Door naar content
BENITO SANTOS Pago de Xoan Albarino

Over deze wijn

Afkomstig van een heel oud perceel met wijnstokken van meer dan 70 jaar oud, direct aan de oceaan gelegen, in het Val do Salnés; de bodem bestaat uit tot zandige klei verweerd graniet.

De jonge wijn rijpt maar liefst 24 maanden op de fijne ‘lie’.

Helder, twinkelend strogeel van kleur.

Een fascinerende geur van rijpe appel en citrus met een vleugje kweepeer.

De smaak is romig, diep en compact, aangenaam en krachtig. De wijn heeft een enorme afdronk en ontplooit zich langzaam in het glas. Een Albariño met een enorme persoonlijkheid.

Noordwest Spanje, en vooral Galicië, is heel anders dan wat men zich doorgaans van Spanje voorstelt. Alleen al het klimaat: geen landklimaat met hete, droge zomers en koude winters of een warm mediterraan klimaat, maar een sterk door de Atlantische oceaan beïnvloed weertype. In Galicië is het veel koeler en vochtiger dan in de rest van Spanje.

Dat alles weerspiegelt zich in de volksaard en zeker ook in de wijnen die dit gebied voortbrengt. Waar Spanje toch vooral bekend staat om zijn stevige rode wijnen, zijn tintelfrisse witte en fruitige rode wijnen hier de norm, gemaakt van streek-eigen druivenrassen: de witte albariño en de godello en de rode mencia.

Toch bleven de wijnen van Galicië lang een goed bewaard geheim; hun internationale succes dateert van de laatste 30-40 jaar. Eén van de grote voortrekkers daarbij was Benito Santos, wiens familie al meer dan een eeuw wijngaarden bezat en bewerkte aan de Atlantische kust, in Val do Salnés, de noordelijkste subzone van wat later bekend werd als de DO Rias Baixas. Benito Santos raakte al jong overtuigd van de bijzondere kwaliteiten van de albariño-druif. Als één van de allereersten produceerde hij wijn van 100% albariño en maakte er furore mee en hij werd in de jaren ’80 een drijvende kracht achter het realisatie van de DO Rias Baixas, die uiteindelijk in 1988 werd toegekend. Intussen had hij in 1979 zijn eigen bodega opgericht om daar voortaan al zijn druiven zelf te verwerken en zijn eigen wijn op de markt te kunnen brengen.

Intussen heeft Benito Santos het stokje overgedragen aan zijn opvolgers, die al even toegewijd en succesvol zijn. De bodega werd in 2002 uitgebreid en gemoderniseerd en begon vanaf toen ook met wijnen uit het wat verder landinwaarts in Galicië gelegen Monterrei, waar 5 ha wordt gepacht.

Bij Benito Santos draait het vooral om ‘terroir’. De wijngaarden in Rias Baixas liggen op nog geen 500 m van de oceaankust en dat proef je terug: fris en strak met een vleugje ziltigheid. Maar ook al is het wijngoed bescheiden van omvang, de 8 ha aan wijngaarden in Rias Baixas zijn in een drietal percelen opgedeeld omdat ze elk heel verschillende wijnen voorbrengen.

Is Rias Baixas het domein van de albariño, in het iets warmere Monterrei voeren de godello en de mencia de boventoon. De godello heeft razendsnel de harten van de mondiale wijnliefhebber veroverd: de wijnen zijn wat ronder en voller dan die van de albariño, met een complex aromatisch profiel: volop wit fruit, mineraal en met een vleugje vers gemaaid gras en wat florale tonen. De wijnen van de mencia, die ook elders in Noordwest Spanje wordt verbouwd, zijn in Monterrei opvallend geurig, boordevol fruit en evenwichtig met een prima structuur. En stuk voor stuk zijn het unieke wijnen die de wereld van de wijn verder verrijken.

Land van herkomst Spanje Druiven Albariño Jaargang 2017 Serveertemperatuur 8⁰-10⁰C Houtlagering Geen Groep Wijnen Gerechten

Verrukkelijk als aperitief met gezouten amandelen, bij ovenschotels met vis, bij oosterse gerechten en bij verse foie gras.

Wijnhuis Benito Santos Appellation Rias Baixas Alcohol 13.0 Smaak Droog Subgroep Witte wijn Kleur Wit

Ervaar onze wijnen zelf

Festivals & Beurzen

Horecava 2025
13 jan 2025 - 16 jan 2025

Horecava 2025

Van 13 tot en met 16 januari 2025 opent de RAI Amsterdam haar deuren voor de Horecava, het grootste evenement voor professionals in de foodservice-industrie. Natuurlijk is De Monnik Dranken ook aanwezig op deze jaarlijks terugkerende beurs trekt de Horecava duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland, die op zoek zijn naar de nieuwste trends, producten en innovaties in de horeca.

Alle Festivals & Beurzen

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact met ons op.
Onze adviseurs staan voor u klaar.

Back to top