Over deze wijn
Afkomstig uit Monterrei, van percelen met meer dan 25 jaar oude wijnstokken, aangeplant op een bodem van graniet en leisteen.
Robijnrood van kleur met paarse reflecties aan de rand.
Volop bessenfruit in de geur, met een vleugje zuivel.
De wijn heeft veel smaak en is fluweelzacht en evenwichtig, met tonen van rood fruit, bosbes en sleedoornpruim.
Een aangenaam fruitige afdronk. Deze rode wijn komt gekoeld, op 12⁰-14⁰C het best tot zijn recht.
Noordwest Spanje, en vooral Galicië, is heel anders dan wat men zich doorgaans van Spanje voorstelt. Alleen al het klimaat: geen landklimaat met hete, droge zomers en koude winters of een warm mediterraan klimaat, maar een sterk door de Atlantische oceaan beïnvloed weertype. In Galicië is het veel koeler en vochtiger dan in de rest van Spanje.
Dat alles weerspiegelt zich in de volksaard en zeker ook in de wijnen die dit gebied voortbrengt. Waar Spanje toch vooral bekend staat om zijn stevige rode wijnen, zijn tintelfrisse witte en fruitige rode wijnen hier de norm, gemaakt van streek-eigen druivenrassen: de witte albariño en de godello en de rode mencia.
Toch bleven de wijnen van Galicië lang een goed bewaard geheim; hun internationale succes dateert van de laatste 30-40 jaar. Eén van de grote voortrekkers daarbij was Benito Santos, wiens familie al meer dan een eeuw wijngaarden bezat en bewerkte aan de Atlantische kust, in Val do Salnés, de noordelijkste subzone van wat later bekend werd als de DO Rias Baixas. Benito Santos raakte al jong overtuigd van de bijzondere kwaliteiten van de albariño-druif. Als één van de allereersten produceerde hij wijn van 100% albariño en maakte er furore mee en hij werd in de jaren ’80 een drijvende kracht achter het realisatie van de DO Rias Baixas, die uiteindelijk in 1988 werd toegekend. Intussen had hij in 1979 zijn eigen bodega opgericht om daar voortaan al zijn druiven zelf te verwerken en zijn eigen wijn op de markt te kunnen brengen.
Intussen heeft Benito Santos het stokje overgedragen aan zijn opvolgers, die al even toegewijd en succesvol zijn. De bodega werd in 2002 uitgebreid en gemoderniseerd en begon vanaf toen ook met wijnen uit het wat verder landinwaarts in Galicië gelegen Monterrei, waar 5 ha wordt gepacht.
Bij Benito Santos draait het vooral om ‘terroir’. De wijngaarden in Rias Baixas liggen op nog geen 500 m van de oceaankust en dat proef je terug: fris en strak met een vleugje ziltigheid. Maar ook al is het wijngoed bescheiden van omvang, de 8 ha aan wijngaarden in Rias Baixas zijn in een drietal percelen opgedeeld omdat ze elk heel verschillende wijnen voorbrengen.
Is Rias Baixas het domein van de albariño, in het iets warmere Monterrei voeren de godello en de mencia de boventoon. De godello heeft razendsnel de harten van de mondiale wijnliefhebber veroverd: de wijnen zijn wat ronder en voller dan die van de albariño, met een complex aromatisch profiel: volop wit fruit, mineraal en met een vleugje vers gemaaid gras en wat florale tonen. De wijnen van de mencia, die ook elders in Noordwest Spanje wordt verbouwd, zijn in Monterrei opvallend geurig, boordevol fruit en evenwichtig met een prima structuur. En stuk voor stuk zijn het unieke wijnen die de wereld van de wijn verder verrijken.
Heerlijk bij vlees, bij kaas en bij traditionele streekgerechten
Ervaar onze wijnen zelf
Festivals & Beurzen
Horecava 2025
Van 13 tot en met 16 januari 2025 opent de RAI Amsterdam haar deuren voor de Horecava, het grootste evenement voor professionals in de foodservice-industrie. Natuurlijk is De Monnik Dranken ook aanwezig op deze jaarlijks terugkerende beurs trekt de Horecava duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland, die op zoek zijn naar de nieuwste trends, producten en innovaties in de horeca.
Wat we doen
De kracht van De Monnik Dranken
Ask away!
Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?
Neem gerust contact met ons op.
Onze adviseurs staan voor u klaar.