Door naar content
ROSEBANK 30YO Lowland Single Malt 48,6% 0,70 ltr

Over dit product

Release 1 - 2020
Rosebank 30 Year Old is een met de hand geselecteerde vintage whisky. Het levenswater is gedistilleerd in 1990, kort voor de vroegtijdige sluiting van de distilleerderij in 1993. Release 1 is een knipoog naar het nieuwe hoofdstuk in Rosebank's nalatenschap. Elk jaar zal er een nieuwe beperkte oplage verschijnen. Slechts 4.350 flessen van deze release zijn wereldwijd beschikbaar, waardoor dit een zeldzame aankoop is. 

De whisky heeft decennia lang gerijpt in 62% refill sherry butts en 38% refill bourbon hogsheads. Gebotteld op 48.6%.

Proefnotitie: 
Kleur: Donker goud.
Neus: Zacht en romig met karamelwafel, kruisbes, witte druif, amandelen, vanille, honing, citroen en nootmuskaat.
Smaak: Delicaat en knapperig, heerlijk gebalanceerd, lichte siroop, kamille, peer en delicate tropische fruitigheid met aangename eikenkruiden.
Afdronk: Zacht maar lang, gekonfijte viooltjes, sinaasappel en munt.

Let op: dit product betreft een zeer gelimiteerde oplage en de verkoop van dit artikel verloopt via de buitendienst van De Monnik Dranken.

De Rosebank distilleerderij bevindt zich in de Lowlands in Camelon, Falkirk aan de oevers van het Forth and Clyde kanaal tussen Edinburgh en Glasgow. Rosebank is vernoemd naar de rozen die langs de oevers van het kanaal groeiden. In oktober 2017 kocht Ian MacLeod Distillers de distilleerderij. 

De geschiedenis van Rosebank Distillery begon in 1840 toen James Rankine, een lokale wijnhandelaar, de moutproducten van de Camelon Distillery verwierf. Rankine breidde de distilleerderij in 1845 uit voordat hij het beheer overdroeg aan zijn zoon R.W. Rankine. Rosebank werd een gewilde whisky onder blenders, die het als een ‘topdressing’ beschouwden. De vraag was dusdanig groot dat Rankine Jr. in staat was om huur te vragen van blenders voor vatruimte terwijl ze op hun bestelling wachtten.

Succes volgde en in de 20e eeuw werd Rosebank door wereldwijde whiskykenners vereerd als ‘The King of the Lowlands’. Het levenswater was één van de lichtste, meest bloemige Schotse whisky's die ooit werd gedistilleerd in de centrale gordel van Schotland. Dit contrast kwam tot uiting met dank aan de unieke productietechniek, namelijk het het combineren van 'worm tub condensers' en 'tripple distillation'. Dit resulteerde in een licht/vol contrast in smaak en dit heeft de Lowland single Malt categorie gedefineerd en op de kaart gezet. 

De wereldwijde verkoop daalde echter in de jaren negentig toen de deuren voor Rosebank sloten. De toenmalige eigenaar UDV (nu Diageo) heeft de distillery in 1993 gesloten, vanwege de kosten voor het upgraden van de afvalwaterzuiveringsinstallatie en door problemen met de toegang tot de weg. De distilleerderij werd in 2002 verkocht aan British Waterways en de originele stills en mash tun werden destijds gestolen tijdens de kerstvakantie in 2008.

Terwijl het gebouw aan het afbrokkelen was, voorkwam Ian Macleod Distillers dat Rosebank een historische herinnering werd door het vervallen distilleerderijterrein in 2017 te kopen. 
De missie van Ian Macleod is om de distilleerderij nieuw leven in te blazen, maar de interesse reikt verder dan alleen de muren. De distilleerderij werd lokaal zeer gewaardeerd - samen met de oude brouwerij van de stad was het ooit het kloppende hart van Falkirk. De aankoop heeft geleidt tot werkgelegeneheid voor lokale bewoners die weer volop kunnen genieten van de geur van whiskydistillatie. Tevens zal dit voor de nodige toerisme en niet te vergeten, geweldige whisky, zorgen!  

Land van herkomst Verenigd Koninkrijk Alcohol 48.6 Subgroep Whisky
Producent Rosebank Distillery Groep Gedistilleerd

Ervaar onze spirits zelf

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact met ons op.
Onze adviseurs staan voor u klaar.

Back to top