli en Godet - nog een aantal buitenlandse partners uit die onder het motto âspirits for a better worldâ zeer actief bijdragen aan het creĂ«ren van een betere wereld.
100% recyclebaar
Het verpakkingsmateriaal dat Glengoyne gebruikt is 100% recyclebaar en kan via de standaard recyclingroutes worden weggegooid.
Afgezien van de kurken en capsules komt het grootste gedeelte van het materiaal dat gebruikt wordt voor het maken van de verpakking uit Schotland. Veel zelfs heel dicht uit de buurt van de in Dumgoyne gelegen distilleerderij.
Spent Lees
Glengoyne is de eerste distilleerderij die de âspent leesâ - het residu dat overblijft na het stoken van de whisky - op natuurlijke wijze afbreekt.
Het residu gaat dus niet naar een industriĂ«le zuiveringsinstallatie, maar naar de âwetlandsâ bij de distilleerderij.
Â
Los Vascos
Bij Los Vascos is men al jaren bezig met het verduurzamen van het proces rondom het wijnmaken.
Al in 2011 is 58 hectare gecertificeerd als 'organic'. Dit betekent dat de wijn op biologische werkwijze wordt gecultiveerd.
En dat houdt weer in dat de wijn met respect voor de natuur wordt gemaakt. Zonder dat daarbij chemicaliën of kunstmest wordt gebruikt.
Bomen
Daarnaast bestaat 253 hectare van het landgoed uit kurkeik, eucalyptus, zeepschorspijnboom en Chileens palmbos. Nog eens 1.485 hectare bestaat uit natuurlijk terrein met acacia's en weidegronden.
Biodiversiteit
Om de biodiversiteit in dit uitgestrekte gebied te beschermen neemt men bij Los Vascos geen halve maatregelen. Op verschillende niveaus wordt actie ondernomen.
Zo zijn er teams die zich bezighouden met het maken van âzelfgemaakteâ compost en humus als voedingsbodem voor de wijnstokken.
âSpirits for a better worldâ
In de wereld van spirits kunnen producenten op meerdere manieren bijdragen aan een betere wereld. Bij een betere wereld wordt vaak als eerste gedacht aan ecologische duurzaamheid. Zoals groenere productie, minder emissie uitstoot en het uitzoeken van partners die dezelfde visie hebben. Des al niet te min draagt ook sociale duurzaamheid bij aan een betere wereld.
Land van oorsprong
Een ecologische trend welke in populariteit toeneemt is het terughalen van productiefaciliteiten naar het land van oorsprong. Ook het zoeken van lokale partners, in plaats van partners die zich bevinden aan de andere kant van de wereld, behoort hiertoe.
Deze trend is in groeiende mate populair aan het worden bij bedrijven in Europa. Naast de duidelijke voordelen voor het klimaat, zoals minder CO2 uitstoot, zijn producenten hiermee minder afhankelijk van andere landen.
Minder risicoâs
Wanneer er lokaal geproduceerd wordt, heb je als onderneming minder kans op dit risicoâs van buitenaf â zoals bijvoorbeeld een schip welke een compleet kanaal tussen AziĂ« en Europa blokkeert...
Niet denken, maar doen
Waar komen mijn ingrediënten vandaan? Hoe wordt mijn gerst of worden mijn druiven verbouwd? Hoe kan ik mijn fles duurzamer maken?
Waterford, Francoli en Godet zijn producenten die zich bezig houden met dit soort vraagstukken en niet alleen zeggen dat ze graag willen bijdragen aan een betere wereld, maar dit ook daadwerkelijk door de aderen van het bedrijf hebben lopen.
De eerste editie van Organic Gaia is de eerste biologische Ierse whiskey die is gecertificeerd door de Organic Trust. Hiermee voldoet het aan strenge productie eisen en audits.
Het eindresultaat is fantastisch en het maakt Moeder Natuur ook een stukje blijer.
De basis voor beide grappaâs is zoals gebruikelijk de vinaccia (de druivenschillen en pitten) die worden gedistilleerd in de CO2 neutrale distilleerderij.
De twee varianten, een jonge en heldere grappa en een gelagerde grappa, zijn het perfecte voorbeeld van hoe kwalitatieve drank 100% duurzaam kan
worden gemaakt.
Wist je dat ... je op de fles van La Visione di Luigi een QR-code kan scannen welke je meeneemt naar Luigiâs wereld en zijn verhaal en visie?
Daarnaast betreft het een cognac uit het Godet verleden. In 1838 maakte Augustin Godet, de 10e generatie van de Godet familie, deze speciale cognac die uitermate geschikt is als na-tafel-cognac.
Deze cognac wordt heden ten dage nog steeds gemaakt op dezelfde manier hoe Augustin het ooit voor ogen had. Een eeuwenoude traditie!