Door naar content
GLEN SCOTIA 12YO Icons of Campbeltown Cask Str.No.1***

Over dit product

Glen Scotia brengt een 5-delige ‘Icons of Campbeltown’-serie uit. De eerste uitgave – The Mermaid - is een 12 jaar oude ongeturfde whisky die een bijzondere finish op Palo Cortado sherryvaten heeft ondergaan.

Met deze 5-delige serie brengt Glen Scotia een ode aan de Campbeltown-gemeenschap die ervoor zorgde dat de kleine distilleerderij ook in moeilijke tijden standhield. De serie is geïnspireerd op de Campbeltown Market Cross. Dit kruis staat in het midden van Campbeltown en door de eeuwen heen zijn hier vele verhalen verteld en feesten gevierd. Op dit kruis zijn lang geleden door onbekende handen verscheidene mysterieuze legendes uitgehouwen. 

Eén van deze legendes is de zeemeermin, waar vooral in de jaren na 1800 meerdere waarnemingen van zijn geweest in het stadje. Het stoken steeg in die tijd tot grote hoogte in Campelbtown, dus of de waarnemingen nu echt zijn of het resultaat van een dram te veel is nog maar de vraag.

Om de iconische zeemeermin-legende voor altijd vast te leggen heeft men bij Glen Scotia een – subtiel maritieme, bloemige en delicate ongeturfde twaalf jaar oude single malt whisky geselecteerd. De spirit heeft een finish van 8 maanden ondergaan op Palo Cortado sherryvaten, waarna de whisky vervolgens op een vatsterkte van 54,10% is gebotteld.

Proefnotities:
Neus: Fruitige maritieme dram met zeewier, toffee, tarte tatin en sinaasappel.
Smaak: Romige textuur met een licht zoetje en maritiem van aard.
Afdronk: Lange, hartige en warme afdronk. Een druppeltje water zorgt voor een meer kruidige afdronk.

Tot de Loch Lomond Group (LLG) behoren de twee actieve distilleerderijen Glen Scotia en Loch Lomond. Daarnaast heeft LLG ook de voorraad van de prestigieuze gesloten distilleerderij Littlemill in de gelederen. Hiermee is de historie van de merken van LLG één van de oudste in de Schotse whisky industrie. De merken van het bedrijf kenmerken zich door de typische identiteit van de streken waar de verschillende whiskies vandaan komen.

In de roemruchtige victoriaanse tijd was de whisky regio Campbeltown het episch centrum van de whisky industrie in Schotland . Toentertijd waren er maar liefst meer dan 30 distilleerderijen in de regio. Gedurende de jaren is er echter veel veranderd en zijn er vele distilleerderijen op het schiereiland gesloten. Het sluiten van de vele distilleerderijen in combinatie met het kleine aanbod en de hoge vraag heeft er toe geleid dat er een schaarste kwam aan de whisky met de ziltige neus. Campbeltown is een geïsoleerde plek, ver van de bewoonde wereld en uniek ten opzichte van de andere gebieden in Schotland. De whisky die hier gedistilleerd wordt is op zijn beurt ook uniek en niet vergelijkbaar met whiskies die afkomstig zijn van de Speyside, Highlands, Islay of de Lowlands. Ondanks dat er momenteel nog maar een paar distilleerderijen actief zijn op Campeltown is de stijl eigenzinnig en heeft het een uniek- en eigen karakter. Door de uniekheid is de Campbeltown regio geclassificeerd als één van de 5 regio's van Schotland. Elke regio heeft haar eigen specifieke karakter kenmerken en zo ook de whisky afkomstig van het schiereiland Campbeltown, waar nog maar drie distilleerderijen actief zijn op dit moment.

Glen Scotia, opgericht in 1832, is één van die drie distilleerderijen. Het is tevens één van de kleinste distilleerderijen van Schotland. Het vakmanschap en de liefde voor het levenswater is dan ook nog steeds waarneembaar bij Glen Scotia. Elk vat wordt nog geselecteerd en gekeurd door de Master Blender, John Peterson. De distilleerderij van Glen Scotia is nog bijna in dezelfde staat als dat het was in de 19e eeuw toen de toenmalige eigenaar Duncan MacCallum de distilleerderij heeft opgekalefaterd. Een idyllische plek die menig hart van whisky liefhebbers sneller doet laten kloppen.

Land van herkomst Verenigd Koninkrijk Alcohol 54.1 Subgroep Whisky
Producent The Glen Scotia Distillery Groep Gedistilleerd

Ervaar onze spirits zelf

Festivals & Beurzen

Whisky in Leiden
01 juni 2024

Whisky in Leiden

Op zaterdag 1 juni 2024 zal Whisky in Leiden weer plaatsvinden. De Hooglandse kerk is voor de 3e keer de locatie voor dit whiskyevent.

Alle Festivals & Beurzen

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact met ons op.
Onze adviseurs staan voor u klaar.

Back to top