Door naar content
LITTLEMILL SC#15/74-8 32YO 1st edition -Dutch Trilogy LITTLEMILL SC#15/74-8 32YO 1st edition -Dutch Trilogy LITTLEMILL SC#15/74-8 32YO 1st edition -Dutch Trilogy

Over dit product

Littlemill Dutch Trilogy
Het is De Monnik Dranken gelukt om één zeldzaam vat met Littlemill whisky te bemachtigen. Daar wordt de komende jaren – onder toeziend oog van Michael Henry – een drietal batches van gebotteld. De eerste batch – 60 flessen Littlemill 32 YO – is inmiddels beschikbaar en geïntroduceerd tijdens het in oktober 2022 georganiseerde Lowland Whisky Diner in Utrecht.

Littlemill was een kleine distilleerderij in het plaatsje Bowing. De Lowlands distilleerderij lag op de oevers van de Clyde River, op enkele kilometers van de Loch Lomond distilleerderij.

Closed Distillery
Duncan Thomas is een belangrijke man in de rijke geschiedenis van Littlemill. Hij nam de distilleerderij in 1931 over en voerde enkele belangrijke veranderingen door. Hij introduceerde een nieuw ontwerp van de Saladin-box voor de mouterij (met twee ventilatietorens en een enkele oven). Ook stapte de distilleerderij over van traditionele drievoudige Lowlands distillatie naar dubbele distillatie. Er werden hybride koperen pot stills geïnstalleerd met rectificerende kolommen in plaats van een zwanenhals. Zo had men meer controle over het distillatieproces en konden er whisky's met verschillende karakters worden geproduceerd. Gedurende deze tijd liep Littlemill voor op het gebied van innovatie en was men in staat om 3 stijlen single malts te creëren.

Voorgoed gesloten
Tijdens de wereldwijde economische crisis in de jaren 80 werd de distilleerderij al eens een paar jaar gesloten voordat in 1994 het doek voor Littlemill voorgoed viel. In 1997 werd de distilleerderij volledig ontmanteld (waarbij de stills werden verplaatst naar de Loch Lomond distilleerderij). Toen in 2004 de distilleerderij tot op de grond toe afbrandde kwam er definitief een einde aan de lange geschiedenis van Littlemill.

Resterende voorraad
Hoewel de distilleerderij niet meer bestaat zijn er nog wel enkele vaten van Littlemill overgebleven. Deze vaten liggen veilig opgeborgen bij Loch Lomond. Master blender Michael Henry heeft zich ontfermd over de laatste druppels Littlemill. Met zijn kennis en expertise selecteert hij de beste vaten en wanneer de tijd rijp is wordt een vat gebotteld, waardoor er weer een selectief aantal flessen beschikbaar komt voor de whiskyliefhebbers wereldwijd.

 

Land van herkomst Verenigd Koninkrijk Alcohol 49.8 Subgroep Whisky
Producent The Littlemill Distillery Groep Gedistilleerd

Ervaar onze spirits zelf

Festivals & Beurzen

Perfect Serve Barshow
03 & 04 sep 2024

Perfect Serve Barshow

De Perfect Serve Barshow keert terug voor de 10e editie en de kaarten zijn beschikbaar! Op 3 en 4 september 2024 zal de Westergas Amsterdam weer omgetoverd worden tot β€˜The place to be’ voor bartenders, horecamedewerkers en spirits professionals.

Alle Festivals & Beurzen

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact met ons op.
Onze adviseurs staan voor u klaar.

Back to top