Door naar content
PELLEGRINO Horatio Marsala Superiore Ambra Secco

Over deze wijn

De Horatio marsala is vernoemd naar de beroemde Engelse admiraal Horatio Nelson, die tijdens zware zeetochten in de 18e eeuw zijn scheepsbemanning marsala liet drinken. Admiraal Horatio geloofde dat marsala zijn bemanning gezond hield, aangezien de drank volgens Horatio een geneeskrachtige werking had.

De Horatio marsala is een blend van Grillo, Catarratto en Inzolia. De druivenstokken staan aangeplant op een ondergrond van zand en klei, rondom de stad Marsala. Hier aan de westkust van Sicilië heerst een Mediterraan klimaat met milde winters, weinig regen en hele hete en winderige zomers. Onder deze omstandigheden wordt er vanaf half september geoogst, als de druiven heel rijp zijn. De koude maceratie gaat vooraf aan de fermentatie welke gestopt wordt met de toevoeging van neutrale alcohol tot een alcoholpercentage van 18%. Vervolgens wordt er ingekookte druivenmost toegevoegd aan de wijn. Hierdoor verandert de kleur van de marsala naar amberkleurig. Tot slot ondergaat de marsala een rijping op eikenhouten vaten van minimaal 24 maanden.

Het resultaat is een frisse marsala, met aroma’s van abrikozen, gebrande noten en vanille. De smaak is aangenaam droog, met tonen van gedroogde vijgen en abrikozen.

Over het wijnhuis Carlo Pellegrino

Sicilië is de 2e wijnbouwregio van Italië. De familie Carlo Pellegrino maakt hier al sinds 1880 marsala (versterkte wijn) en stille wijnen. Daarvoor zijn er in de loop der jaren 3 wijnhuizen gebouwd: de historische kelder midden in de stad Marsala voor het maken van de marsala; het moderne wijnhuis net buiten de stad waar de stille wijnen worden gemaakt, uitgerust met de modernste technieken; en dan nog het wijnhuis op het eilandje Pantelleria, waar de zibibbo-druif (muskaat) wordt gevinifieerd voor de zoete witte wijnen. De wijnen van Sicilië hebben een heel eigen karakter. De invloed van de zee op het klimaat is uiteraard sterk. Het vraagt om druiven die, ondanks de hitte, wijnen met goede zuren kunnen opleveren. In de wijnregio's rondom de stad Marsala groeien al honderden jaren de belangrijkste Siciliaanse druiven: nero d'avola, grillo, inzolia, catarratto en zibibbo. De zibibbo (het arabische woord voor muskaat) wordt vooral gebruikt voor zoete wijnen. De witte grillo, inzolia en caterratto werden van oorsprong gebruikt voor de marsala maar worden nu ook als stille wijn gevinifieerd met een heel goed resultaat. Voor rode wijnen zijn het voornamelijk de nero d'avola en de nerello mascalese. Zowel de rode als de witte druiven laten zich goed blenden met de internationale druivensoorten zoals syrah en chardonnay en worden vaak toegevoegd om de herkenbaarheid voor de consument groter te maken. De mensen zijn er bijzonder gastvrij, ook bij Pellegrino in Marsala wordt u met open armen ontvangen. Men praat er graag over de bijzonderheden van het eiland en de heerlijke keuken. Ze zijn er niet voor niets trots op Siciliaan te zijn.


Meer informatie over het wijnhuis
Land van herkomst Italie Druiven GrilloCatarrattoInzolia Jaargang 2011 Serveertemperatuur 12 - 14 °C Houtlagering Minimaal 24 maanden op eikenhouten vaten Groep Wijnen Gerechten

Siciliaanse gebakjes met marsepein (klassiek) of met spek omwikkelde duivenborst in marsala saus.

Wijnhuis Carlo Pellegrino Appellation Marsala Alcohol 18.0 Smaak Droog Subgroep Overig Kleur Amber

Ervaar onze wijnen zelf

Festivals & Beurzen

DrankenbeurZ Gorinchem 2022 | Trefpunt voor slijters en wijnhandelaren
18 & 19 sep 2022

DrankenbeurZ Gorinchem 2022 | Trefpunt voor slijters en wijnhandelaren

Op zondag 18 en maandag 19 september 2022 staan wij met ons slijtersteam op de DrankenbeurZ in Gorinchem.

Alle Festivals & Beurzen

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact met ons op.
Onze adviseurs staan voor u klaar.

Back to top