Onder onze buitenlandse partners is een groot aantal bedrijven zich zeer bewust van de invloed die zij hebben op de leefomgeving. Zij doen er alles aan om de ecologische footprint zo klein mogelijk te houden.
Glengoyne en Domaines Barons de Rothschild (Lafite) zijn 2 mooie voorbeelden van merken met een actief en interessant ‘sustainability’-beleid.
100% recyclebaar
Het verpakkingsmateriaal dat Glengoyne gebruikt is 100% recyclebaar en kan via de standaard recyclingroutes worden weggegooid.
Afgezien van de kurken en capsules komt het grootste gedeelte van het materiaal dat gebruikt wordt voor het maken van de verpakking uit Schotland. Veel zelfs heel dicht uit de buurt van de in Dumgoyne gelegen distilleerderij.
Spent Lees
Glengoyne is de eerste distilleerderij die de ‘spent lees’ - het residu dat overblijft na het stoken van de whisky - op natuurlijke wijze afbreekt.
Het residu gaat dus niet naar een industriële zuiveringsinstallatie, maar naar de ‘wetlands’ bij de distilleerderij.
Los Vascos
Bij Los Vascos is men al jaren bezig met het verduurzamen van het proces rondom het wijnmaken.
Al in 2011 is 58 hectare gecertificeerd als 'organic'. Dit betekent dat de wijn op biologische werkwijze wordt gecultiveerd.
En dat houdt weer in dat de wijn met respect voor de natuur wordt gemaakt. Zonder dat daarbij chemicaliën of kunstmest wordt gebruikt.
Bomen
Daarnaast bestaat 253 hectare van het landgoed uit kurkeik, eucalyptus, zeepschorspijnboom en Chileens palmbos. Nog eens 1.485 hectare bestaat uit natuurlijk terrein met acacia's en weidegronden.
Biodiversiteit
Om de biodiversiteit in dit uitgestrekte gebied te beschermen neemt men bij Los Vascos geen halve maatregelen. Op verschillende niveaus wordt actie ondernomen.
Zo zijn er teams die zich bezighouden met het maken van ‘zelfgemaakte’ compost en humus als voedingsbodem voor de wijnstokken.